almalé és kungfu Rólunk

Megőrülnek a tech-óriások a mesterséges intelligenciáért

Pont a tegnapi posztomból látszik, mennyire menők most a mesterséges intelligenciát használó programok, és milyen lehetőségeket teremt, ha a zsebünkben lévő eszköz mára már jelentőssé nőtt számítási kapacitását - amit kiegészíthetünk távoli szerverek számítási kapacitásával országútnyi adatkapcsolatokon keresztül - olyan dolgokra használjuk, aminek értelme is van.

Azok az algoritmusok, amik a mai kényelmünkön, gépek általi kiszolgáltságunkon érdemben tudnak dobni, mind AI-t használnak. Érezni, hogy az AI az új Felhő, a csapból is ez a szó folyik hamarosan, és az élet legjelentéktelenebb mozzanatában is ott lehet, mint kiszolgáló.

Most pedig a CB Insights felmérése alapján azt is látjuk, micsoda nyüzsgő ez a piac. Ők ugyanis úgy számolták, hogy 2011 óta kábé 140 mesterséges intelligenciát fejlesztő céget vásároltak fel, ebből negyvenet csak idén. Az Apple, a Google, az IBM, a Yahoo, az Intel és a Salesforce versenyzik ezekért a cégekért, a Samsung pedig új belépő ebben a harcban (a Viv felvásárlásával gurítottak most nagyot). Az Apple nemrég a Turi és a Tuplejump nevű AI-val foglalkozó céget vásárolta fel. A cupertinóiak az Intellel karöltve a második legnagyobb felvásárlók, az első helyen természetesen a Google áll.

 

screen_shot_2016-10-09_at_10_09_35.png

Steve Jobs állítása az volt, hogy az emberek nem tudják, mire vágynak, amíg ő ki nem találja, és feléjük nem nyújtja. Most egy olyan kor felé közelítünk, amikor ugyanezzel a képességgel már a legegyszerűbb zsebtelefon is rendelkezik.



Két alkalmazásfrissítést is érdemes megnézni a hétvégén

Két ingyenesen letölthető program is elég komoly frissítést kapott a hét második felében, szóval érdemes ezeket nyomogatni, ha van egy kis szabadidőnk.

Az egyik a Duolingo appja, ami a mostani frissítésnek köszönhetően AI-chat funkciót is tartalmaz. Vagyis életszagú beszélgetéseket folytathatunk a Dulingo mesterséges intelligenciájával, francia, német vagy spanyol nyelven, így gyakorolhatjuk a nyelvet hatékonyan. Különféle személyiségek közül választhatunk, amit kisegítenek válaszjavaslatokkal, ha elakadnánk a konverzésönben. Más nyelvek is érkeznek hamarosan.

duolingo.png

A másik menő frissítést a Prisma kapta, itt ugye eleve egy AI(-nak nevezett) algoritmus esik neki a képeinknek, és alakítja át őket úgy, hogy híres festős stílusára hasonlítsanak, meg hasonlók.

Na, mostantól mindezt videóval is megteszi.

A video posted by Prisma (@prisma) on

 

Láthatjuk, hogy mindkét program a mesterséges intelligenciával hódít, láthatjuk, ahogy az AI-k a videóeffektelést, a beszélgetést, és egyre több folyamatot képesek így-úgy kiváltani, megszabadítva minket a gombok nyomogatásától, meg a készségek fejlesztésétől. Ki tudja, hogy ez jó-e, mindenesetre az biztos, hogy hamarosan 

  1.  egyetlen családi videó sem néz majd ki vállalhatatlanul szarul
  2. mindig lesz valaki, aki egyetért velünk, ha más nem, egy bot.


Hogyan találja meg az iOS automatikusan a parkoló autónkat?

Az iOS 10 egyik kiemelt ficsöre volt, hogy magától tudja, hol hagytuk az autónkat, és odanavigál minket, ha kérjük. Egyszer fel is bukkant nálam egy figyelmeztető ablak, hogy elmentette a térképre az autóm helyzetét a Maps. Legközelebb nem értesített. Aztán másnap megint.

Hogy lehet ez? Bugos szoftvert adtak ki, ami minden másnap működik csak?

A válasz megnyugtató: nem. A parkoló autó helyzetének elmentése ugyanis egy jól definiált eseményhez köthető: akkor menti el a helyzetet, amikor lecsatlakozol a CarPlayről, vagy az autód Bluetooth kihangosítójáról. Ezt határozták meg Cupertinóban, mint az autónkból való kiszállással egyenértékű eseményt. Így ha nem kapcsolódsz az autód kihangosítójára, vagy olyan régi verdád van, hogy azt sem tudja, mi a Bluetooth, akkor nem működik a dolog. A telefon nem onnan tudja, hogy leparkoltál, hogy előtte 50 kilométer per órával robogtál, majd hirtelen megálltál, és gyalogtempóban mentél tovább. Ezt is lehetett volna, de a kaliforniai logika szerint ez felesleges, és tényleg jobb a BT-re hagyatkozni. Mert ott kábé mindenkinek van, akinek iPhone-ja van.

maps_1.jpg

Oké. Mi van akkor, ha egy nap tizenhat helyen állsz meg autóval, és minden alkalommal feldobja az iOS az üzenetet, hogy elmentette az autód helyzetét? Kicsit spamelésnek tűnik a dolog.

