Most már biztos, hogy a WWDC 2016-on az Apple bemutatja az új virtuális asszisztensét, ami annyira új lesz, hogy más nevet is kap.

Előzmények: a Siri 2011-ben jelent meg az Apple rendszereiben, miután a cég felvásárolta a szoftvert fejlesztő céget. A csapat néhány tagja ezután elhagyta Cupertinót, mások maradtak, és folytatták a munkát. Köztük Tom Gruber, hívja fel a figyelmünket a kulcsemberre egy nemrég megjelent írás, akinek az elmúlt négy évben tett erőfeszítéseit csak most, 2016-ban és 2017-ben fogjuk látni.

screen_shot_2016-05-30_at_08_37_24.png

Az alapokig eljutó, lassú, alapos fejlesztés elméletét pedig nagyon is el tudom hinni, tekintve hogy 2011 óta a Sirivel kapcsolatban kizárólag olyan változások történtek, amiket egy motiválatlan, kizárólag a kávészünetekért bejáró csapat tenne le az asztalra ennyi idő alatt, hogy azért mégse rúgják ki őket.

A munka most érett be tehát. A Siri nagykorú lesz!

Egyrészt kinyitják az asszisztenst a külső fejlesztők előtt, így bárki integrálhatja a saját appjába a hangutasításokat. Ezt gyakorlatilag a nulladik naptól várják a vásárlók, de valamiért meg kellett várni, amíg a konkurencia használható terméket dob piacra ugyanezen elgondolás mentén. Volt ugyan valami integráció a HomeKittel, vagy a Philips okosizzóival, de ez azért sokban különbözik attól, mint amikor megnyitod a platformott több millió fejlesztő előtt, akik nekiállnak eszement módon dolgozni rajta.

Steve Jobs nagyon hitt a Voice First világban, a kütyükben, amit a hangunkkal irányítunk. Brian Roemmele egy Mediumra írt cikkében emlékeztet minket, hogy még a Mobile First elgondolásnál és a pécéforradalomnál is jobban hitt benne - ha tovább élt volna, biztosan ez lett volna a következő nagy fókusz a számára. Az Apple pedig ezen az úton megy tovább, csak eddig úgy tűnt, eléggé lassan.

A háttérben azonban folyt a munka. Az Apple például felvásárolta a VocalIQ nevű céget, ahol a világ első önmagát tanító párbeszéd API-ján dolgoztak, ami természetes párbeszédeket hozhat létre ember és gép között. Akit bővebben érdekel:

Ez pedig jól mutatja, mire számíthatunk a WWDC-n: az új Siri egyre kevesebbszer dobja az általunk kimondott, számára értelmezhetetlen mondatokat a keresőbe, egyre hatékonyabban próbálja majd kitalálni, mire gondoltunk. És erre lesz is lehetősége: a készülékeken hozzárendelt, felhasználónként átlag 20-30 vele kompatibilis appból lehet majd válogatni, és fel tud ajánlani talán olyan lehetőségeket is a kért munka elvégzésére, amiről nem is tudtunk, hogy lehetséges.

Szoftvert nem vártam még ennyire.