almalé és kungfu Rólunk

Az Apple kifejlesztette a kábel nélküli töltőt, és már kapható!

Oké, a héten elég sokat támadtam az Apple-t. Úgyhogy a mostani poszt inkább egy kérdés lesz, nem egy vélemény, állítás.

Az Apple az új MacBook Prókhoz árul töltőket. Nem meglepő, eddig is árultak töltőket, aki feledékeny, vesz kettőt-hármat, elszórja ezeket, és mindenhol lenni kényelem, lenni otthonosság. Az új gépekhez ugye USB-C kábeles töltőket árulnak, 24.990 és 27.990 forintos árakon. Aki vesz egy ilyet, és nem figyel, hoppon maradhat, hiszen

a dobozban nincs USB-C kábel.

screen_shot_2016-11-11_at_16_03_45.png

Ezt külön kell megvenni, ha használni akarod a töltőt, és történetesen nincs otthon egy elfekvő, felesleges USB-C kábeled. Ez újabb 6790 forint.

screen_shot_2016-11-11_at_16_04_21.png

(Én nem ítélkezem, egy szót sem szóltam!)

Ha veszel egy új MacBook Prót, mondjuk a legolcsóbbat, TouchBarral, kicsengetsz 649.990 forintot. Egy plusz töltő kábellel harminc-egykétezer forint. 5%-a a vásárlásnak.

És most jön a kérdésem. Nem idegesítő ez annak is, aki egyébként 680 ezer forintért is megvette volna az új MacBook Prót, KÉT töltővel, és EGY ehhez járó USB-C kábellel? Nem az van, hogy

mi a szart fillérbaszóztok, hogy nekem itt legóznom kelljen?

(Csak kérdem!)

Ha kibontasz egy Beats fejhallgatót, van a dobozban két jack-kábel is. Plusz egy átalakító, a nagyobb csatlakozóra, meg egy elosztó. Jó érzés, hogy kettő kábeled van, mert nem azon agyalsz egyből, hogy mi lesz, ha az elsőre ráteszed a széklábat, vagy elrágja a kutyád, gyereked, majmod. A Beats (most már az is Apple) is megkérte az árát, de nem is szarakodik pár ezer forinttal, hogy egy picit érezd már szarul magad, ha kell még valami. Apróság, mégis jobb a lelkednek, hogy előre kitalálták, mire lehet szükséged.

A töltőhöz kell töltőkábel. Az Apple töltőt árul, töltőkábel nélkül. Kibontod, és használhatatlan. Nem az van, hogy ezzel mindenkinek megcsavarják a mellbimbóját, még annak is, aki mondjuk autópályát épít közpénzből, és neki aztán tényleg nem az ár számít?



Az iPhone 8 egy keret nélküli, hajlított csoda lesz?

Na, ettől a pletykától mindjárt jobb kedvem lett, annyira nosztalgikus.

A Barclays elemzője úgy tudja ugyanis, hogy a jövőre megjelenő, iPhone 8 és 8 Plusnak nevezett készülékek

  • élig tartó kijelzőket kapnak
  • AMOLED-eket ráadásul (ezt Ming-Chi Kuo mondta már korábban)
  • a széleken hajlítottakat, ráadásabbul
  • 5 és 5,8 coloakat, a mostani 4,7 - 5,5 helyett (a telefon mérete lehet, hogy változatlan, csak a kijelző lesz nagyobb, a keret rovására ugye)
  • a Touch ID home gomb a kijelzőbe lesz rejtve
  • a FaceTime kamera is
  • az AirPodok meg decemberben jönnek

iphone-8-concept-video.jpg

Klasszikus eset: ha a fele igaz, már jók vagyunk. Ilyenek után szokott következni egy ennél unalmasabb frissítés, ami azért mégiscsak jó. Az unalmas pletykák utáni unalmas frissítés valami modern kori dolog a cégnél.



Neked is gyilkolja a Spotify az SSD-det?

Úgy tűnik, a Spotify legalább öt hónapja egy különös szokást vett fel: iszonyatos méretű adatokat ír a háttértárra, nap, mint nap. Akkor is, ha nem hallgatsz zenét. Akkor is, ha nem töltesz le egy számot sem a gépedre.

