almalé és kungfu Rólunk

Hol működik, hol nem a háromujjas húzás az új MacBook Pro-kon

Nekem még mindig a kedvenc kényelmi fícsöreim az egy és több ujjas trackpad gesztusok, ezt azonban a újdonatúj 2016-os MacBook-ok első felhasználói úgy tűnik nem élvezhetik maradéktalanul.

new-macbook-pro-2016-13-and-15_1024.jpg

A Mac-usereket gyűjtő fórumokat elözönlötték az arról szóló beszámolók, hogy nem annyira akarják az igazságot az új modellek trackpadjei - pontosabban elég sporadikusan működnek, ha egyáltalán. Ahol néha megy a funkció, ott a trackpad bizonyos részein nem hajlandó működni annak ellenére se, hogy gondosan ügyeltek arra, hogy tényleg csak a három ujjal érintsék a beviteli eszközt.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy szoftveres vagy hardveres természetű-e a gond, de mind a 13-as, mind a 15-ös modelleket érinti. Az Apple egyelőre hivatalosan nem ismerte el a problémát, de az egyik fórumozó arról számolt be, hogy egy technikus megerősítette a problémát és azt mondta, hogy egy hamarost érkező Sierra frissítéssel kiköszörülik majd a csorbát - tehát inkább az előbbi lehet, ha hihetünk a posztolónak.

A Mac-es újoncokat talán nem annyira érinti a probléma, ugyanis Cupertino teljesen érthetetlenül az Accessibility menübe száműzte az egyébként roppant hasznos gesztust, így igazán aktívan inkább a régi motorosok használták használnák a most vacakoló gesztust.

 

 

 



Javítja az Apple a beteg kijelzős iPhone 6 Plus-okat

A csak "Touch Disease"-ként azaz kijelzőkórságként (bocsánat) nevezett hibát elhárító javítási programot indított tegnap az Apple. A 6 Plus panelját érintő gyártási hiba idővel a phablet érintőjének érzéketlenné válásával jár. Az Apple álláspontja szerint persze ehhez kell pár nagyobb koppanás is valamilyen kemény felületen.

zmjjyjfjytaynsmvvdjyngswukniddl5snzlslzttur3vnzytexfps9maxqtaw4votawedkwmc9mawx0zxjzom5vx3vwc2nhbguoktpxdwfsaxr5kdgwks9odhrwoi8vaw1hz2vzlm1pyy5jb20vc2prdgpsb25pm3r4ahdxadnsdnplamhzy210ohhxcglpdmpxcjhsdmrvzhf.gif

A program keretében a részvételre jogosult készülékeken természetesen ingyen végzik el az egyébként 150 dolláros javítást. Ha bárki korábban megjavíttatta készüléke ilyen hibáját, azt a pénzt az Apple megtéríti számára. A cirkusz még augusztusban pattant ki, miután az iFixit videóban hívta fel a figyelmet a problémára mind az érzéketlenség, mind a másik tünetként jelentkező, a kijelző tetején villogó szürke sáv bemutatásával.

Akkor rengetegen jelentkeztek hasonló problémával, nemrégiben pedig csoportos per is indult a cég ellen a károsultak érdekeinek képviselete érdekében. A gondot leginkább az jelenti, hogy az érintőpanelt vezérlő chip az alaplapra van forrasztva, ami nehézzé teszi a probléma megoldását. Számos külsős szerviz kötötte össze ezt a Bendgate-et is okozó strukturális tervezési hibával, amit az Apple "többszöri fizikai behatás"-os közleménye is megerősíteni látszik.



A jövőben üzeneteinkbe is belekotnyeleskedhetne Siri

Szabadalmi zuhanyhíradó!

Tök jó dolgok vannak a horizonton az iOS mindenféle alapalkalmazásai környékén is. Egyrészről az Apple a kiterjesztett valóságot integrálná a Camera alkalmazásba, másrészről, ami talán még érdekesebb: Siri a jövőben aktív résztvevője is lehet iMessage és SMS-váltásainknak.

siri-messages-800x566.jpg

Legújabb szabadalm dokumentum alapján olybá tűnik, hogy Siri integrálásra kerülne és hozzáférést kapna az Üzenetek alkalmazáshoz és mesterséges intelligenciája segítségével reagálna automatikusan a beérkező kérésekre: tudna például naptárbejegyzéseket rögzíteni, navigációs iránymutatást adni és még sok egyéb mást is.

Az asszisztens a neki címzett üzeneteket szemantikai analízissel azonosítja, az azokban levő feladatokat megvizsgálja, majd ha lehetséges végre is hajtja őket. Példa: "Siri, segíts már nekünk megszervezni egy találkozót". Az AI felismeri a feladatot, majd végignézi minden résztvevő naptárát és pár mindenkinek alkalmas időpontra javaslatot tesz. Ha az egyik mindenkinek jó, mehet a menet és az összes félnek rögzül is a bejegyzés.

Természetesen a chat többi résztvevőjét is értesíti arról a rendszer, hogy ha valaki Siri-t is bevonja a társalgásba és az ő iPhone-juk is felajánlja a lehetőséget saját asszisztenseik aktiválására, ráadásul bármikor megtagadhatják a hozzáférést személyes adataikhoz a beszélgetés folyamán.