A felugró üzenet kikapcsolásának egyetlen módja, ha az Értesítések között a Mapstól megvonod a jogot, hogy baszkuráljon. Ekkor viszont a turn-by-turn navigáció során sem tud neked üzeneteket küldeni, ha lezárod a telefonod, szóval vagy mindkét lehetőséget dobod, vagy egyiket sem.

screen_shot_2016-10-07_at_10_17_49.png

Egyébként többen jelezték, hogy ha ugyanoda állnak egymást követő napokon (munkahely, vagy az otthonuk elé), akkor már nem jelez az iOS a mentésről, egyszerűen csak elvégzi a dolgát a háttérben. Ami egy elég átgondolt lépés volt az Apple részéről. A legegyszerűbb a Sirit megkérdeznünk ilyenkor, és már mutatja is az utat:

img.PNG

Én pedig üdvözlöm ezt a csodálatos funkciót, hiszen nem egyszer fordult elő velem, hogy bolyongtam Erzsébetvárosban, a kocsimat keresve. Pedig hol van még a demencia.



Úristen! Bemutattak egy Mac kártevőt, ami hozzáfér a kameránkhoz!

Nem túlzás kijelenteni, hogy a legnagyobb félelmet keltő malware-ek azok, amik a felhasználó kamerájához férnek hozzá, úgy, hogy a felhasználó erről nem értesül. Persze borzasztó dolog, ha az embernek ellopják a gépéről az identitását, az orvosi adatait, a bankkártyaadatait, és elveszik a pénzét. De az csak pénz, az embernek még mindig megmarad a becsülete.

A webkamera képének ellopásával nem biztos, hogy méltósággal viselnénk az esetet.

Még Mark Zuckerberg is annyira fél ettől a lehetőségtől, hogy szigszalaggal ragasztotta le a MacBookján a kamerát. És ha ő, az egyik legnagyobb kukkoló, ennyire fél, akkor mit szóljunk mi? 

Patrick Wardle biztonságtechnikai szakértő, és volt NSA alkalmazott ráerősített a félelmünkre: a  Virus Bulletin konferencián adott elő, és ismertetett egy módszert, amivel hozzá lehet férni a kamera képéhez Macen. 

d.png

Folytatom a jó hírrel: Wardle nem tudta megoldani, hogy ne világítson a zöld LED, amikor rácsatlakozik a kamerára, ezért már aktív videochathez csatlakozott, és lopott felvételt a képzeletbeli áldozatról. Nem lehetetlen kijátszani a firmware szinten szabályozott "ha a kamera bekapcsol, a LED világít" automatizmust, de nagyon-nagyon nehéz, derült ki az előadásból.

Wardle volt az is, aki korábban olyan unsigned appot írt, ami kijátszotta a Gatekeeper védelmét. Szóval rászállt a Mac témára rendesen. Most például kiadott egy alkalmazást, ami monitorozza, ha bármilyen folyamat hozzá akar férni a kamera vagy a mikrofonunk által rögzített adatokhoz. Kiírja, mely alkalmazás kér engedélyt, és elfogadhatjuk vagy elutasíthatjuk a kérést. Az Oversight ingyenesen letölthető itt.

Gyorsan összefoglalom: egy volt NSA alkalmazott bebizonyította, hogy a megfelelő kártevő telepítésével a Macre el lehet lopni a kameránk képét, majd kiadott egy programot, amivel állítása szerint ez megakadályozható.

Hmmmmm.



A Samsung megszerezte magának a Siri 2-t

Dag Kittlaus, Adam Cheyer, Chris Brigham. Ők alapították és fejlesztették annak idején a Sirit, amit 2010-ben felvásárolt az Apple. Ők aztán úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak az óriáscéghez, és tovább fejlesztettek egy Viv névre keresztelt asszisztenst. Amit úgy emlegettek, mint a Siri következő generációját.

A Siri csak a kezdet - állította távozása után egy cikkben Kittlaus. És az elmúlt években, mialatt az Apple a Siri fejlesztését érezhetően lazán kezelte, rákapcsolta pár adatbázisra, és hozzáférhetővé tette számára a saját rendszerének egyes részeit, beállításait, addig ők hárman a Viv-et fejlesztették, ami képes a saját forráskódját írni, hogy újabb és újabb feladatokat tudjon ellátni. 

Őket szerezte meg a Samsung. Nem tudni, mennyit adtak végül a Viv-ért, de a Siri hat éve 200 millió dollárba került az Apple-nek. Az azonban biztos, hogy a céget nem olvasztják be a dél-koreai vállalatba, önálló egységként dolgozhatnak tovább az asszisztensen a srácok. Ez pedig egy olyan felállás, amiben ők is szívesen maradnak, így nem valószínű, hogy holnap innen is dobbantanak, kifejleszteni a Viv utódját, Markot.

Az önmagát író szoftver gyakorlati megvalósítása egyébként egyre inkább elterjed, és valószínű, hogy elvárás lesz nemsokára a hasonló szoftverek terén. Reméljük, hogy az Apple is fejleszt már pár éve egy hasonló megoldást, bár őszintén szólva az egész koncepció nagyon almaidegen. Cupertinóban ugyanis a mai napig a végtelenségig polírozott megoldásokat szeretik, amik annyira kiszámíthatóak, mint egy zacskó szög. Szabadjára engedni egy ilyen algoritmust: ez a gondolat minimum hasmenést okoz a vezetőségnek, ha rágondolnak.




süti beállítások módosítása