almalé és kungfu Rólunk

Hogyan állítsuk át egy felirat fájl nem megfelelő kódolását UTF-8-ra?

Belefutottam egy ilyen kérdésbe: a tévé a pendrive-ról nem játssza le a feliratot, vagy furcsa karaktereket ír ki az ékezetek környékén. Egyértelmű, hogy a szöveges fájl karakterkódolásával van ilyenkor a gond, hiszen egy rendes, UTF-8-cal kódolt fájlnál nincs probléma az ékezetekkel sem.

Gondoltam, leírom, milyen lehetőségeket találtam, a későbbi korok okulására.

Alapvetően két egyszerű módszer létezik, az egyiknél fent van a gépeden a Pages, a másiknál nincs.

Ha megvan a Pages 

Ezeket a nem annyira szokványosan kódolt fájlokat arról is fel lehet ismerni, hogy a macOS alap szövegeket kezelő programja, a TextEdit meg sem tudja nyitni őket. Ilyen hibával dob vissza minket.

hiba.png

Azonban a fájlokat megnyitja a Pages, méghozzá úgy, hogy a karaktereket hibátlanul jeleníti meg. (A macOS-es preview, vagyis a fájlon ütött space is belenéz a fájlba, de abban az esetben a karakterek kuszák lehetnek.)

pages_1.png

A Pagesben válasszuk a File, Export to..., Plain Text lehetőséget, ekkor egy olyan fájlt hoz létre a program, aminek a nekünk helyes UTF-8-as kódolása van.

Ha nincs meg a Pages

Jól gondoljátok, Terminal következik. Indítsátok el. Alapból a Terminal a személyes mappátokban nyílik meg, ezt le tudjátok ellenőrizni az

ls

paranccsal. Ekkor kiírja az adott mappában lévő almappákat, fájlokat. Úgyhogy a legegyszerűbb, ha ide másoljuk az átalakítandó szöveges fájlokat (vagy a fájlt tartalmazó almappába megyünk a cd Movies/.../"az adott film mappájának a neve"), példánkban big.srt az áldozat, amit a szuadam mappába másoltam.

Először is nézzük meg, milyen a fájl kódolása. Ezt a 

file -I big.srt

paranccsal tehetjük meg (az ott egy nagy i betű).

kar.png

Láthatjuk, hogy példánkban ez iso-8859-1, vagy épp unknown-8 bit. Utóbbi nem hangzik jól. Akkor alakítjuk át UTF-8-ra. Így:

iconv -f original_charset -t utf-8 < originalfile > newfile

Példánkban

iconv -f iso-8859-1 -t utf-8 < i.srt > i2.srt

Az unknown-8bit esetében nem működik az "unknown-8bit" beírásával, nekem mázlim volt, és ugyanúgy sikeresen lefutott esetében az iso-8859-1-ről konvertálás.



A dual Bluetooth miatt késnek az AirPodok

Az AirPodokat eredetileg az iPhone 7 mellett mutatta be az Apple, valójában azok mellé jártak volna. Kinyírták a jack-csatlakozót, ezzel vigasztalták volna a népséget. De az AirPodok csak nem jelennek meg. Az Apple weboldalán az 59.990 forintos ár mellett továbbra is a "coming soon" felirat vár minket.

apple-airpods1_1.jpg

Ennyi idő után, különösen hogy mindjárt vége az évnek, kezd különösen kínossá válni a helyzet. És noha az Apple nem adott meg pontos piacra dobási dátumot, belső források úgy nyilatkoztak egy hónapja, hogy

"Nincs azaz isten, hogy az indulás januárra tolódjon."

Most a Wall Street Journal mozgatta meg az Apple-nél dolgozó forrásait. Egyikük elmondta, hogy a probléma abból adódik, hogy a cég egyszerre akar egy forrásból streamelni mindkét fülesre. A többi vezeték nélküli füles csak az egyik fülre veszi az adatot Bluetooth kapcsolaton keresztül, a másik fülre már ez a példány nyomja át a naftát. Így mivel az AirPodok egyszerre kérnek jelenket ugyanabból a forrásból, mindenképpen fontos, hogy mindketten egyszerre ugyanazt a jelet kapják, hogy elkerüljék az elcsúszást.

Na, ezt úgy látszik, még nem sikerült elérni. Oké, állt már ki a cég félkész termékkel a cég a múltban is színpadra, de akkor a fejlesztés későbbi szakaszában azért csak kikalapálták a készterméket.

Januárban még arról írtam, hogy 

Ha valamivel hülyét csinál magából az Apple, az az autó lesz

Most már úgy gondolom, hogy az AirPods sokkal esélyesebb erre a díjra.



Az Apple Store-okban már kipróbálható a Super Mario Run

Elég régóta várunk arra, hogy Mario megjelenjen az iOS eszközökön is. A Nintendo ugyanis sokáig nem állt kötélnek, és a piros vízvezeték-szerelőt csak saját konzolokon akarta látni. 

Most viszont, december 15-én, fejelhetjük a tallérokat iPhone-nal is!
Sőt, akár egy kézzel! (Mario automatikusa fut, így egy kézzel játszható!!)

screen_shot_2016-12-08_at_22_11_58.png

A játék 9,99 euró lesz, de egyáltalán nem lehet benne vásárolni se érmeket, se teknőst, se gombát. Ez a klasszikus Mario lesz, nem cseszik szét a lehúzással szerencsére.

Mostantól pedig hivatalos Apple Store-okban feltelepítik a kiállított készülékekre a játék demóját, így aki ilyen mellett lakik, kipróbálhatja. Magyarországon nincs hivatalos Apple Store, mi várunk még hat napot.



Belső képek az Apple űrhajó-központjáról

Jövő év elején terveznek költözni, az Apple összes cupertinói alkalmazottja elfoglalhatja végre a helyét a futurisztikus csészealjban. Ennek örömére az Apple körbeküldött néhány fotót a dolgozók között a Campus 2-ről, amik persze a végén mégiscsak egy blogon kötöttek ki.

A képek mellé csatolt memóban az áll, hogy jelenleg is 5200 ember dolgozik a terepen. Ez azért is lenyűgöző, mert összesen 13 ezer Apple-dolgozónak épül. Ha Magyarországon lenne az építkezés, az 5200 munkás közül 3400-nak épp ma robbant volna le a kocsija (nem tudok menni, főnök), a maradék 1800-ból pedig 1300 tutira valami olyat építene, amit másnap vissza kell bontani. Persze nem nekik, nekik addigra lerobban majd a kocsijuk (higgyétek el, tudjuk miről beszélünk).

Hát ide költözik az Apple. Picit megalomán, nagyon önkultikus, és persze lenyűgöző.



Elérhető a Bluetooth 5 a gyártóknak

A  Bluetooth Special Interest Group hivatalosan is befogadta a szabványt, és immár a Bluetooth 5 a készülékgyártók számára is beépíthetővé vált. 

A szabvány kétszeres sebességet, négyszeres hatótávolságot és sokkal nagyobb mennyiségű csomagátvitelt tesz lehetővé. 

screen_shot_2016-12-08_at_8_34_29.png

Ha az Apple MacBook Próknál mutatott viselkedését vesszük alapul, hamarosan megjelenik az Apple-nél is a BT5, úgy, hogy mindössze 40 ezer forintos felárat kell fizetni az új technológiáért. Vagy az iPhone 8 megkapja ezt a ficsört, de az iPhone 7s-ek továbbra is csak 4.2-vel érkeznek, hogy érezzük a különbséget.




süti beállítások módosítása