almalé és kungfu Rólunk

Magyar appot sztárol az Apple és egyéb nyalánkságok

Büszkék lehetünk rá rovatunkból: Dévényi Gábor appfejlesztő boszorkánykonyhájából esett ki a Gymaholic nevű app, ami leköveti a napi edzéseinket. Elvileg egy hiánypótló alkalmazásról van szó, ami az Apple Watch sok idegesítő marhasága közül orvosol néhányat és alkalmasabbá teszi az órát a valódi edzéskövetésre, szemben a beépített appal, ami nehézkesen tud keveset. Az értékelések alapján elég jó cucc, mert a letöltők 90 százaléka legalább 4 csillagos, 70 százaléka ötöt ad neki, ééés, ami a lényeg:

az Apple beválasztotta az öt ajánlott edzőprogram közé, olyan hírességek és alapkövek mellé, mint a Runkeepet.

Megnézed az Apple Watch oldalát, és ott van középen Dévényi Gábor remek is alkalmazása:

screen_shot_2016-04-03_at_07_05_07.png

És két apróság a hétről: az egyik egy szavazás, amiben arra kérdeztem rá, hogy vesztek-e iPhone SE-t, vagy kihagyjátok. A szavazás alapján a cikket olvasók legnépesebb tábora vesz, ami érthető, hiszen nyilván főleg azok kattintottak, akiket érdekel a mobil: közel 47 százalékotok kattant rá az új típusra, 31 százalék egy kisebb iPhone-on bekkelte ki a kis erőmű érkezését, 9 százalék Androidról vált és 7 százalék egy nagyobb iPhone-ról vált vissza.

És volt egy cikk arról is, hogy az amerikaiak átlagosan 35 dollárt költenek az Apple alkalmazás és zeneboltjaiban, én bevallottam, hogy 264 eurónál járok, és a kommentekből kiderül, hogy a többségetek jobban teljesít, mint egy amerikai: a szórás havi 5 és 100 dollár körül mozgott, az éves átlag valahol 100-150 dollár környékén, szóval hivatalos, hogy az Appleblog lenyomta az Egyesült Államokat.

Nem lennék most Obama helyében!



Majdnem vízálló az iPhone SE, és egész jó áron adja az Apple

Az iFixit is darabjaira szedte a telefont és talált néhány érdekességet, ami a korábbi feldarabolóknak nem tűnt fel. Például hogy az Apple számos helyen ugyanazokat a tömítéseket használta, amiket az iPhone 6s-ben is, és ezek miatt valószínűleg sokkal jobban zárja ki a vizet mint mondjuk az 5s.

cdmvfvtaktzvjobk_huge_-780x585.jpg

Hogy miről van szó: a készülék nem vízálló, szóval a nyaraláson nem ezzel fogod filmezni a tenger mélyén tekergőző élőlényeket. Viszont ha fogmosás közben véletlenül beleejted a mosdóba, akkor valószínűleg megússza komolyabb károsodás nélkül, legalábbis erre jóval nagyobb az esély a 6s és az SE modelleknél, mint a korábbiaknál.

Ami fasza hír.

Az is, hogy az akkumulátor nőtt, hallottuk ezt már korábban, de az iFixit is megerősítette, hogy az 5s-ben használt 1560 mAh-s telep helyére egy 1624 mAh-s került.

A szintén darabolással foglalkozó Chipwork meg arra jutott, hogy nem annyival olcsóbb legyártani az SE-t, mint amennyivel kevesebbet kell a 6s-hez képest fizetni érte. Egészen konkrétan úgy számolnak, hogy a haszonkulcs 35 százalék magasságában mozoghat, míg a 6s-nél ez a mutató jó tíz százalékponttal magasabb.

Szóval a kis SE többet tud, mint gondolnánk, arányaiban kevesebbért.



Negyven éves az Apple - vicces újraolvasni a tíz éve írt összefoglalómat

Ma negyven éves az Apple, amit sokféleképpen lehet ünnepelni, én pont egy személyes módját választottam: előástam az Indexnél tíz évvel ezelőtt írt cikkemet, ami Steve Jobs uralkodásának idején, de még az iPhone-korszak előtt készült. Akkoriban elég furcsán néztek rám a lapnál, hogy miért akarok cikket írni egy marginális gyártóról, erről az eltévelyedett informatikai szubkultúrák igényeit kiszolgáló furcsa izéről. Alapvetően egyébként tényleg rétegvállalat volt akkoriban az Apple, elképzelhetetlen távolságra a mai mamuttól.

Szóval idemásolom a cikket, hátha nem lesz belőle baj, és kiderül belőle, hogy miként született az Apple, de az is, hogy miként néztünk rá tíz évvel ezelőtt. Végtelenül szórakoztató lesz észrevenni a változásokat.

Tehát az anyag:

Tovább olvasom


MagSafe mindenre, Tim Cook felbukkant, az iOS linkhibája javítva

Három távirati jellegű hír, mielőtt rátérünk a nap legfontosabb eseményére.

Kijött az iOS 9.3.1, ami a 9.3 egyik legidegesítőbb hibáját javította: azt, hogy egy-egy linkre kattintás után lényegében meghalt a Safari. Ti is sokan jeleztétek a bajt, most már van rá gyógyír.

image-2-640x271.jpeg

Tim Cook váratlanul felbukkant a Palo Altóban található Apple Store-nál, hogy barátkozzon az eladókkal és az iPhone SE-ért érkező vásárlókkal.

Ezt a hagyományt még Steve Jobs teremtette meg, ő azért járt ide, mert ez a bolt volt a legközelebb a házához. Aminél egyébként hoppácska: én is jártam 2009-ben, csak hogy készíthessek egy fotót, amin elég hülyén nézek:

p1060886.JPG

És az Apple beadott egy szabadalmat Universal Magnetic Adapter néven, ami elég menőség: egy mágneses port, amihez azonban számtalan átalakítót hozzá lehet pattintani úgy, hogy egyik sem emelkedik ki a házból. Csodás kis dög, jöjjön holnap:

apple-patent-universal-magnetic-adapter.png



Itt az iPhone 7, de nem

Egy kínai oldalon jelent meg ez a kép:

59ee6c16jw1f2dxlr8gmpj20ku0x5dj2.jpg

Na most ilyet azért én is fotosoppolok két perc alatt, és az ilyen alatt főleg a kijelző jobb alsó sarkánál található hibára célzok:

iphone-72.jpg

A művész arra gondolt alkotás közben, hogy az új mobil pont úgy néz majd ki, mint a 6s, leszámítva, hogy a kijelző faltól falig tart majd, ami ugye már csak azért is problémás, mert ez a megszokott pixelszám, sőt, képarány felborulásával járna, ilyesmibe meg csak komoly indokkal vág bele az Apple.

A hivatalosabb csatornákon terjedő hírek egyébként vastagon ellentmondanak a fentebbi művészeti alkotásnak. Ming-Chi Kuo szerint például a 7-es kábé pont olyan lesz, mint a 6s, csak képességeiben tud majd többet annál és alapvetően jövőre érkezik majd a jelentős újítás 5,8 colos AMOLED kijelzővel, vezetéknélküli töltéssel és az iPhone 4-es dizájnjára emlékeztető kialakítással.

A fenti felsorolásból kábé csak az utolsó érdekel. Viszont ha tényleg csak jövőre lesz dizájnváltás, akkor nehéz elképzelni, hogy az idei modellt 7-esnek, a 2017-est meg 7s-nek hívják majd. Persze csak akarat kérdése az egész!




süti beállítások módosítása