almalé és kungfu Rólunk

Fejek gurulnak a Project Titan környékén?

Jöhetnek az "előremegmondtam"-ok meg a "hülyeségvoltbelekezdeni"-k, a hírek szerint a projekt bizonyos részeit leépítik és eközben csapattagok tucatjait eresztik szélnek. A New York Times azt írja, hogy a frissen kinevezett új projektvezető, Bob Mansfield irányítása alatt rebootolják az egész hóbelevancot, mert a cég elégedetlen az eddig elért eredményekkel.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti az újság szerint, hogy ahelyett, hogy önvezető autót készítenének, jó eséllyel csak annak gerincét adó technológiát fogják majd kutatni-fejleszteni.

15845-thumb.jpg

A napilap információ alapján elvileg már sor került teljesen autonóm járművek tesztjére szigorúan titkos, elzárt, de főleg ismeretlen helyen. Egyes híresztelések szerint egyébként a kísérletek a GoMentum nevű, egy egykori haditengerészeti bázison, direkt önvezető autók tesztelésére kialakított pályán zajlottak.

Mansfield egy hónapja került a kormány mögé, miután Steve Zadesky elhagyta a projektet. Bob is régi róka, 2012 tavaszán már bejelentette visszavonulási szándékát, de végül a következő év nyaráig maradt a technológiai fejesként, majd Tim egyik különleges tanácsadójaként folytatta a munkát egészen mostanáig.

A leépítés mérete nem meglepő és nem is olyan nagy annak fényében, hogy több szavahihető forrás is 1000 fölötti létszámról írt már egy évvel ezelőtt is. Nem tudni, hogy az elbocsátottak között milyen arányban vannak más autós cégektől átcsalt emberek és hányan olyanok, akiket a cég más ágazataitól csalogattak át.

Előjele lehetett az irányváltásnak a NYT szerint az is, hogy pár hónapja Cupertinoban kezdett dolgozni a QNX nevű, végül a BlackBerry által felvásárolt, autós operációs rendszerek fejlesztésére szakosodott cég Cegykori EO-ja, Dan Dodge.

Az első aggodalomra okot adó hírek amúgy pont egy éve, tavaly szeptemberben kezdtek el szállingózni - kiszivárgott, hogy Tim és a felsővezetés baromi morcos a projekt lassú haladási tempója miatt. Akkortájt még ezek ellenére is 2020-as rolloutot jósoltak, most már inkább csak 2021, más források szerint inkább 2022 esélyesebb, bármi is legyen a végső produktum.

Az önvezető technológiák eközben már a komoly piacra lépés határán állnak és ahhoz, hogy az Apple szegmensbeli antréját sikeresnek ítélje meg a tech-ipar, nyilván valahogy úgy kell átformálniuk a piacot, mint ahogy anno az iPhone tette az okostelefonokéval, különben jön a fanyalgás.

Ami tényleg aggasztó egyébként, hogy a Times arról is ír, hogy a Project Titan-ból hiányoznak az alapvető Apple-értékek és a csapat tagjai egyáltalán nem tudják, hogy mi is fogja megkülönböztetni az Apple Car-t a konkurenciától. Ha szemétkedni akarnék, akkor az egyébként csodálatos Silicon Valley-t hoznám fel hasonlatként. Hooli? Nucleus? Rémlik már? Csak mert lassan kezd így kinézni a dolog.



Tim Cook imádja a Macet

Ami jó hír.

A mai hírünk alapján tizennégy szó adja, ez persze nem sok, de ennek is lehet örülni. Lényeg, hogy nagyon sokan várták erre a hétre az új MacBook Prók megérkezését is, ebből azonban nem lett semmi, az iPhone 7-tel és az Apple Watch-csal véget is ért a buli.

Ilyenkor persze évek óta elkezdenek aggódni a leghisztisebb rajongók attól tartva, hogy az Apple elengedte a Mac kezét és már nem is igazán törődik a fejlesztéssel, hiszen nem éri meg neki: ha tízszer annyi pénzt hoz az iPad vagy az iPhone, akkor inkább a tablet és a mobil köré csoportosítja a szakembereket.

Aztán időről időre előáll az Apple olyan remek kis gépekkel, mint például az új Mac Pro, ami sok szempontból kritizálható, de azzal biztosan nem, hogy ne dolgoztak volna rajta sokan, vagy hogy ne lenne innovatív - minden hibája ellenére is az egyik legizgalmasabb Apple termék az utóbbi évekből, ami méltó az olyan elődökhöz, mint a G4-es Cube.

kkkpro.png

153341-cube1_original.jpg

Most persze azt kérdezed tőlem, hogy mikor térünk már rá végre a lényegre és hogy mi a francnak kell ilyen hosszú bevezető, de már írtam, hogy tizennégy szó körül járunk násztáncot, körítés nélkül előbb véget érne a cikk, mint ahogy elkezdődött.

