Azt hiszed, hogy ez csak egy hangzatos cím, de most tényleg ez a helyzet: a Telekom beszállt a világ legnagyobb demenciakutatása mögé, aminek egy fantasztikus játékalkalmazás lett az eredménye. Túl azon, hogy remekül szórakozol vele, több évtizednyi laboratóriumi kutatást lehet kiváltani a használatával, így amikor idősebb leszel, jobb eséllyel lesz majd gyógyszer a demenciára.

20160508sea-hero-quest.jpg

Ami tökre nem egy vidám dolog, 2050-re 135 millió embert érint majd, megakadályozza az új emlékek kialakulását, elszigeteli, összezavarja az idősöket olyan betegségekkel, mint például az Alzheimer-kór, amiben csak Magyarországon 250 ezren szenvednek.

A betegségek megismerése, feltérképezése laboratóriumi körülmények közt irtó strapás, a legnagyobb eddigi kísérletben 600 ember vett részt, ezt válthatja ki a Sea Hero Quest nevű játék, ami a demencia első tünetének tekinthető tájékozódási képesség-vesztést igyekszik feltérképezni. Az adatok anonim módon jutnak el a kutatókhoz, és számítások szerint ha 100 ezer ember akár csak két percig is játszik, már 50 évnyi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adat jöhet létre.

 

Ezek voltak a tervek, a játékot azonban eddig már több mint félmillióan töltötték le és annyit játszottak vele, hogy az 725 évnyi laboratóriumi kutatással egyenértékű.

A projekt mögé teljes mellszélességgel beállt a Telekom, a telkócég világszerte népszerűsíti és terjeszti az appot, Magyarországon épp egy magyar verziót, amit ti is töltsetek le két okból: egyrészt, mert tényleg szép grafikájú app, amivel jó móka játszani, másrészt meg tényleg fontos célt szolgál.

Itt tudod letölteni iOS-re, itt meg Androidra. Próbáld ki!

Disclaimer: a Telekom az Appleblog hirdetője.