almalé és kungfu Rólunk

Elromlott az iPhone 7-esed Home gombja? Az iPhone rajzol a képernyőre egy másikat!

Nem örültem az iPhone 7 új Home gombjának.A fizikai gomb adott egy biztonságérzetet, és ezt tudta, erre rá is játszott az Apple. Ez nem feltétlenül valódi biztonság, de a tudat, hogy ott egy gomb, amit benyomhatsz, és akkor MINDIG ugyanaz történik, közelebb hozta az eszközt az emberiség számára. Hiszen az emberiség a saját történelmének 99,9 százalékát kőbalták és hasonlók különféle tárgyakhoz való baszkodásával töltötte, nem touchscreenek nyomogatásával. Jobban fekszik nekünk a fizikai gomb.

A fizikai gomb eltörhet, kieshet, beázhat (egyik iPhone-omnál sem történt hasonló egyébként). A logikai gombnak viszont megvan a lehetősége arra, hogy annyit mondjon: "valami baj van", és kész.

Na, és mi történik, ha az iPhone 7 új gombja "valami baj van"-ol? Ez:

iphone_1.jpg

A Macrumors fórumjára töltötte fel valaki a képet. Töltőre dugta a telefonját, az leállt, újraindította, és a kijelzőn megjelent egy rajzolt Home gomb, a felirattal: a Home gombod talán javításra szorul, addig is használt a képernyőre kitett gombot. Ez tehát nem végleges megoldás, de amíg javíttatod a telefont,

az Apple megoldja, hogy használhasd a telefonodat továbbra is.

Ez az egyik olvasata a történetnek. Köszönjük. A másik olvasata, hogy úristen, ettől féltem. Persze ez csak egy az eladott sok millió készülékből, így még nem kell aggódni. Még.



Október 28-án érkezik a Nike+ Apple Watch

Az Apple tegnap csendben frissítette az Apple Watch Nike+ szekcióját. Most már látható egy pontos dátum is az egyedi kiadású Apple Watch 2-k mellett: október 28-án érkeznek az órák.

screen_shot_2016-10-14_at_22_55_26.png

A Nike+ kiadás 38 milliméteres verzióját egyébként 139.900 forintért kaphatjuk meg, a nagyobbik, 42 milliméteres óráért 149.990 forintot kell fizetni. Alumínium ház, rugalmas, lélegző szíj, és a szoftverben is van változás: a Nike+ saját appját telepítik az órákra, ami állítólag segít motiváltnak maradni, ha futásról van szó. És persze a Nike által tervezett előlapok is járnak a csomaghoz. 

apple-watch-2-nike_01-800x890.jpg

Na kérem, ez az első fecske, ami egyébként faszán néz ki. Még jobban várjuk a vezetéknélküli AirPodokat, valamint az új MacBookokat, amiket szintén október végére ígértek a pletykák.



Az Apple annyira harcol egy fejlesztővel, hogy már a közösség is besegít

A sztori röviden: az Apple felfüggesztette az egyik App Store-ban kapható népszerű program, a Dash fejlesztőjének account-ját, mert úgy találta, hogy megsértette a szerződést. Mint később kiderült, hamis értékeléseket találtak, amiket a fejlesztőhöz köthető forrásból származtak.

A fejlesztő Bogdan Popescu teljesen kiakadt, nem értett semmit, és a blogposztját, amiben felháborodik, gyorsan osztották. A tény, hogy az Apple állítása szerint nem figyelmeztette előre, egyszerűen csak kirúgta az App Store-ból, kirántva alól a megélhetési forrását, felháborította a fejlesztői közösséget. Ez egyébként jellemző is az Apple-re, az Appleblog tízezres Facebook-oldalát úgy kapcsoltatták le annak idején, hogy még egy légyfingot sem küldtek előtte.

dash_screenshot.jpg

Az ügy aztán egyre csúnyább fordulatokat vett. A fejlesztő azt állította, hogy volt egy második account-ja, amit szívességből készített egy rokonának, de nem volt más köze hozzá. Azt állította, hogy az Apple egyik alkalmazotta elismerte neki, hogy erről történt a visszaélés, az Apple pedig állítólag visszakapcsolta volna az accountját, ha egy posztban beismeri a bűnösségét.

Az Apple ezután különböző szerkesztőségekbe küldött emailt, amiben tagadta Popescu vádjait, állította, szerintük  küldtek ki értesítést, és leszögezték, hogy elítélik a jogosulatlan, és csalással kieszközölt előnyszerzést. Egyébként itt kezdhetett meghasonlani a fejlesztői közösség, mert ezzel ők is egyetértenek. A becsületes fejlesztők, akik sok pénzt költenek arra, hogy valódi, pozitív review-kat adjanak a felhasználóik, rühellik azokat, akik az eredményeiket pár kattintással kozmetikázzák.