Na szóval: egy Macrumors olvasó írt egy aggodalmaskodó levelet az esemény után Tim Cooknak, amiben nekiszegezte a kérdést az Apple-vezérnek, hogy ugyan kinyírják-e már a Macet?

Mire Tim Cook a következőt válaszolta:

tim-cook-mac-email.jpg

Azaz:

"Nagyon szeretem a Macet és hát mindannyian nagyon elkötelezettek vagyunk mellette. Maradj velünk!

Tim"

A hát csak azért került bele, hogy magyarul is kijöjjön a 14.

Mondom, ennyi.

De azért lehet örülni, nemsokára jön valami, amit Tim nagyon szeret, én most már őrült lelkes lennék, ha egy Mac Pro-i értelemben pimpelt MacBook Prót vagy valami hasonlót kapnánk.



Mit csinálj akkor, ha egyszerre akarod tölteni az iPhone 7-et és zenét hallgatni róla? DÖGÖLJ MEG!

Oké, ez nem a hivatalos álláspont, de majdnem: a jack teljesen értelmetlen és öncélú kinyírásának a következménye, hogy amit egészen mostanáig átalakító nélkül kényelmesen meg tudtál tenni, azt mostantól:

  • 1: nem tudod megtenni
  • 2: valamilyen átalakítót kell szerezned hozzá

Csökkent ugyanis a portok száma, és olyat például nem tudsz többé csinálni, hogy autóban töltőn van a mobil és a jacken kivezeted valahova a hangot.

Na hát erre is van megoldás: költözz el Kelet-Európából!

Phil Schiller legalábbis egy emailes kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy ilyen esetekben tessék a 60 ezer forintos vezetéknélküli AirPodon hallgatni a zenét, aztán nem lesz semmi gond. Ha ilyened nincs, szerezz be egy Apple Lightning Dockot kábé 20 ezerért, azon van usb és jack is, és akkor némi plusz kábelezéssel és ráfordítással megkapod ugyanazt, ami eddig alapból is járt mindegyik iPhone-hoz.

iphonelightningdock-800x363.jpg

A Belkin egyébként gyorsan piacra dobott egy álalakítót, ami ugyanezt tudja kábé 15 ezerért, csak az egész jóval kisebb mint a dock, de még ez a verzió is százszor kényelmetlenebb, mint ami eddig volt.

Nem, továbbra sem gondolom, hogy ez egy szükséges és elkerülhetetlen lépés volt.



Brutális az iPhone 7-es hardvere

Na nem kellett sokat várni az első teszteredmények felbukkanására, alig fél nappal a bejelentés után már el is kezdtek záporozni a geekbench-eredmények, amik remekül mutatják, hogy mivel van dolgunk: egy szörnnyel.

Eddig az iOS-birodalom legyőzhetetlen Godzillája az iPad Pro volt a maga 2,2 gigahertzes A9X-ével, valamint 3009 geekbench-pontjával single és 4881 pontjával multiüzemmódban.

Na hát erre vert most rá nagyon szépen a 2,23 gigahertzes A10-es 3233 single és 5363 multiponttal: utóbbi tíz százalékos gyorsulást mutat a tabletprocesszorhoz képest - ami egyébként most épp itt dolgozik előttem, mert utazom Kolozsvárra közönségtalálkozóra és egy nagy emberkísérlet részeként kértem az iCentre-től egy iPad Prót, és azt hoztam el munkára, izgi lesz, a kapcsolat meglepően jól indul:

fullsizerenderkkk.jpg

Az A10-es egyébként négymagos felépítésű, de mindig csak két mag dolgozik: amikor teljesítményre van szükség, az izmos párt vetik be, amikor meg szolidabb feladatok kerülnek elő, a visszafogottabb páros dolgozik.

