almalé és kungfu Rólunk

Carl Icahn leszállt az AAPL-vonatról

Mindenki kedvenc tőzsdecápája aktivista befektetője, aki rendszeresen azt hajtogatta, hogy az Apple részvényei jócskán alul vannak értékelve és mindig legalább a valós árfolyam duplájára lőtte be a szerinte reális értéket, most bejelentette, hogy túladott az ÖSSZES értékpapírján.

icahn.jpg

Persze-persze, menekül a süllyedő hajóról, mondhatnánk - a korábban a folyton Cupertino körül fontoskodó, mindenbe belekotnyeleskedő Icahn azonban a CNBC-nek nyilatkozva mással magyarázta a bizonyítványt. Elmondása szerint továbbra is nagyszerű cégnek tartja az Apple-t, Tim-et pedig remek vezetőnek, de nagyon aggasztják a kínai piaci nehézségek és a kommunista kormány machinációi - amik még nehezebbé tehetik a vállalat életét odaát. Ühüm.

A pénzügyi jelentés ugyanis nem csak az előző évhez képesti csökkenést mutatta, hanem egy igen komoly 26 százalékos visszaesést is az eladásokban csak Kínában.

Hogy miért ilyen fontos hír ez? Mivel Icahn a csúcson közel a részvények 1 százalékát birtokolta, ami így kevésnek tűnik, valójában azonban iszonyatos értéket képviselt és ez komoly játékossá tette őt a mezőnyben. Ráadásul mivel sokan árgus szemekkel figyelik a Wall Street nagy öregjének minden lépését, többen valószínűleg követni is fogják példáját, ami nem igazán fog jót tenni a negyedéves jelentés közzététele óta már 12 dollárt visszaeső AAPL árfolyamának sem.

Ennek ellenére van egy olyan érzésem, hogy nem utoljára említettük őt itt.



Nem lesz több iPhone-ról küldött, kínos SMS

Persze ez nem azt jelenti, hogy a telefonodról nem mennek majd el az illuminált állapotban az exednek megírt üzenetek, vagy a hirtelen felindulásból a főnöködnek szánt felmondás. 

missurloads.png

Az Apple egy friss szabadalom tanulsága alapján a jövőben olyan metódust vezethet be, ami a túlbuzgó autocorrect által okozott, olykor tényleg igazán kellemetlen helyzeteket egy oldhatja meg egy igazán egyszerű huszárvágással.

Valamilyen módon kiemeli azokat a szavakat, amik esetében az autocorrect működésbe lépett. Ez valószínűleg a diktálásos javításnál is alkalmazott kék aláhúzás lesz. Azt persze nyilvánvalóan nem fogja tudni megmutatni a rendszer, mire gondolhatott a költő, de valószínűleg feldobja majd a fogadó félnek a tisztázás lehetőségét.

Így végül megtudhatod, hogy a küldő fél vajon tényleg péniszre tart-e igényt, vagy csak az eladó Peugeot 206-osod iránt érdeklődik.



Megint Cupertino felől fúj a passzátszél?

Az utóbbi hetekben-hónapokban az egyik makacsul újra és újra visszatérő pletyka a 3,5 millis jackdugó száműzése. Előkerült már ilyen-olyan okokból, legutóbb talán a vízállóság kapcsán jelentették ki a szaklapok, hogy ha komolyabb védelmet akarunk, a liknak mennie kell.

Most azt hallani, hogy az Intel szintén a már lassan évszázados szabvány nyugdíjazását fontolgatja.

Hogyaszongyák', a digitálisé a jövő. Nofene!

Míg azonban az iPhone esetében a fáma inkább Bluetoothról vagy egyéb wireless szabványokról, illetve Lightning alapú megoldásokról szólt, addig az Intel az USB-C felé kacsintgat. A dologban rengeteg ráció van: például egy rakás új okosfunkció implementálását is lehetővé tenné a füleseknél: automatikus eszközfelismerés, mindenféle szenzorok beépítése a füldugókba és még sorolhatnám.

apple-usb-c-ft.jpg

Ráadásul az amúgy teljesen idióta vékonysági versenyben is eljutottak oda a gyártók, hogy lassan már a kisjack az akadálya a további karcsúsodásnak, szóval így több legyet is tudnának ütni egy csapásra. A digitálisnak nem kell árnyékolás.

A szabvány egyébként már most is képes hangot továbbítani, a dolog szépséghibája, hogy analógban - de az alapok már megvannak. A gond ezzel már csak az, hogy az Applenél az USB-C maximum a Mac-eken válthatja majd le az öregecskedő csatlakozót - ugyan ki tudna elképzelné azt, hogy Timék ilyen portokat rakjanak a handheld termékekre? Na ugye.

 



Iszonyú jó kis gép lett a 2016-os MacBook

Vékony, zajtalan, könnyű és a sokszor egy MacBook Pro teljesítményét is tudja hozni, még 4K-s videót is vághatsz vele. Na de a bemenetek!

A laptopot itt tudjátok megvenni, feliratkozás a Youtube-ra itt.



Az FBI nem tenné nyilvánossá az általa használt módszert

A jó ideje takaréklángon égő botrány komikus, abszurd végjátékában járunk már, felebarátaim. A legújabb fejezet arról szól, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda vajon közzéteszi-e majd vagy sem a metódust, amivel azt a bizonyos 5C-t megtörték.

doj-apple.jpg

Létezik ugyanis egy fehér házi bizottság, amely eldönti, hogy a kormány által felfedezett sebezhetőségek megoszthatóak-e a világgal vagy sem. James Corney igazgató utalást tett arra, hogy valószínűleg ebben az esetben nem fog eljutni idáig az ügy.

Hogy lehet ez? Arról már tudunk, hogy az FBI 1,34 millió dollárt fizetett egy külsős cégnek a segítségért. Hogy kiknek, és pontosan miért, azt nem tudni, de úgy tűnik, hogy vagy valamilyen hackercsoportról, vagy a Cellebrite nevű izraeli cégről lehet szó. Ha ugyanis csak egy segédeszközt kaptak készen kézbe és azt használva jutottak be, a biztonsági rés sosem kerülhet a bírálók elé, mert a szövetségiek sem ismerik a hiba pontos természetét.

Ha azonban információkért fizettek, akkor pontosan ismerik az exploit-ot, így nincs akadálya a bizottsági felülvizsgálatnak. A biztonságért érthetően aggódó Apple nyilván vadul foltozná már a rést, bár a hírek szerint az újabb, már Touch ID-val szerelt iOS eszközök esetében a módszer már nem működik. Az FBI pedig nyilván nem lesz hülye maga alatt vágni a fát.




süti beállítások módosítása