almalé és kungfu Rólunk

Visszatért a Spotlightba a magyar fordítás! - Dictionaries

Pár hónapja írtam Václavról, a programozóról, aki az OS X egyik újkori hiányosságának kiküszöbölésén dolgozott. Azon ügyködött, hogy olyan angol-magyar szótárat tegyen elérhetővé számunkra, ami a Spotlightba beírt szavak esetén is működik.

Miután az El Capitan megjelenése után írtam a problémáról, miszerint az Apple kiszedte a Spotlight találataiból az egyedi szótár találatait, többen jeleztétek, hogy ti is várnátok egy megoldást. Hiszen olyan sokáig használtuk ezt a funkciót. De nem történt változás.

Tehát hiába volt feltelepítve valakinek a szótár:

screen_shot_2016-08-01_at_22_40_53.png

...akkor is ezt látta, ha Spotlightban próbálkozott:

screen_shot_2016-08-03_at_13_30_08.png

Annyi ideig nem történt változás, hogy már el is felejtettük, milyen volt használni.

Aztán Václav írt nekem a napokban. Szólt, hogy talált egy triviális megoldást, és most már a  Dictionaries alkalmazása úgy telepíti fel az angol-magyar szótárakat, hogy a Spotlight találataiban is a fordítás jelenik meg, az egynyelvű definíció helyett.

Tadááám:

screen_shot_2016-08-01_at_22_39_03.png

A Dictionaries jelenlegi verziója kábé 2000 forint.



Egyre érdekesebb videók kerülnek ki az Apple űrhajójáról

Nagyjából most van az építkezés abban a szakaszában, amikor a legérdekesebb videókat lehet készíteni a főhadiszállásról. Ez már kérem nem földmunka, nem a szerkezetépítés, itt most már helyezik fel a tetőre a napelemeket, felkerül az épületre a hajlított üvegborítás, ássák a mesterséges tavat. Már felkerülnek sok helyre a végleges borítások - a biztonsági épület teteje szakasztott mint egy MacBook Air összecsukva -, sok helyre azonban még nem, így egymás mellett láthatjuk, milyen lesz kívülről az épület, miközben be is kukkanthatunk a lezárás nélkül tátongó nyílásokon. 

Továbbra is lenyűgöző az a mennyiségű kitermelt föld, amiből egy kisebb hegyet emeltek, és ami most egyre csökken, köszönhetően a szintén nemrég elindult tereprendezésnek. A következő legizgalmasabb fázis szerintem a fák betelepítése lesz, a budapestiek a környezetükben megszokott tömeges kivágásokhoz képest épp ellenkező folyamatot láthatnak: hogyan kell erdőt építeni. Jó, ha megtanuljuk, szükségünk lehet még rá.



Az Apple-nek nem lesz saját TV szolgáltatása, de azért készül helyette valamivel

Az Apple sokáig játszott a gondolattal, hogy az Apple Musichoz hasonlóan a videós tartalmakat is saját maga hozza elénk, de a tárgyalások megrekedtek egy szinten. Amit az Apple akart, úgy tűnik, nem az volt, amit a tartalom tulajdonosai akartak.

apple-tv-siri-2_1.png

A Recode információi szerint mostanra már elfogadták, hogy nem ők szolgáltatják a tartalmat, és inkább arra fókuszálnak, hogy a máshonnan érkező filmek, videók jól átláthatóak legyenek. Jelenleg az HBO-val, Netflixszel, ESPN-nel, és más csatornákkal, szolgáltatókkal vannak kapcsolatban, hogy egy univerzális segítséget nyújtsanak a felhasználóknak. Egy műsorújságot, ahol a csatornák helyett appok vannak.

Így nem kell egyenként mindenhová benézni, ha kíváncsi vagy arra, hol mit érdemes megnézned. 

Közben az Apple saját készítésű reality show-ja is megy tovább, a Planet of the Apps a Variety információi szerint olyan sztárokat is megnyert a szereplésre, mint Gwyneth Paltrow és Gary Vaynerchuk. A zenész will.i.am is részt vesz a projektben. A műsorban app-készítés számban programozókat versenyeztetnek, a nyertest pedig segítik az elképzelései megvalósításában.



Végre: az Apple meghirdette a bug bounty programját

Az Apple sokszor képviselteti magát a Black Hat hacker konferencián, idén azonban bejelentést is tettek: végre fizetnek azoknak, akik biztonsági réseket találnak a szoftvereikben. Ezzel felgyorsíthatják és hatékonyabbá tehetik a biztonsági fejlesztéseiket.

apple-black-hat-bug-bounties.png

A felkínált pénzek pedig nem alacsonyak, igaz, meg is kell dolgozni érte. A legmagasabb elnyerhető összeg 200.000 dollár, 55,8 millió forint egy Secure boot firmware törésért. De ha kinyersz bizalmas információkat a Secure Enclave által védett helyről, 100.000 dollár akkor is jár. A legkevesebb pénz 25.000 dollár, ez annak jár, aki egy sanboxolt folyamatból felhasználói adatokat nyer ki a sandboxon kívülről. Apróbb hibákkal, úgy tűnik, nem foglalkoznak. Pontosabban biztos megköszönik, de pénz nem jár érte.




süti beállítások módosítása