A Geekbench szerint egyébként három gigabájt memória is került a mobilba, csak hogy időtálóbb legyen a konstrukció: ennek örülhetünk, de nem volt őrületesen nagy szükség rá, az optimalizálásnak hála ugyanis az iPhone két gigabájttal is simán hozta eddig azt, amit a konkurencia néggyel. Mindegy, az, hogy mostantól három gigabájtból gazdálkodik a mobil, mindenképp jó hír és ne is akarjatok kézzel-lábbal hadakozni ellene, az Isten Szerelmére!!!



iPhone 7, Apple Watch 2 és a többi: A legfontosabb újdonságok vázlatpontszerűen

Tegnap lement az esemény, Lovas Endre volt az esti sztár DJ, aki fantasztikus élő közvetítést nyomott nekünk, amit itt tudsz elolvasni, de gyorsan vegyük át még egyszer, hogy mi történt:

- Bemutatták az iPhone 7-est, két verzióban: a készülék továbbra is 4,7 és 5,5 colban érhető el, utóbbit Plusnak hívják még mindig

- Az iPhone új házat kapott, letisztultabb, elegánsabb, mint az elődje

2_23.jpg

3_12.jpg

- A készülék új, A10-es processzort kapott, ami 40 százalékkal gyorsabb elődjénél és ezt a sebességet továbbra is két maggal éri el, ami jó hatással lesz a teljesítményérzetre. Van benne két további alacsony fogyasztású mag is, ezeket használja a rendszer, amikor nincs szükség az erőre

- Két hangszóró van a telefonban

- A Home gombot többé nem lehet fizikailag lenyomni, a túloldalon található taptic engine lökése gondoskodik arról, hogy mégis úgy érezzük, mintha lenyomtuk volna. A MacBook touchpadján tökéletesen működik az illúzió, az első beszámolók szerint viszont az iPhone-nál ugyanez elég szar

- Hogy az eszköz vízálló legyen (mert vízálló) és mindennek jusson hely, kikerült belőle a jack, mostantól a lightningbe lehet dugni az új csatlakozóval érkező fülhallgatót, ami azt jelenti, hogy nem lehet majd egyszerre tölteni és zenét hallgatni vele átalakító nélkül - egyet egyébként adnak mellé a régi jack-fülesekhez

- Megjelent egy spéci vezetéknélküli bluetooth-fülhallgató is, ami állatul néz ki, de mondjuk 60 ezerbe kerül és én nem tudom, hogy nem hagyom majd el folyton

5_8.jpg

- Az előlapi kamera 7 megapixeles

- A hátlapi 12, mindegyik modell optikai stabilizálást kapott, a lencse és a 12 megapixelesszenzor jobb lett, a vakuled négy egységből áll

- A Plus modell két kamerát kapott, amivel lehet nagy látószögű módban fotózni, kétszeres optikai zoomozni és mélységélességgel játszani.

- A kijelző fényereje 25 százalékkal nőtt

- Állítólag 20 százalékkal nagyobb az üzemidő

- A legkisebb modell a 32 gigabájtos, további opció a 128 és a 256 gigabájt

- Világpremier jövő pénteken, de egy héttel később hozzánk is befut a telefon, a 7-es 256, a 7 Plus 300 ezer forinttól indul.

- Befutott az Apple Watch 2 is, ami pont úgy néz ki, mint az elődje

- Most már határozottan vízálló, igaz, az előző modell is eléggé az volt, viszont mostantól kimondottan ajánlják úszáshoz os és az ezzel kapcsolatos sporttevékenységeket is méri a készülék

1_27.jpg

- Új kétmagos processzor 50 százalékkal nagyobb teljesítménnyel, erősebb lett a gpu is, a kijelző pedig kétszer fényesebb

- Megdöglött az arany, lett helyette kerámia

- Az első generáció is megkapja a második processzorát és le is árazzák: a Watch 1 100 ezer, a Watch 2 140 ezer forintól vásárolható meg itthon szeptember 23-tól

4_8.jpg

- Beépített gps

- A bejelentéssel párhuzamosan a 6s-ben is 32 gigás lett a legkisebb opció, ezt kábé annyiért kapod meg, mint eddig a 16-ost, a 128-as ára meg 300 ezerről 256 ezerre csökkent, míg a 6s Plusnál 340 ezerről 300 ezerre: ennél azért nagyobb akcióra lesz szükség, ha versenyben akarják tartani a modellt

- Szeptember 13-án jön az iOS 10, az új watchOS 3, és 20-án a macOS.

- Változások voltak az iPadeknél is, a mini 2-es, a mini 4-es és az Air 2-es is megkapta a 32 gigabájtos háttértárat a legkisebb választható opciónak, ezt mostantól annyiért adják, mint eddig a 16-ost. A iPad Pro meg száz dollárral olcsóbb lett

- Valami készülődik Apple TV fronton is, a harmadik generációs modellt ugyanis kivették a kínálatból, ami utalhat akár arra is, hogy a 4th gen mellé bejön rövidesen az ötödik is.

- Az Apple részvényei pluszban a bemutató óta

Videós összefoglalóm az eseményről:

 

Ave!




süti beállítások módosítása