Csak találgatták eddig, mennyit fizetett a FBI a hackereknek, hogy feltörték a San Bernardino-i ámokfutó telefonját. Korábban egy megbízható füles "kevesebb mint egymillió dollárt" említett, de az FBI igazgatójának szavai alapján inkább 1,3 millió dollár lesz az. 370 millió forint.

Korábban Ivan Krstić, az Apple biztonsági megoldásaiért felelős vezető osztotta meg a WWDC-n, milyen indirekt mérőszámok állnak rendelkezésre számára ahhoz, hogy tudja, jól dolgozik-e. Az egyik ilyen a feketepiacon elérhető ár, amennyiért a hackerek átjutnak a biztonsági zárakon. Ez általában néhány tízezer dollár, néha 100.000, a Windows vagy az Android esetében - mondta Krstić. Az iPhone hackek azonban már 2012-ben 500 ezer dollárért mentek, nemrég pdig már az FBI ügytől függetlenül egymillió dolláros árról írt a Forbes. Az Apple biztonsági vezetője elmondta, hogy rengeteg hack kell ahhoz, hogy 5-10 különálló bugot együttesen kihasználva végül bejuss az ajtókon. 

screen_shot_2016-07-05_at_06_00_37.png

Alapvetően nagyon elégedett ezzel az összeggel, mert arra következtet belőle, hogy jól végzi a munkáját.

Az Apple tudomásunk szerint egyébként nem fizet hackereknek akkor, ha biztonsági hibákat találnak a rendszerben - ahogy a Google vagy a Microsoft teszi. Hogy ez eredmény-e, tehát a hackernek önmagában presztizskérdés a nyilvános elismerés egy iOS rés felfedezése miatt, vagy probléma, mert így képes ugyanaz a hacker egymilliót legombolni valakiről a munkájáért, egyelőre nem tudni. De én úgy sejtem, hogy a cég mégiscsak fizet kritikus hibák bejelentéséért, csak épp titokban.

Apropó, egyébként épp elítélték a második embert is azok közül, akik annak idején feltörték hírességek accountjait, és képeket loptak a telefonjukról. Bűnösnek találták, a maximális büntetés öt év börtön.