almalé és kungfu Rólunk

Tim Cook Indiába utazott, az Apple-gyárak követhetik

Tim Cook Narendra Modival, India miniszterelnökével találkozott a héten. Egyébként nagyjából Indiáról szólt a hét Cupertinóban: kiderült, hogy a cég egy app-fejlesztési központot és egy 4000 főt foglalkoztató Apple Maps központot is alapít az országban, sőt a cég vezetője további ígéretet is tett.

Az Apple termékek indiai gyártásának lehetőségeit beszélte meg ugyanis Cook és Modi.

screen-shot-2016-05-21-at-12-49-12-pm.png

Ez egyébként már akkor megjósolható volt, amikor évekkel ezelőtt a kínai gyárakban fizetett bérek elkezdtek meredeken emelkedni: a héten 160 ezer forintnyi jüan kezdő fizetést kínáltak az általános gyártósori munkásoknak, azonnali kezdéssel. A Foxconn emiatt már országokban is telepít üzemeket, és az egyik kiszemelt terület éppen India.

Modi érzi a lehetőségeit, és ahelyett, hogy hasra esett volna az Apple közeledésétől, kifejezte reményét, hogy a cég ezen túl milyen sok területen segít majd Indiának. Sőt, Cook személyesen segített a miniszterelnöknek, hogy a "Narendra Modi Mobile App" egy update-elt verziója is kikerüljön a Store-ba.

Mondjuk zárójelben megjegyzem, ez mennyivel aranyosabb, mint kiírni egy egycéges tendert a feladatra, aki 500 millió forintos összegért beletesz néhány új funkciót, amiért nyilván nem fizetett többet a programozónak 500 ezer forintnál.



Hogy nyiss meg egy új, de már egyedire formázott dokumentumot gyorsan?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, belőlem még mindig nem veszett ki a Save As... megszokás. Így ha egy olyan dokumentumot akarok készíteni, ami nagyon hasonlít egy már korábbira, csak néhány dolgot kell átírni benne, én mindig elkövetem azt a hibát, hogy 

  • a régi fájlt megnyitom, mondjuk Pagesben
  • azonnal elkezdem módosítani (hiszen majd egy Save As...-szel más néven mentem, nem igaz?)
  • aztán rájövök, hogy ezeket a változtatásokat már a régi dokumentumhoz csapta a rendszer
  • ezért készítek egy másolatot
  • az előző ablakon meg nyomok egy Revert-et, hogy visszaálljon a régi dokumentum abba az állapotba, amiben volt

Úgy tűnik, hogy ezt képes vagyok akárhányszor eljátszani, inden ajánlatadásnál, díjbekérő-kitöltésnél meg az összes papírmunkás szarakodásnál, ami egy cégben előfordul. Van azonban egy őőősrégi OS X-es trükk, ami már azelőtt megoldást kínált erre a problémára, mielőtt a probléma egyáltalán felbukkant volna. Már a fenti formában.

  • Jobb klikk egy adott dokumentumon
  • Get Info

Itt láthatjuk a Stationery Pad nevű checkboxot. Alapból ki van kapcsolva. Erről szólnék most pár szót.

screen_shot_2016-05-21_at_00_26_32.png

Mit művel a Stationery Pad? Megmondom. Az adott dokumentumból egy template-et készít. Ha bekapcsoljuk, onnantól fogva az adott fájl ikonjára duplán kattintva egy új fájl nyílik meg, az eredeti tartalmával. Egy másolat, amit aztán átírhatunk, és elmenthetünk, a másiktól függetlenül.

És ez pontosan az, ami nekem kell.

Ha szeretnénk módosítani az eredeti fájlt, és megszüntetni a mágiát, akkor egyszerűen csak vegyük ki a pipát a Stationery Pad mellől.

Ma is tanultunk valamit. Folyhat tovább a szombat a maga medrében.

GK, kösz a tippet.

 



Csak az egyik 2017-es iPhone-modell lesz üvegbű?

Állítja az Apple egyik fő beszállítója, a Catcher Technology vezetője, Allen Horng. 

Ahogy én tudom, csak egy modell kap üveget jövőre

- mondta. Az elemző Ming-Chi Kuo is megerősítette a pletykát, szerinte is üveg hátlap lesz az iPhone-okon jövőre, de talán csak egy részüknél, így 60 százalékkal esik majd az alumínium mennyisége a telefonoknál. A készülék széléig (edge, érted, EDGE!) tartó OLED kijelzőről is beszélnek, meg az előlap üvegébe applikált Touch ID-ról.

Mármint 2017-ben.

Értitek.

