almalé és kungfu Rólunk

Magyar gyúrós program indult hódító útjára - MoveRite

Hosszú Zoltánnal már a blog indulása óta jó kapcsolatot ápolunk, mint az egyik első kommentelőnkkel. Neki köszönhetjük ráadásul a GAget nevű kiegészítőt, amivel azóta is mindennél hatékonyabban figyelhetjük Csabával az olvasók ténykedését a blogjainkon. Három napja Zoltán új alkalmazást adott ki, méghozzá súlyemelő és fitnesz-szakértő édesapja segítségével. Ő a magyar súlyemelő válogatott edzője volt, részt vett velük például a barcelonai olimpián, úgyhogy tudja, mi a dörgés.

A MoveRite a gyúróknak készült. Azoknak, akik súlyzóznak az edzőtermekben.

img_1048.PNG

Az alkalmazás egyik igen hasznos funkciója, hogy megmutatja lépésről lépésre, hogyan kell helyesen elvégezni egy gyakorlatot. És nem valami béna videón: egy csúszkával ellátott, általad irányítható képsort tettek be minden egyes gyakorlathoz, így olyan lassan nézed végig a helyes tartást, amilyen lassan csak szeretnéd. Emellett szöveges leírás és hasznos további tanácsok is szerepelnek itt.

moverite1.jpg

Azt gondolnánk, hogy ez csak mellékes funkció, pedig aki sokat volt edzőteremben, tudja, hogy nagyjából az ott edzők 80 százaléka rosszul végzi a gyakorlatot. Ha fárad, vagy nem bírja a nehézséget, lendületből végzi a gyakorlatot, kicsavarja a testét, hogy rásegítsen. Pedig feleannyi helyesen kivitelezett, tehát nehezebben elvégezhető gyakorlat többet ér, mint kétszer annyi nézdmámennyitbírok. Így írtak a készítők:

Azért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük, mert még mindig a hagyományos súlyzós edzés a legnépszerűbb edzésforma az termekben, viszont a kezdők nagyrésze nem végzi helyesen a gyakorlatokat. Ez általában bénázással és sérülésekkel végződik. A MoveRite-tal megtanulhatják, hogyan kell a legfontosabb gyakorlatokat helyesen végezni, amivel az előbb említett problémák elkerülhetőek.

moverite2.jpg

Persze ideális esetben a helyi edző segít, esetleg egy személyi edzés során kérhetünk tanácsot, de a legtöbben nem kérnek. Nekik lehet jó az appnak ez a része.

A program ezen túl követi az edzéseinket, bepakolhatunk mindenféle gyakorlatot a napi rutinba, és ahogy teljesítjük, úgy szinkronizál a Health appal a MoveRite, és követhetjük, mikor mennyire izmultunk. Nekem itt hiányzott, hogy a bepakolható gyakorlatoknak csak a szöveges nevét látjuk, képet a gyakorlatról nem, így csekély edzőtermi angoltudásunkkal viszonylag vaktában lövöldöztünk (magyarra nem tudtam állítani a porogramot).

Egyébként az ingyenes programban minden izomcsoportra egy gyakorlat érhető el teljes leírással, az Excersise Pack 2-t 2,99 euróért érhetjük el.

img_1047.PNG

Gyakorlatilag ezzel lesz teljes értékű a program, előtte csak demót láthatunk. Csak egy példa a gyakorlatok mennyiségére: hátizomra összesen 3 gyakorlat van az appban jelenleg. A megvásárolható csomagok (pack1 és pack2) pedig minden egyes testrészre tartalmaznak egy-egy gyakorlatot, így teljes testedzést adva ezzel. mindegyik kábé 7-7 külön emelést mutat ezen belül. A program nagyon fürge, szarrá optimalizálták, úgyhogy nem kell várni a töltögetésre szerencsére.

Ha gyúrtok, próbáljátok ki. További infók itt.



Mit tudunk eddig az Apple Watch 2-ről?

A hírek szerint az Apple Watch-ot másfél év után frissíti az Apple, egy második generációs óra érkezését jósolják a szakértők a következő hónapokban. Persze pletykák is jönnek már bőven, lássuk, mit tudunk eddig.

Az új óra állítólag önállóbb lesz, mint az első generáció, kevésbé támaszkodik majd az iPhone-ra. Ezt úgy tervezték megoldani Cupertinóban, hogy önálló adatkapcsolatra is alkalmas lehetne a készülék, a hírek fejlettebb önálló wifi-kapcsolatról, valamint saját mobil adatkapcsolatról beszéltek. Aztán arról hallottunk, hogy az Apple végül elvetette a saját mobiladatot, az akksi-élettartam drasztikus csökkenése miatt. Ugyanezek a jelentések arról szóltak, hogy az óra a jobb fitneszfunkciók miatt saját GPS kapcsolattal rendelkezik majd.