Az ArsTechnica írt róla, hogy az app kevesebb, mint egy óra alatt 5-10 gigabájtot ír a háttértárra zenehallgatás nélkül, de ha már több mint egy napig fut, akkor 700 gigabájtig is felszökhet az írt adatmennyiség. Ami ugye a kit érdekel kategória azoknak, akik nem SSD-t használnak. Akik viszont igen, azoknak egyáltalán nem mindegy, hogy hányszor írják felül a háttértár tartalmát. Ugyanis ez dönti el az élettartamot, ami alapesetben, normál használat mellett 20-30 év, de ha nekiállunk stressztesztelni, gyorsan kipurcanhatnak.

mvlahbmfvwevet3a-800x600.jpg

Az ArsTechnica korábbi tesztje szerint a 240 gigás SSD-k 200-300 terabájtnyi írás után kezdtek el hibázni, ide lehet kötni az élettartamuk végét. 700 gigabájt egy nap alatt azt jelentené, hogy nagyjából 250 terabájtot írunk egy év alatt, csak a Spotify-jal. Egy 128-as SSD-vel pedig a fenti ökölszám feleződik, hiszen ott feleannyi adattal felülírtuk ugyanazt a mennyiségű bithelyet. Persze a 700 gigabájt nem tipikus, de több száz gigáról beszámoltak többen is. 

Ha ti is használtok Spotify-t, megnézhetitek, mennyit írt az alkalmazás a háttértárra a legutóbbi boot óta. Ehhez indítsátok el az Activity Monitort, itt kattintsatok a Disk fülre, itt nézzétek meg a Spotify appot. Ha ti is fura számokat láttok, írjátok meg nekünk. A Spotify egyébként javítást ígért a következő frissítésbe, az 1.0.42-be. Már kint van, az istenért, frissíts.



Mit jelent Trump győzelme az Apple számára?

Donald Trump győzelme csaknem minden egyesült államokbeli cég számára minimum egy felszisszenést, maximum egy velőtrázó ordítást okozott. Az Apple utóbbi kategóriába tartozhat, mert azon kevés jogi  személyiségek egyike, akikkel Trump már a kampány ideje alatt összeakasztotta a bajszát. Amikor ugyanis az Apple megtagadta, hogy az FBI számára feltörje a saját védelmi rendszerét, az új elnök bojkottra szólított fel a cég termékei ellen.

do.jpg

Valójában senki nem tudja, mit fog tenni Trump. A kampány ideje alatt nagyon sok mindent mondott, ezeknek a legnagyobb részét biztosan nem tudja végrehajtani. Nem osztott meg határozott intézkedéseket, csak általános lózungokat lehetett hallani tőle, így mindenki bizonytalan. Abban bíznak, hogy a kampány után, megismerve az ország helyzetét, tárgyalva a szakértőkkel Trump maga is a realitások talaján veti meg a lábát, és nem dob Mentost a kólába, amennyiben a kóla az USA gazdasága.

Tim Cook levélben fordult a napokban a dolgozókhoz, a választási eredmények miatt. Kellett, mert természetesen mindenki aggódott. Azt írta, hogy a cég megy előre, ha nem futva, gyalogolva, ha nem gyalogolva, kúszva (M.L. King). Együtt tovább viszik a céget, akármivel kell megküzdeni.

Lássuk, milyen kérdésekben aggódnak most az Apple vezetői.

Megfigyelés

Trump annyira berágott, hogy az Apple nem készített egy hátsó kaput az FBI-nak a saját biztonsági rendszerére, hogy egyenesen bojkottra szólított fel a cég termékei ellen. Az Apple attól tarthat, hogy Trump egy olyan törvényt fogadtatna el, ami kötelezheti őket valamilyen szoftvermódosítás létrehozására olyan esetekre, amikor terrortámadás vagy hasonló esemény miatt szükségessé válik az átjárás. Az Apple ekkor nehéz helyzetbe kerülne, hiszen az saját maguk által is feltörhetetlen rendszer állítása esne kútba.

Made in the USA

Trump 35 százalékos import adót is emlegetett, úgy gondolta, ezzel kellően ösztönözné a hazai gyártást. Az Apple-ről kifejezettem megemlítette, hogy az izéit gyártsa az USA-ban. Az csak egy dolog, hogy ekkor egymillió forint felett kezdődnének az új MacBook Prók, ennél van egy fontosabb tényező: nem lehetséges. Az USA-ban nincs meg a sencseni tömegtermelés feltétele, a beszállítói lánc, amiben egy egység kiesése után bármikor betehető egy újabb egység. És az is kérdés, hogy fel tudnának-e venni néhány ezer alkalmazottat egy amerikai gyártósorra, akik lelkesen tolják az ipart egy lélektelen munkahelyen, hogy elkészüljön az új iPhone. Csak munkerő-importtal, ami szintén nem tetszik Trumpnak.

