almalé és kungfu Rólunk

Az iPhone SE mellett az iPhone 5s is megmaradhat, féláron

Na, ahogy közeledik a március, egyre több pletyka érkezik az új iPhone-vonalról, és az információk is egyre kuszábbak.

Ami most új állítás:

  • Az új készülék neve nem iPhone 5SE lesz, csak iPhone SE. Kit érdekel, minek nevezik, ugye.
  • Az esemény nem március 15-én lesz, hanem a március 21-i héten, nyilván tekintettel a budapesti giga tanártüntetésre, amin mindenki ott szeretne lenni
  • Most pedig azt beszélik, hogy az iPhone SE _nem_ az iPhone 5s-t váltja le, az Apple három évvel ezelőtti csúcsmodellje tovább élne

Azt persze jól gondoltuk, hogy az iPhone SE a mostani iPhone 5s árát kapná meg, szóval a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen árat kapna ezért az iPhone 5s?

Állítólag a mostani ár feléért árulnák a régi modellt.

Teljesen agyament találgatás, de nekem tetszik. Ez azt jelentené, hogy az USA-ban nettó 450 dollárért árult telefon 225-ér futna tovább (így mondjuk Indiában, ahol már eleve 300 dollár körül van a készülék, nem lenne 150 dollár, hanem ott is 225). Magyarországon ez egy kb. 90.000 forintos árcímkét jelentene. (Magyarországon hivatalosan jelenleg 169.990 forintról indul a készülék, de az iCentre akciós kínálatában már 134.990-ért meg lehet szerezni.)

Megvalósulna végre az olcsó iPhone! 

Az Apple-nek egyébként az árfelezés egyáltalán nem ismeretlen terep. Tudom s okan már nem emlékeztek rá, de az iPhone 3G-t ezzel a szlogennel kezdték el árulni: "twice as fast, half the price".

Vagyis ki mint veti ágyát, úgy alussza almát. Muhaha.

Ja, hogy ebben a felállásban mi lesz az iPhone 6 sorsa, arról itt írtam bővebben.



iPhone 7-tesztelő lehetsz még ma! Tényleg? Nem!

Már nem tudom merre járkáltam a weben a mobilomon - NEM ARRA! -, amikor belefutottam egy fincsi kis iPhone 7 nyereményjátékba. 

Annyira unatkoztam, hogy gondoltam, végignyomogatom, hogy eljussak a turpisságig. Hogy nektek már ne kelljen.

Az oldal - Mobilegiftcenter - az Apple valamiféle elszúrt mobiloldalára hasonlít, amit az alábbi elemekkel toldottak meg a hitelesség kedvéért:

  • mai dátum
  • magyar zászló (IP címből)
  • a szolgáltatód neve - a biztonság kedvéért így is neveznek, hátha

1_24.jpg

A bevezető szöveg erősen indít, nem csak egy iPhone 7-et ígér, de mindjárt tesztelőnek is felvesznek. Világszerte 20 felhasználót választottak ki - nyilván megírva jóelőre a szöveget a világ összes nyelvére, hogy a véletlenszerű sorsolás után rögtön küldhessék a jó hírt -, hogy kipróbálhassa a telefont a premier előtt, és értékes véleményükkel gazdagítsák az Apple mérnökeinek szemléletmódját.

Persze tudták, hogy ez nyűg, végül is dolgozni kell, ingyen, ezért egy iPhone 6s-t is küldenek ajándékba. Nyilván hogy legyen mivel összehasonlítani.

Azonnal cselekedtem, és válaszoltam az első kérdésre. közben megfigyeltem a szöveg alatt sima képként beillesztett kamu Facebook-dobozt, ahol ilyen kamu ajánlásokat olvastam:

Tovább olvasom


Az Apple-nek saját OS-t kellene fejleszteni az FBI számára

Elég gyorsan halad az FBI kontra Apple ügy, és néhány nap alatt már ott tartunk, hogy az Apple azt is leírta, milyen megoldási javaslat rajzolódik ki az ügyben. Ami azonban csak egy mézesmadzag, ha a sorok közé kukkantunk.

Az Apple ügyvédjei egy formális, 65 oldalas válaszban részletezték a problémát az FBI kérésével kapcsolatban, valamint felvázoltak egy olyan lehetőséget, ahol megvalósulhat a bűnözőktől lefoglalt iPhone-ok átnézése úgy, hogy senki más ne legyen veszélyeztetve ez által.

Az Apple-től ugye alapvetően ezt várják: 

  • törölje a 10 bejelentkezési korlát limitjét az érintett telefonon
  • adjon lehetőséget, hogy a kódokat egy szoftver adja meg gyors egymásutánban, hogy a brute force (próbálkozás alapú) feltörés megvalósítható legyen
  • ne legyen időkésleltetés a beadott próbálkozások között

Az Apple azt írja, hogy a fenti kéréseknek már csak azért sem lehet egyszerűen megfelelni, mert nem kikapcsolni kell bizonyos ficsöröket az iOS-ben, hanem újra kell írni a kódot. 6-10 mérnök dolgozna rajta 2-4 hétig, írja a vállalat, a megoldást tesztelni kellene minden eszközre, bugok esetén pedig az elejére mennének vissza, és kezdenék a tervezőasztalnál. 

maxresdefault_10.jpg

Az Apple-nek egy külön OS-t, az úgynevezett Government OS-t kellene megírnia ehhez, amit szoftveres update-tel juttatnának az érintett telefonra. A probléma az, hogy ez a szoftver minden hackernek felbecsülhetetlen kincset jelentene, és mindent megtennének, hogy megszerezzék. Ezt pedig el kell kerülni. Vagyis a brute force eszköz bevetése csakis egy biztonságos Apple-üzemben lenne lehetséges, ahol létrehoznának egy törvényszéki laboratóriumot, hogy ezeket az eseteket megoldják. Ha pedig ezeket a megoldásokat, a fejlesztési dokumentációt, az OS-t, és a többit a végrehajtás után letörölnék, úgy egy következő megkeresésnél újra az elejéről kellene kezdeniül a munkát.

