almalé és kungfu Rólunk

Felébredtem a jövőben, ahol nem kell megszakadni a kottákért - Songsterr

Kicsit úgy érzem magam, mint Hugh Grant az Egy fiúról című filmben: áll pár gitár a szobám sarkaiban, valaha nagy reményekkel zenéltem, mára pedig szinte semmit sem játszom, és miközben tartottam tizenöt év szünetet, olyan változások történtek, hogy csak nézek körbe mint a vett malac.

Amikor elkezdtem gitározni, még nem a Google-t használtuk keresésre. Ezt adjátok össze. Azért nem sokkal később már lehetett tabulatúrákat (egy lebutított, hangszerspecifikus kottaszerűség) vadászni interneten, de ezek sokszor pontatlanok voltak, és olyan sok dal nem is volt elérhető.

Ugrunk tizenöt évet. Sógoromtól kapok egy gitárkombót (kösz!), leporolom a Zoom 1010-es pedáljaimat, leakasztom a gitárom, és csapatom újra. Elkezdek kottákat keresni, a régi társ - Google - segítségével, aztán belefutok a Songsterrbe. A fenti módszerrel ez nem könnyű, mert a Google nem listázza, a weboldal egy őskövületnek kinéző, de jól működő flasht futtat. Tulajdonképpen először nem is ezt találtam meg, hanem az iOS appot, ami ingyen letölthető.

img_0917.PNG

iPaden:

screen1024x1024.jpeg

Hihetetlen volt nekem a kényeztetés. Rengeteg tabulatúra van fent, amik egyrészt sokkal pontosabbak, mint a neten összekeresgélt random kották, másrészt - nem tértem magamhoz az örömtől -:

  1. A tab lejátszható, tehát a kurzor követi az eredeti ritmusban a hangjegyeket, és halljuk is a hangokat! Tehát minden eddiginél könnyebben tanulhatsz egy számot akár a buszon ülve, mire odaérsz a hangszeredhez, már kisilabizáltad a dolgot. A tab közepére ugrasz, és már játssza is az adott részt, mutatva a lefogásokat és pengetések ritmusát
  2. az adott dalban megszólaló minden hangszert külön tabulatúrán megtalálunk. Tehát félelmetesen egyszerű megtanulni egy számot egy gyorsan összeállt rock-bandának, mindegyikük a saját hangszerét tölti be, tanulgatja meg, és közben hallja lejátszás közben a többit is, így megtanulhatja egyedül, hogy az ő játéka pontosan mikor lép be, vagy ki.

img_0918.PNG

A tabulatúrákat felhasználók töltik fel, ők is javítgatják, de ellenőrzik is a Sonstrerr emberei. A befolyó pénzből támogatják az adott zene készítőit - hogy mennyivel, arról nincsenek információim.

Ahhoz, hogy az appot egyáltalán használjuk, és ne csak a dalok első pár másodpercét játssza le, havidíjat kell fizetnünk, 4,99 eurót. Az alkalmazás ezután nem csak a teljes számokhoz ad hozzáférést, de állíthatjuk a tempót, ismétlődő szekciót állíthatunk be, csak az adott hangszer hangját hallgathatjuk, és átválthatunk tábortűz verzióra, dalszöveg és akkordok leírására.

img_0920.PNG

Az érdekes az, hogy ha ezekre a plusz funkciókra nincs annyira szükségünk, az iOS eszközről elérjük a weboldalon ingyen is ugyanezeket a tabulatúrákat, lejátszási korlátozás nélkül, csak egy zavaró önreklámot kell elviselni. De pofásan néz ki:

img_0922.PNG

...sokkal jobban, mint az asztali gépes flash-verzió, ami szintén hirdetés alapon működik (bár hirdetést nem láttam még):

screen_shot_2016-07-24_at_09_01_57.png

 

Utóbbi szintén hozzáférést ad a dalokhoz, és itt elérhetjük a felhasználói kommenteket is, amit a pontosságot taglalják. A weboldalon egyébként már egy másik, havi 10 dolláros előfizetést kínálnak, ami megint más ficsöröket kínál, és magában foglalja az app használatát is. Akik igazán ki akarják használni az összes képességet, ezt lehet megpróbálni.

screen_shot_2016-07-24_at_09_00_09.png

Szóval tudom, a Sonsterr egyáltalán nem mai csirke. Csak nekem, aki eddig aludt, és most ébredt fel, körülnézve a jövőben, ahol repülő autók, fülbe épített okostelefonok és hangszerekre leosztott, lejátszható kották lógnak a fákról.

iPhone-ra itt, iPadre itt tölthető.



Megfigyelést akadályozó iPhone tokon dolgozik Edward Snowden

A jelenleg Oroszországban élő Snowden egy hackerrel, Andrew “Bunnie” Huanggal dolgozik együtt, hogy megalkossák a tökéletes iPhone-tokot, ami

jelez, ha nem kívánt személyek használják megfigyelésre a telefonod.