Az Apple egyébként hoz létre új munkahelyeket, hiszen egyre nő az App Store-ba fejlesztők, és a nekik kifizetett dollármilliók száma, ami a programozókon kívül titkárnőket, postásokat, ásványvíz-ügynököket és hasonló állásokat hoznak létre, járulékosan. Persze az Apple világszintű játékos: a tehetségeket mindenhonnan gyűjti, és nincs tekintettel a kifizetésnél arra, hogy honnan jött az adott alkalmazás. A globalizáció nem egy úri huncutság, egyszerűen egy adottság.

Kinti pénzed adózd le

Trump azzal is fenyegetőzött, hogy hazahozatja az Apple-lel a külföldön tartott, ott leadózott (vagy sokszor le nem adózott, khm, Írország) pénzeit, hogy az USA is profitáljon belőle. Ennek a legnagyobb akadálya a 35 százalékos társasági adó, ami az Apple 200 milliárd külföldi dollárja esetén nagyon fájna a cégnek. 

Trump egy alakalommal arról beszélt, hogy ez az adó sok, és 10 százalékot kérne a kint megkeresett pénzek után, ami sokkal kifizethetőbb. Mondjuk ő úgy értette, hogy ezt mindenképpen elkérné, akkor is, ha nem hozza haza a pénzt az Apple, ami szintén extraadó lehet sok olyan esetben, amikor a hazahozatal egyáltalán nem is lehetséges vagy indokolt.

Napenergia = hülyeség

Trump és Pence mindketten klímaváltozás-tagadók, nem hisznek abban, hogy Amerika nagyszerű dízelmotorjainak és az emberi tevékenységnek hatása van a környezetre. Így aztán Cook és az Apple megújuló energiákkal kapcsolatos álmait sem támogatják majd feltétlenül. A károsanyag-kibocsátás nőhet, ami nemcsak az Apple-nek rossz, természetesen.



Megnyílt az iCentre More, ahol összeér a technológia és a divat

Az Arena Plaza földszintjén megnyílt a legújabb jóság, az iCentre More üzlet. De ez nem egy újabb bolt, ahol ugyanazt kapod, mint a többiben. Az iCentre More egy prémium kategóriás pop up store, ahol elsősorban olyan termékek kaphatók, amelyek iOS és androidos okostelefonhoz, tablethez kapcsolódnak, vagy azzal irányíthatók. 

dy7i5884_medium.jpg

Az okostelefonok és tabletek elterjedésével párhuzamosan a kisebb-nagyobb gyártók extra funkciókat kínáló kiegészítői is megszaporodtak a piacon. Napjainkban egyre több okos eszköz jelenik meg a piacon. A wearable tech, vagyis a viselhető, testen hordható technológia a legmenőbb kifejezés manapság. Válogatott, minőségi, egyedi és exkluzív hordható okos kütyük, hangszórók, fej és fülhallgatók, tokok, táskák kaphatók az iCentre More üzletben, ahol szakértő kollegáink állnak rendelkezésre

- mondta el Felker Noémi, az iCentre country managere.

dy7i5453_medium.jpg

Rengeteg okos eszköz van már az embereknél, kevés lehetőség van azonban találkozni a technikai újdonságokkal élőben, pedig jó kézbe fogni, megnézni, tanácsot kérni egy szakembertől arról, hogy mit tud az adott termék. Itt mindent meg lehet nézni és ki lehet próbálni. Az iCentre üzletekhez hasonlóan itt is csak olyan eszközöket válogattak ki árusításra, amelyeket könnyű használni.

A boltról és a termékekről, amibe beletartoznak a 

  • por-és cseppálló BeoPlay bluetooth hangszórók,
  • a Bowers & Wilkins vezeték nélküli Zeppelin hangsugárzói,
  • a  Fitbit aktivitásmérői és okos mérlegei,
  • az iHealth vércukor- és vezeték nélküli vérnyomásmérője,
  • a GION limitált darab számú, bőrből készült táskái,
  • a Bling My Thing tokjai,
  • a Digitsole Warm Series fűthető talpbetétek, 
  • Sengled okos izzók, 
  • iBaby mozgásérzékelő, infra, vezeték nélkül működő, iOS eszközökkel kompatibilis kamerája 
  • és az iPhone-hoz csatlakoztatható tárhely, a Leef

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere




süti beállítások módosítása