Mindezek miatt, írják, az Apple nem kényszeríthető arra, hogy minden kért segítséget megadjon az FBI-nak, hiszen elképesztő mennyiségű munkát jelentene ezek megvalósítása számukra. 

Úgyhogy kapják be - teszik hozzá magukban. Dokument vége.



Új, 9,7 colos iPad Prót mutathat be az Apple márciusban

Miközben mindenki tutira veszi, hogy a március 15-i Apple keynote-on az egyik új bemutatkozó az iPad Air 3 lesz, addig a meg nem nevezett források egyre biztosabban állítják, hogy egy egészen új iPad-gyereket készülnek piacra dobni. 

Egy iPad Prót, kicsiben.

A jelenlegi, mindössze néhány hónapja bemutatkozó iPad Pro 12,9 hüvelykes, ez az új azonban a hírek szerint 9,7 colos lenne, csakúgy, mint az iPad Air-ek. Ezen kívül mindenben a nagy testvérre hasonlítana: A9X SoC, ugyanannyi RAM, négy hangszóró, Smart Connector, és az Apple állítólag a Smart Keyboardból is készítene egy kisebb verziót.

screen_shot_2016-02-26_at_07_51_41.png

Magyart mikor terveznek készíteni hozzá? Én inkább arra várok jelenleg.

A színek és a tárhelyopciók is megegyeznének az eredeti iPad Próéval, viszont az ár közeledne az iPad Airhez. Van hely csökkenni: a 128 gigás wifis iPad Pro 359.990 forint, ugyanez a konstrukció Airben 234.990 forint. 

Egyébként nem tartom valószínűnek, hogy az új iPad Pro miatt nem mutatnak be új Airt: a második széria 2014 októberében jelent meg, vagyis nagyon régóta vár egy frissítésre ez a tabletszéria is.

 



Tim Cook: az FBI azt kéri tőlünk, hogy a rák szoftveres alternatíváját fejlesszük ki

Az Apple-t sohasem kellett sajnálni, ha a számítástechnika mérnöki magasságait egy frappáns hasonlattal kellett lehozni a közérthetőség szintjére.

A számítógépek olyanok, mint az elménk számára készített biciklik.

Ezt Jobs mondta, amikor még magyarázni kellett, mire jó egy számítógép.

Ez a rák szoftveres megfelelője.

Ezt Tim Cook mondta egy tegnap leadott interjúban, amikor arról beszélt, hogy az FBI mit szeretne tőlük. 

tim-cook-apple-ceo1_1.jpg

Ez nem egy telefonról szól, hanem a jövőnkről. Kényszeríthet-e a kormány arra, hogy megírjunk egy szoftvert, ami hitünk szerint több százmillió felhasználó adatait veszélyezteti majd világszerte?

Az Apple az elmúlt hetekben egymaga lett a digitális magánszféra védelmének legfőbb harcosa, és most már nem csak nyilatkozatokkal, hanem konkrét ellenállással válaszol az FBI határozott kérésére: nyissanak hátsó kaput a rendszerükön, hogy könnyebb legyen bekukkantani a bűnözők iPhone-jaiba, bírósági végzéssel.

Itt írtam arról, hogy ez a kérés miért nem annyira képtelen ötlet, amennyire sokan látják. 

Mindenki oldalt választott, és erős érvekkel támadja a másik tábort ebben az ügyben, nagyjából Bill Gates-től hallottam egy középre tartó véleményt: szerinte kell lennie egy olyan megoldásnak, amikor a kormány a mi védelmünkben, elszigetelt esetekben, jól körülbástyázott szabályok keretein belül kérhet ilyen beavatkozást, de nem kell megbízni a kormányzati szervben, és hagyni, hogy kiszolgálja magát információkkal.

Az Apple viszont úgy beleállt a harcba, ami bőven túlmutat egy öncélú PR keretein - ez nem is jellemző a cégre egyébként sem. Most az a hír, hogy gőzerővel dolgoznak olyan biztonsági megoldásokon, amik még a mostani lehetőségeket sem hagyják meg az FBI-nak, ha elkapnak egy iPhone-t. Azt szeretnék, hogy az iPhone-okon tárolt adatok közül senki semmit ne nyerhessen ki, az Apple és az összes főisten segítségével sem. 

Az FBI ugye azt kérte az Apple-től, hogy segítsenek nekik, hogy ne tiltson le a telefon 10 sikertelen belépési próbálkozás után. Itt lehet elolvasni, hogyan lehet ezt laboratóriumi körülmények között, feltárással, adatvesztés kockázata mellett kikerülni. Ezt akarja az Apple ellehetetleníteni a későbbiekben, továbbá azt is megakadályoznák, hogy a felhőbe történő szinkronizáláshoz se juthassanak hozzá a hatóságok. Meg senki.

 




süti beállítások módosítása