Végre, a hosszú évek félelmei végre testet öltöttek egy antifélelem eszközben!

A probléma Snowden szerint, hogy még a Repülőgép üzemmód, ami elvileg kiiktat minden kommunikációt a telefon irányából, sem tökéletes megoldás, ártalmas kódokkal el lehet érni, hogy ilyenkor is megfigyelhessenek. És ha már a Repülőgép üzemmódban sem bízhatsz, miben bízhatsz egyáltalán?

Az eszköz egy külső toknak tűnik, egy kis kijelzővel. A megfigyelésgátló eszköz a készülék SIM-kártya tokján keresztül fér hozzá az iPhone alaplapjához, ahol tesztpontokra csatlakozik, ahol méri az áthaladó jeleket, és tudja monitorozni a GPS, wifi és mobilhálózati kapcsolatokat. Ezekből meg lehet állapítani, hogy ezeket az erőforrásokat épp mi használjuk, vagy valamilyen külső személy. 

screen-shot-2016-07-21-at-9-52-08-am.jpg

A SIM-kártyát természetesen kap egy külső slotot a tokban, így továbbra is működőképes lesz.

Egy beépített kill switch is található a készülékben, azaz ha az eszköz úgy látja, megfigyelnek, áramtalanítja a telefont. Ez jobb, mint a szoftveres kikapcsolás, hiszen a leírás szerint egy malware arra is képes lehet, hogy ilyenkor áram alatt tartson bizonyos funkciókat.

Persze ez csak prototípus, tömeggyártásról egyelőre szó sincs. Pedig a bűnözők, terroristák körében feltétlenül sikert aratna.



Mi az, amit ma meg kell tenned, ha szeretnéd viszontlátni az elveszett iPhone-odat?

Mindannyian hallottunk már a Find My iPhone-ról, amit akkor használunk, ha elveszett a telefonunk, és meg szeretnénk találni. Úgy tűnik, az Apple nagyon sokat foglalkozik ezzel a témával, de Gergő, az iCentre egyik alkalmazottja felhívta a figyelmünket arra: néha nem elég a cég igyekezete. 

Néhány nap alatt két elveszett iPhone-t vittek be hozzájuk (Balaton Soundon és Horvátországan találták). Az egyik egy hibátlan iPhone 6-os volt, bekapcsolható állapotban, jelkóddal, SIM kártya nélkül. Ez pedig nagyon-nagyon megnehezíti a dolgot. Ugyanis.

A Lost Mode-ot nem lehet aktiválni ilyenkor SIM kártya, tehát mobilnet nélkül. Mivel le volt zárva a készülék, wifire nem lehetett felcsatlakoztatni, így a készülék el volt vágva a külvilágtól. Az Apple nem ad lehetőséget arra, hogy serial/imei alapján lehessen rákeresni a tulajdonosra, még az APR-eknek sem ad ilyen eszközt a kezébe. 

Mit lehet ilyenkor tenni?

Be lehet tenni például a készülékbe egy PIN kód nélküli, független SIM kártyát. Ekkor automatikusa felcsatlakozhat a telefon az internetre, és ha a gazdája valahol távol betette Lost Mode-ba a telefont, a képernyőn megjelenik egy telefonszám, amit lehet hívni. És már beszélhetünk is az illetővel.

Megkönnyíthetjük azonban a megtaláló életét. Két egyszerű dolgot érdemes beállítani.

A legfontosabb a Medical ID beállítása.

Ezt a Health, magyarul az Egészség appban állíthatjuk be. Alul találjuk az Orvosi azonosító gombot, itt nyomjunk Orvosi azonosító létrehozására, itt pedig írjunk be egy vészesetben értesítendő telefonszámot, és hagyjuk bekapcsolva a Megjelenítés zárolásnál lehetőséget.

med.jpg

Ekkor, ha a telefonunk zárolva van, és a jelkód megadása alatt a Vészhelyzetre kattint a becsületes megtaláló, akkor lesz lehetősége, hogy az orvosi adatainkat (vércsoport, súly, allergiák, betegségek), és a vészhelyzeti telefonszámot is megtalálja, és hívhassa. De ha nem állítunk be semmit, a Facebookon akkor is meg tudnak találni:

image1_4.JPG

Anyukád beállítása.

Amivel még próbálkozhat egy megtaláló, hogy aktiválja a Sirit, és azt mondja neki: "call mom". Ha be van állítva édesanyád rokoi kapcsolatára egy telefonszám - még akkor is, ha nem az édesanyád -, akkor a Siri hívja anélkül, hogy fel kellene oldani a jelkódot.

Ehhez aktiváljuk Sirit, és mondjuk neki: "... is my mom". És onnantól tudni fogja.

Gergő, köszi a tippet.



