Tegnap régi barátommal, Dáviddal, és egy közös ismerősünkkel, aki épp a három éves, 15-ös i7-es MacBook Próján dolgozott, újra jó alaposan megbeszéltük, hogy a kis MacBookon kívül nincs nagyon most olyan laptop az Apple kínálatában, ami igazán lázba tudná hozni az embert. Az Air ára nem rossz, de évek óta ugyanazt a technológiát reszelgetik, a Pro meg drága és már nem képviseli azt az ár-érték arányt, amit mondjuk 2013-ban, amikor az előttünk dolgozó gép piacra került.

Szóval MacBook.

Még videót is készítettem nektek a premierkor a kis dögről és ott is el voltam ragadtatva tőle:

 

Most a 9to5Mac írt egy összeállítást, a szerző hosszabb használat után tíz okot szedett össze arra, hogy miért érdemes ezt a gépet választani. Egészen pontosan az m5-ös verziót, amit ő használt.

2016-macbook-external-display.jpg

Íme a fontosabb megállapítások: csöndes. Baromi könnyű tölteni: egy kisebb külső akkumulátorral is fel tudod száz százalékosra nyomni viszonylag gyorsan, hiszen a belső telep is pici. Ezzel együtt magától is közel tíz órán át bírja. Pedig elég jó a teljesítménye, az m5-öst sose érezte kevésnek a szerző. Sőt, az Intel QuickSync hardveres kódolásnak köszönhetően villámgyors a 4k-s videók exportálása, vágáshoz meg lehet proxy médiát készíteni, ha muszáj. Közben a gép iszonyú könnyű, hordozható és hihetetlen a minősége, a kijelző meg csodálatos.

A szerző persze szerelmes, mert a cikkében már azt is elkezdte dicsérni, hogy csak egy bemenet van a gépen (bár kínál megoldást a problémára), amihez komoly elmebaj kell és a hangszórókat is kiemeli, amiknek a minősége azért véleményes, de attól még tény: komoly potenciál van ebben a kis gépben, és tényleg megérdemli a figyelmet.