Tim Bajarin írt egy cikket a Time-ba néhány olyan Apple-fejessel beszélgetve, akik részt vettek a Watch kifejlesztésében. A fickó sok érdekes adalékot szerzett meg a készülékről, de az összes infó közül talán a legizgalmasabb a motiváció feltárása volt.

Bajarin megtudta, hogy a korábban az egészségüggyel szinte egyáltalán nem foglalkozó Apple akkor kezdett el ráállni erre a kutatási területre, amikor Steve Jobs kórházról kórházra járva felfedezte, hogy a rendszer inkonzisztens. A 2011-ben hasnyálmirigyrákban elhunyt alapító azt gondolta, hogy az amerikai egészségügyi rendszer nem tud elég adatot begyűjteni, és amit mégis, azt sem tudja hatékonyan megosztani az egyes szakosztályok között (látná, mi megy itthon), ezért elhatározta, hogy az Apple változtatja majd meg ezt a rendszert: olyan eszközöket készít, amik megkönnyítik a működést és a hatékony gyógyítást.

16825-13879-13811-8873-stevejobs-111007-2-l-l.jpg

Ezt két módon kívánták elérni: az egyik fontos cél a felhasználók egészségügyi értékeinek rendszeres, egészségügyi ellátórendszertől független begyűjtése lett, a másik pedig egy olyan platform építése, amin keresztül ezeket az adatokat a felhasználó megoszthatja orvosával.

Így jött létre az Apple Watch, ami már most is monitoroz egy rakás fiziológiai jellegzetességet és az olyan szoftverek, appok, keretrendszerek, mint a HealthKit és a ResearchKit. Ezek még messze nem képesek az eredeti cél elérésére, de a háttérben olyasmi lehet, amiről  korábban is írtam már nektek számtalanszor: a jelenlegi Apple Watch sok mindenre nem jó, viszont kiváló első lépés azon az úton, aminek a végén egy valóban használható, az életkilátásainkat érdemben javító eszköz lesz.

Bajarin ellátogatott egy Apple egészségügyi laborba is, ahol hét főállású nővérrel találkozott, akik mindenféle csúcstechnikás egészségügyi rendszer segítségével gyűjtöttek be és dolgoztak fel hihetetlen mennyiségű fiziológiás adatot heti hat napban, napi 12 órában. Ezek szolgáltatják majd az alapot a jövő óráihoz és szoftvereihez, hogy a közeljövőben olyan eszközök álljanak majd a rendelkezésünkre, amilyeneket Jobs megálmodott, amikor az amerikai egészségügyben bolyongva egy jobb rendszert álmodott meg nekünk.