A tengeren túlon a "Florida man" sztorik mindig valami elborult, mókás hírt takarnak, nagyjából úgy, ahogy Európában a fölösleges tudomány jelképe a "brit tudósok" mondatkezdés. A floridai ember mindig valami őrültséget, hülyeséget vagy nevetségeset csinál. Na most már az Apple-nek is van saját Florida man sztorija.

Ádám múlt héten írt arról, hogy az Apple történetének leghülyébb szabadalmi pere előtt áll. A rekordot alig 5 napba telt kedves barátunknak megdöntenie.

Állampolgárunk, becsületes nevén Thomas S. Ross ugyanis legalább 10 milliárd dolláros (!) kártérítésre perli a céget, mondván az iPod, az iPad és az iPhone mind-mind másolja az ő 1992-ben megrajzolt koncepcióit. Amik így néznek ki:

17400-14888-apple-vs-ross-design-drawing-l.jpg

apple-vs-ross.jpg

Mint két tojás, nem?

Ross által papírra vetett, csak Electronic Reading Device-nak nevezett készülék több olyan funkcióval és jellemzővel bír, ami később az okostelefonpiaci sztenderd része lett (érintőképernyő, fotó és videóböngészés, külső és belső tároló és még sorolhatnánk), és van pár sajátságos elem is: kétrészes hardveres billentyűzet, 3,5-es floppyolvasó, napelemek és összehajtható, két képernyős kialakítás. Nevetsz már? Mert van még tovább is.

Rossnak ugyanis semmi jogi alapja nincs a perre. Megpróbálta ugyan levédetni a koncepciót még 1992 novemberében, a szabadalmi hivatal azonban törölte a bejegyzést, miután 1995 áprilisáig sem sikerült jómadarunknak befizetnie az ezzel kapcsolatos díjakat. 2014-ben megpróbálta ugyan újra védj egyeztetni, de az, hét évvel az iPhone megjelenése után már kissé megkésett próbálkozás volt. Ehhez képest a kártérítésen felül még 1,5 százalékos jutalékot is akar az eladott készülékek árából.

Láttam már sok denegerált Apple ellen indított pert, de ez egészen biztos dobogós, valahol az olasz maffiás és aközött a per között, amit egy Tennessee-ben élő úriember indított azért, mert az Apple nem korlátozta az internetes pornóhoz való hozzáférését.