De ez csak a kezdet. Ha például hirtelen felindulásból együtt ebédelnél valakikkel, a saját és a többi résztvevő geográfiai lokációja alapján Siri hely-javaslatokat ajánl fel és még meg is szavaztatja az opciókat ha kell. Ha hamarabb érünk oda a találkozó helyszínére és kiváncsi vagyunk, hogy a többiek merre járnak, elég csak rákérdezni, a forgalmi adatok és helyzetük alapján percre pontosan megmondja a rendszer, hogy nagyjából mikorra várhatóak.

A dokumentáció említést tesz egyébként a résztvevők közötti pénzküldés lehetőségéről is, amit Siri azzal segítene elő, hogy a többiek engedélyével végignézni, milyen fizetőeszköz vagy pénzügyi megoldás érhető el mindhárom résztvevő telefonján. Teszem azt, ha a másik két iPhone-os beszélgetőpartnernek is van Paypalja, fel fogja ajánlani, mint legegyszerűbb módszert a tranzakció végrehajtására.

Nem hiszem egyébként, hogy túl sokáig kell várnunk ezek tényleges implementációjára. Talán már jövőre, az iOS 11-gyel megérkezhet.



Kiszámolták, mennyivel lenne drágább a "Made in the US" iPhone

Az Apple még júniusban megkérte két legnagyobb gyártópartnerét, a Pegatront és a Foxconnt, hogy vizsgálja meg a gyártás Észak-Amerikába költöztetésének lehetőségeit mind költséghatékonysági, mind munkaerőpiaci szempontból. - írja a Nikkei.

pegatron.jpg

Állítólag az utóbbi nekiállt, a Pegatron vezetősége azonban a magas költségekre hivatkozva azt mondta, hogy a költöztetés lehetetlen és nem is volt hajlandó jelentést is papírra vetni. A Foxconn elnöksége is erős kétségeit fejezte ki a kivitelezhetőségről és azt is hozzátette, még ha sikerülne is végrehajtaniuk az ambiciózus tervet, a munkaerő a jelenlegi ár duplájára rúgna.

Ez az egyéb megnövekvő költségekkel együtt számításaik szerint azt jelentené, hogy egy jelenleg 650 dolláros alapmodell kiskereskedelmi ára nagyjából 876 zöldhasúra hízna, ami jelentősen zsugorítaná az iPhone piacképességét.

Korábban a TSMC-nél is megkapirgálták ezt a vonalat és a tajvani gyártó nyilvánvalóvá tette, hogy sokkal drágább lenne a szigetországon kívüli procigyártás, bár a cégnek valószínűleg elég nagy fejfájást okozna a költözés visszautasítása miatt elvesztett Apple rendelések pótlása, így végső esetben valószínűleg kötélnek állnának.

Sokkal valószínűbb forgatókönyv azonban, hogy büntetővám ide, büntetővám oda, inkább megfizetik azt a 45 százalék extrát és tovább gyártatnak odaát, egészen addig, amíg olcsóbb nekik, mint az hazai gyártókapacitás megteremtése és fenntartása. A 35 százalékos áremelkedés levét meg mi fogjuk meginni.

Egyébként, ha már beszállítólánci pletyizünk: úgy néz ki, hogy az iPhone négy OLED-beszállítója nem fogja tudni legyártani az Apple számára szükséges mennyiséget időre, sőt a beszállítási nehézségek még 2018-ig is eltarthatnak (a hírek szerint a saját modelljeit priorizáló Samsung pl. csak 2017 karácsonyára tudná legyártani az Apple által kért 100 millió darabot).

Nehezebb ugyanis tömeggyártani az OLED-paneleket, mint a jelenleg is használt LCD-ket, így könnyen lehet, hogy Cupertino pont emiatt rakatja majd csak a csúcsmodellbe az újgenerációs kijelzőt. 

 



Egyelőre jobban fogy az iPhone 7, mint közvetlen elődje

Hogy ne csak csupa rossz hírrel meg negatív, lehúzó dologgal bombázzunk titeket, itt van rögtön a Consumer Intelligence Research Partners jelentése, ami azt írja, hogy határozottan több iPhone 7 és 7 Plus fogyott a forgalmazás első hónapjában, mint tavaly a 6s-ből és 6s Plusból.

Az iPhone 7 és 7 Plus valahol az elképesztően sikeres iPhone 6 és 6 Plus 2014-es launch-a, illetve a kissé szerényebb 6s és 6s Plus közé esik az első hónap eladási számait tekintve. Persze az előbbit igen nehéz lett volna megfogni, akkoriban az új dizájn, a nagyobb kijelző és főleg a phabletformátum az ázsiai piacokon rettenetesen megnyomta az eredményeket.

Bár a sikerhez nagyon számottevően nem járultak hozzá, az Androidról váltók száma is nőtt, a vevők 17 százaléka érkezett a legnagyobb riválistól, ami öt százalékos aránynövekedés a tavalyi modell eredményeihez képest (bár még mindig soványka a 6/6 Plus 26 százalékához mérve). A BlackBerry-től vagy a Windows Phone-tól átpártolók egyébként további öt százalékát adták a vevőknek.




süti beállítások módosítása