Az iOS 10-től várja az Apple, hogy újra fogynak az iPadek

Egy termék sem bukott még látszólag akkorát, mint az iPad, úgy, hogy közben egyáltalán nem is bukott.

Amikor az Apple elkezdte forgalmazni, az eladások hihetetlenek voltak. Az iPhone 5-östől látott növekedési görbére állt a cég tabletje gyakorlatilag a nulladik órától, és négy éven keresztül úgy tűnt, hogy az Apple második legfontosabb terméke - bevétel szempontból - az iPad.

screen_shot_2016-07-21_at_13_27_24.png

Aztán elkezdődött a lejtmenet. 2014 harmadik pénzügyi negyedéve óta csökkennek az eladások. A legutóbbi negyedében a bevételek mindössze 10 százalékát adták a táblák, még a Mac és a szolgáltatások bevételei megelőzték, szinte ez lett a legjelentéktelenebb termékszegmens a kínálatban. 

Mondhatnánk, hogy ez bukás, de nem az. Az emberek ugyanis közben használták az iPadeket, egyre többen és többen. Csakhogy nem vásároltak évente, kétévente újakat, simán nyomkodták a régi modelleket. Arra, amire kellett, nagyon is megfeleltek.

A Localytics felmérése szerint a leginkább használt Apple-tablet jelenleg az iPad 2. Amit öt éve adtak ki.

sp622_01-ipad2-mul_png.jpeg

Sőt, az eredeti iPad, az iPad 2, az első iPad mini és a harmadik generációs iPad adják a jelenleg a világban használt iPadek 42 százalékát.

Találjátok ki, melyik iPadek nem támogatják az iOS 10-et. Épp ezek, igen.

A használatban lévő iPadeknek tehát közel fele kiöregedett, és az Apple alig várja, hogy végre lecseréljék őket a tulajdonosaik. Erre pedig a számunkra létező legjobb módszert alkalmazza: fejlesztettek egy nagyon finom kis operációs rendszert, ami már csak az újabb készülékekkel működik. Az iOS 10 tényleg annyi újdonságot tartalmaz, hogy a megjelenése után egy éven belül a régi iPadeket használók, tehát az iPad-júzerek fele nagy százalékban fog váltani. Ami megint megdobhatja az eladásokat, mégpedig jelentősen.

A helyzet az, hogy még mindig nem álltak be az iPad-eladások egy kiszámítható, stabil szintre. És nekünk az a legjobb, ha nem a gigaflopsok, hanem olyan képességek miatt váltunk, amikre valóban szükségünk van.



3 milliárd dollárt kaszálhat az Apple a Pokémon Gón

Elemző megpróbálta kiszámolni, hogy a Pokémon-őrület mennyit hoz a konyhára. Arra a következtetésre jutott, hogy a következő 12-24 hónapban csak az Apple 3 milliárdot kaszálhat a dolgon, a 30 százalékos jutalékkal.

A Needham & Company elemzője találgatta, hogy vajon mekkora összegek folynak be a Pokémon GO alkalmazáson belüli vásárlási lehetőségeiből. Elég vadakat kellett találgatni, hiszen ilyen gyorsan ekkora népszerűségre szert tevő játék a világtörténelemben nem volt, így nem tudhatjuk, milyen gyorsan ég a szalmaláng, és kitart-e akár csak egy évig is a krézinessz.

screen_shot_2016-07-21_at_07_35_09.png

Jelenleg az USA-ban a játék 6 százalékos penetrációt ért el, ami félelmetes, de az elemző szerint ez csak a kezdet, és 20 százalékot is elérheti a játékosok száma. Az USA ötöde ezzel játszana, igen, ez azt jelenti.

Egy másik elemző cég szerint a megjelenése utáni hatodik napon a játék napi 1,6 millió dollárt termelt iOS-en, ami átlagban felhasználónként 0,16 dollár költést jelent naponta. Ha pedig az Apple már a megjelenéskor 500 ezer dollárt tett zsebre naponta azért, hogy az üzletében elérhetővé tette letöltésre a játékot, el tudjuk képzelni, milyen pénzeső vár a jövőben. Vagy mi folyik akár csak épp most.

Közben a készítőknek nem csak a legmasszívabb villám-szerverbővítést kell elvégezniük a történelemben, de már leveleket is kapnak az USA kormányától, amiben kérdéseket tesznek fel nekik: vajon minden megtettek-e annak érdekében, hogy lecsökkentsék az app által generált adatforgalom mennyiségét, és a felhasználók tudják-e, mennyire fogyasztja a játék a netes keretüket? A T-Mobile az USA-ban pedig nagyon gyorsan felugrott a vonatra, és a Pokémon Go játék használatának adatforgalmát ingyen biztosítja a vevői felé.

Ilyen az, amikor nem elég, hogy sikeres appot hozol létre, de a médián túl nagy cégek is segítenek abban, hogy hü-lyé-re keresd magad.




süti beállítások módosítása