De kinek van igaza? Hogyan vonjuk így le az erkölcsi, pénzügyi, ésatöbbi tanulságot?

Jelenleg ott tartunk, hogy kezd inogni a talaj a fejlesztő lába alatt. A Macrumors fórumján egy felhasználó a Wayback machine (weboldalak korábbi verzióit böngészheted) segítségével végzett egy kis kutatást, és azt látta, hogy Popescunak nagyon is volt köze ahhoz a bizonyos második accounthoz. Legalább egy olyan app volt, amit ezzel tettek közzé, és Popescu a készítők között volt, és legalább két appot promótált a fejlesztő saját oldalain, amiket szintén ezzel a második regisztrációval töltöttek fel. Ebből úgy tűnik, hogy Popescu ezt a második regisztrációt arra használta, hogy kevésbé sikeres programjait itt tegye közzé.

Ha ez igaz, az Apple csak egyvalamiben hibázhatott: csak a második account elérhetőségére küldött ki figyelmeztetéseket, noha mindkettőt törölte a rendszerből. Persze ha kiderül, hogy Popescu tényleg saját maga használta a jogsértést elkövető accountot, akkor ez már mindegy is lesz, hiszen teljesen jogosan rúgják őt ki minden létező fronton.



Nagyon kellene valamit villantania az Apple-nek

Az Apple mostanában nem sűrűn büszkélkedhet eladási adatokkal. Először az Apple Watch értékesítési számait titkolták, aztán az iPhone 7 első heti számait sem hozták nyilvánosságra. Korábban mindig megtették. 

Most pedig megjöttek az elemzések a személyi számítógépek piacáról, és sajnos az Apple itt is elég rosszul muzsikál. Oké, a PC iparág eladásai esnek, úgy általában, de az Apple mindig különvált a trendektől, a Mac-eladások sokszor az egyébként zsugorodó piacon is nőni tudtak, növelve a cég részesedését.

Most már nem ez a helyzet. A Gartner szerint a Mac részesedése a piacon 13,4 százalékot esett a legutóbbi negyedévben. És ami ennél is kellemetlenebb: az Apple-nél rosszabbul csak az Acer teljesített, a HP, a Dell és az Asus viszont még javítani is tudtak.

gartner_sales_figures_q3_2016.png

A MacBook Prók és a MacBook Airek elég régen frissültek, több mint egy éve, és olyan alapvető problémák is vannak a jelenlegi felhozatallal, mint a semmire sem elég 128 gigás SSD erőltetése az alap Air modellekben (miközben az SSD ára rohamosan csökkent az elmúlt években). 

Persze ez a visszaesés éppen arra is utalhat, és utal is, hogy a Mac-felhasználók kivárnak. Tudják, hogy nemsokára frissítik a palettát, jön az OLED funkcióbillentyűs MacBook Pro, valamit az Air-ekkel is kezdeni kell valamit az Apple-nek, és a MacBook frissítése is várható. De a nem Mac-júzerek nem várakoznak így: ők az elmúlt hónapokban más márkákat választottak, az Apple termékeitől gyorsan elfordultak a boltokban.

Én is várok az új szériára, vásárlási célból, egy nagy félelemmel: ha kiveszik a MagSafe töltőt a teljes MacBook családból, nagyon csalódott leszek.



Apple Store dolgozók ügyfelektől lophattak fotókat, nincs bizonyíték, csak kirúgás

A Courier Mail szellőztette meg, hogy az Apple kirúgott néhány Apple Store alkalmazottat, miután kiderült, hogy rendszeres szokásuk volt a női ügyfelek telefonjáról leszedni a rajta található fotókat, majd azokat körbeküldeni chaten, ezt követően pedig egy 1-től 10-ig terjedő skálán értékelést adni az adott képen látható test kívánatosságáról.

A dolgozók állítólag a női munkatársakról is készítettek képeket, amiket szintén hasonló módszerrel értékeltek.

stpre.jpg

Az eset a brisbane-i Carindale Westfield boltban történt, de a hírek arról szólnak, hogy más ausztráliai Apple Store is érintett. És együnk őszinték, miért állnánk meg a gyanúval pont az ország határain? 

Az Apple egyébként kivizsgálta az esetet, és a közleményük szerint egyelőre nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy ügyfelek képeivel visszaéltek volna. Ha iMessage-ben küldték körbe a képeket, akkor nem is lesz, hiszen az ott történő beszélgetésekhez ugye az Apple sem fér hozzá.

Az biztos, hogy főhet Angela feje, a jövőben hogyan akadályozza meg a hasonló eseteket. Mert úgy látszik, hogy a minden részletre kiterjedő oktatás, az etikai kódex ismertetése annyira nem szegte kedvét az állatoknak.




süti beállítások módosítása