Kábé négy hónap, több mint egy negyed év van az idei iPhone-ok debütálásáig. Most kezdik el gyártani őket, most látja meg egy csomó ember az alkatrészeket, most lehetne kitalálni, mivel készülnek nekünk idén.

És mi miről beszélünk? 2017-ről.

Ha tényleg ennyire érdektelen ez az idei frissítés, nyugodtan ki is hagyhatná az Apple. Egyébként meg egyre nagyobb a kontraszt aközött, hogy a pletykák szerint mennyire nem erőltetik meg magukat idén, és hogy mennyi meglepetést sorolunk fel 2017-re. Jó, hogy nem itt tartunk lassan:

iphone-8-glass-made.jpg

Ezt nevezem bizalomnak. Emberek, azt az üveget, amit az Apple állítólag belerak a 2017-es modellbe, valószínűleg még ki sem fejlesztették!



Ujjlenyomattal unlockolhatjuk a Macünket nemsokára?

Hallottunk már olyan pletykát, hogy az Apple a Macekbe is ujjlenyomat-olvasót tesz valamikor, hogy ezzel azonosítsa a felhasználót az "Annyira Kétezres Évek!" típusú jelszó helyett. Most egy sokkal könnyebben és olcsóbban kivitelezhető verzió látott napvilágot: állítólag az iPhone ujjlenyomat-olvasóját használnák erre a célra.

ios-91-touch-id-not-working-problem-sensor-issues-rife-recent-update-iphone-5s-iphone.png

Tehát ha felébresztenénk egy Macet, de lusták vagyunk gépelni, és épp közel van a párosított iPhone, akkor az ujjlenyomat-olvasó megtapizásával azonosíthatnánk magunkat. Ez nyilván egy állandó, mégis kevés energiát fogyasztó adatkapcsolati lehetőséget feltételez, ami pedig a Bluetooth LE-ért kiált. 

Ez egyébként a biztonság szempontjából valóban fejlődést mutatna, de az esetek 99 százalékában megnehezítené a belépést. Én legalábbis amikor levetem magam a gép elé, és rácsapok a billentyűzetre, hogy ébredjen, inkább begépelem 0,46 másodperc alatt a jelszót, minthogy akár csak egy másodpercet töltsek azzal, hogy körülnézzek, hol az iPhone-om. És még ha ott van a gép mellett, akkor is több időbe telik, amíg kiesek a ritmusból, odanyúlok, visszanyúlok a billentyűzetre.

Ennél jobb módszert is kitaláltak: állítólag az Apple Watch is fel tudná ébreszteni a Macet. És mivel az Apple Watch a csuklónkon eleve elég nagy biztonsággal azonosít már minket, itt semmit nem kell megadni. Ha leülsz a géphez, unlockolja magát.

Na, EZ lesz a királyság. Az Apple mondjuk nem EGYEDÜL találta ki ezt az okosságot, a már létező Knock alkalmazástól szerezte az ötletet. Thanks Knock, now fuck off.

Ezzel szépen karöltve jöhet majd az Apple Pay böngészőben indított vásárlásokra történő kiterjesztése, és miután a vásárlásokat majd a Sirivel indíthatják a tőlünk nyugatabbra élők, majd ugyanezt Touch ID-val hagyhatják jóvá, végre úgy költhetnek el a Macen milliókat, hogy egy percig sem érintették meg a billentyűzetüket.



4000 embert állít rá a Mapsre az Apple

Végre kezdenek valamit a térképes alkalmazással!

f17ff7c5ef2b35e22d4df1d255bdf97bacd5fce6feffa4a0aeafe1cff9e2e39f_1.jpg

És ez most nem pletyka: az Apple jelentette be, hogy Indiában egy kifejezetten a térképes szolgáltatásokra specializált központot nyitnak, ahol akár 4000 embert is alkalmaznak majd. Itt, a WaveRock kampuszban, Hyderabadban:

waverock_hyderabad.jpg

Egy nap telt el a hír óta, miszerint az Apple Indiában egy app-fejleszési központot nyitna, ahol Apple-alkalmazottak dolgoznának együtt a külsős fejlesztőkkel, minőségi programok létrehozását segítve. Oda is kell majd néhány száz ember.

A cupertinói HR-eseknek a hétvégére ajánlott film mindenképpen az Outsourced.

Nyilván az olcsó munkaerő is motiválja az Apple-t, akik egyáltalán nem ijedtek meg attól, hogy izomból csapjanak a lecsóba. De az is lehet, hogy most készítik elő a cég költözését arra az eshetőségre, ha Trump nyerne a választásokon.




süti beállítások módosítása