Ja, a 4G sokat eszik, de a GPS nem, igaz?

A kétségkívül iszonyúan akkuzabáló képességek mellé jobb vízállóságról hallottunk pletykákat, és természetesen egy ugrást a teljesítményben. Ami valamire biztosan jó lesz, ha másra nem, hogy jobban fogyassza az akksit. Bár remélhetőleg itt a fejlesztések tényleg nem kezdenek elmenni majd a csuklóerőművek irányába, és tényleg az energiafelhasználás optimalizálása lesz a legfontosabb irány.

applewatch1.png

Az Apple állítólag játszott a FaceTime kamera gondolatával is.

A dizájn állítólag marad. Az Apple persze kiad új szíjakat, és az eddigiektől (színében vagy anyagában) eltérő tokokat is felkínálhat, de az óra formája nem változik a hírek szerint, Jony nem ért rá ezzel foglalkozni. A titánnal és más fémekkel is kísérleteztek állítólag korábban, az ezekből készült óra valamivel olcsóbb lenne, mint a 18 karátos arany verzió. 

A legfrissebb pletykák szerint az óra az iPhone 7-tel együtt startolna szeptemberben. Az AT&T kiszivárgott munkabeosztása alapján úgy sejtik, hogy szeptember 9-én indulnak az előrendelések a telefonra (mondjuk egy szeptember 7-i keynote-ot követően), és szeptember 23-án kezdik meg a kiszállítást. Ezzel együtt mehetnek majd az órák is. 



Androidosok, segítsetek! Térítsetek meg!

A helyzet úgy hozta - hogy, hogy nem, elvtársak -, hogy nálam van egy Galaxy S7 Edge androidos készülék, aminek nagyon szép a kijelzője, és nagyjából itt tartunk az ismerkedésben. Meg persze rárántottam mindent az iPhone-omról, mert az manapság már baromi könnyű művelet.

Csaba már használta a telefont két hétig úgy, ahogy az iPhone-ját is: megpróbálta hétköznapi környezetben, egyszerű feladatokra igénybe venni, és megvizsgálta, okoz-e neki fennakadást az Android, meg a Samsung vas. A tapasztalatairól hamarosan videót is láthattok majd. 

Én másmilyen tesztet végeznék az eszközzel. Arra lennék kíváncsi, mivel tud többet ez a készülék, meg persze az Android az iPhone-nál. Feltennék szívesen mindenféle külső kiegészítőt, appot, istentudjamit, hogy kihozhassam a szabad operációsrendszer-machinálásból a legtöbbet, ami benne van.

s7edge.jpg

Hogy lássam, miről beszéltek, amikor azt mondjátok: Androidon ez már ezer éve megvan.

Szóval segítsetek. Küldjetek levelet ide, vagy kommenteljetek itt, a poszt alatt. Írjátok meg, miket tegyek fel, és az úristenre kérlek titeket, azt is,

HOGYAN.

Nem akarom az életemet rátenni erre a projektre, nem akarok a világ legprofibb android-fenegyereke lenni, és nagyon-nagyon nem akarok fórumokat olvasgatni hetekig, hogy rájöjjek, mit is kell csinálni. Úgyhogy részletes tutorialt kérek szépen.

Itt az idő! Bizonyítsátok be, milyen fasza az Android! Segítsetek!

(Attól meg kíméljetek kérlek, hogy mit vegyek inkább Galaxy S7 helyett. Ez van itt, és kész, ezt kell szeretni)



Az Intel szállíthatja a processzorokat a jövő iPhone-jaiba?

Az Intel a héten nyomott egy kézifékes kanyart, és bejelentette, hogy megegyezett az ARM Holdingsszal, aminek értelmében 10 nanométeres ARM chipeket gyártanak majd a Santa Clara-i cég üzemeiben. Basszakutya, mi? Fogja is a fejét már egy rakás gyártó, aki szépen megágyazott magának a piacon.

Elemzők pedig már napokkal a bejelentés után azt találgatják, hogy mikor kerülnek be az Intel chipjei az iPhone-okba, iPadekbe. Mert bekerülnek előbb-utóbb, mondják.

Na nem úgy kell érteni, hogy az Intel valamelyik konfekciótermékét akasztják le a polcról. A chipet továbbra is az Apple tervezné, de az Intel gyártaná le, tehát közvetlenül a Samsunggal és a TSMC-vel konkurálna a beszállító. Ők ugyanis most az A-chipek gyártói.

Hogy hová férne be az Intel 10 nanométeres gyártástechnológiája? Legközelebb a 2017-es A11-be, hiszen azt gyártják majd ilyen csíkszélességgel. Ennek a megrendelése, vagy annak egy része már a TSMC-nél van, akik állítólag az idei iPhone-ok processzorait is gyártják. Mármint egyedül.

Pedig az Apple szereti, ha egy termékéhez legalább két gyártót tud beállítani, így nincs annyira kiszolgáltatva egy menedzsmentnek, egy gyártóegységnek, egy földrengésnek. A Samsungnak láthatóan már nem annyira szeretnek munkát adni, így logikus lenne az Intelt becsalogatni jövőre. Főleg, hogy az asztali gépek miatt már egyébként is jó a kapcsolat. Ezzel kezdődött a bjutiful frendsip:

apple_and_intel_large.jpg

A Fortune azonban megjegyzi, hogy ennyire nem egyszerű a helyzet. Az ARM ugyanis csak korlátozott licenct biztosított az Intelnek, így olyan egyedi chipeket, mint mondjuk egy A11, egyelőre nem valószínű, hogy egyáltalán gyárthatnának.



Az Apple olyan forradalmat csinál, amiben máshogy vesz részt, mint a többiek

Nagyjából kész tényként kezelhetjük, hogy az iPhone 7-ben (igen, belső források megerősítették, hogy ez lesz az idei telefon neve) nem lesz jack-csatlakozó. Nem lesz analóg jelátvivő, a hangot digitálisan, a Lightning csatlakozón vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül lövi ki az eszköz.

lightning-earpods-640x360.jpg

Na most találjátok ki, milyen reakciót váltott ez ki a piac többi szereplőjétől? A szokásosat: jöttek a Dehogy és a Sőt megmondások.

A legnagyobb Dehogy megmondó a Samsung, természetesen.

Tudjátok, mit tud még? Van audio jack kimenete. Csak mondom.

- a Samsung vezetője viccelődött így a Galaxy Note 7 bemutatóján, utalva a nyilvánvaló pletykára: az Apple épp (megint) egy népszerűtlen csatlakozóváltást indít el.

A legnagyobb Sőt megmondó pedig az Intel. A San Francisco-i fejleszői fórumon a cég képviselői bemutattak egy módszert, ami - kapaszkodjatok meg -

alkalmas arra, hogy a hagyományos 3.5 milliméteres jack csatlakozót nyugdíjba küldje. 

Mit gondoltok, mi váltaná le? Így van: az USB-C. Ebben a negyedévben felkészítik az USB-C szabványt arra, hogy hanginformációt továbbítson egyik oldalról a másikra, miközben nem fogyaszt sokat az adatátvitel, a gombok megnyomása a fejhallgatón pedig kiváltja a megfelelő akciókat a túloldali szoftverben. Ez pedig az USB-C-t 

_a_ _megfelelő_ választássá teszik audió jelek továbbításához.

Értitek, mert van egy nem megfelelő. Mondjuk a Lightning?

Az van, hogy az Apple megint forradalmat csinál. Nem látványosat, csak a szokásos csatlakozó-forradalmat. Régóta beszélnek róla, régóta a levegőben van, de valójában akkor indul be egy ilyen változás, amikor az Apple meglépi. És akkor jönnek a Dehogy és a Sőt emberek, előbbiek egy idő után abbahagyják a viccelődést, és ők is váltanak, a Sőtök meg ugyanazt próbálják megvalósítani, jobban.

2008-ban az Apple kivette az optikai meghajtót a MacBook Airből. Mindenki a hasát fogta, hogy miért kell ilyenen spórolni, és mennyire kiszúrnak a felhasználókkal, akiknek külső meghajtót kell majd venniük. Aztán nem kellett.

1998, iMac. Elhagyták a floppy meghajtót, USB portot tettek bele a kommunikációra. Akkor is felszisszent mindenki.

Firewire? Jókor jött, jókor ment. Itt írtam hosszabban ezekről a lépésekről, aminek a végén mindig jól jött ki az Apple. 

Ha jobban belegondolunk, az Intelnek akár igaza is lehet. Az USB-C csatlakozó valóban jobb választás lehet a hangadatok továbbítására, hiszen így lassan lesz egy valóban univerzális szabvány, ahogy a neve is erre utal. Töltünk vele, adatot továbbítunk, eszközöket csatlakoztatunk, és zenét hallgatunk rajta keresztül... a MacBookon. De nem az iOS eszközökön: nem valószínű, hogy az Apple dobja egy év múlva a Lightningot, és a most bejelentett digitális zenecsatit emiatt. 

Úgyhogy az lesz, hogy a "nyírjuk ki a Walkmanből ránk maradt analóg zenecsatlakozót" forradalom pár év alatt lefut majd. A kérdés, hogy lesz-e egy tényleg egységes válasz erre, vagy a forradalmár külön utakon jár. De nagyon valószínű, hogy ez addigra tök mindegy lesz. Ugyanis senki nem USB-C vagy Lightning fülesek után nyúl majd a boltok polcain. Le sem fogják szarni őket.

Mindenki Bluetooth cuccot vesz majd. Ez lesz a forradalom eredménye.




süti beállítások módosítása