A kérdést kimondva a fejemben egy test nélküli, a kamera bal oldalára merevedő Jony Ive szólal meg, és úgy kezdni, "because it feels seeeeemless...", miközben valami lapos zene szól a háttérben. Még azt is mondja, "...incredible design...".

maxresdefault_13.jpg

Én inkább mondok két sokkal gyakorlatiasabb példát. Legalábbis olyanokat, amiknek az Apple nagyon örülne, hisz sokat kaszál a kiegészítők eladásán.

Az egyik, hogy a szíjra nem feltétlenül csak mint díszítésre kell tekinteni. Itt olvashatunk egy hosszú tesztet egy Apple Watch-ra írt játékról, amiben egy széfet kell kinyitni úgy, hogy a korona forgatása közben megérezzük a taptic motor rezdülését, és leállunk. A tesztelő mellékesen leírja, hogy egy külső gyártó szíjával nem érezte a rezgést, ám amikor az Apple saját szíjával próbálta, egyértelműen erősebb volt a csuklón érezhető rezonálás. 

Nem mondom, hogy ebből általános megállapítást lehet levonni, de valószínű, hogy az Apple dizájncsapata erre a körülményre is sokkal inkább figyel, mint valami távol-keleti szíjjártó. Hahaha.

break-this-safe.jpg

Jony Ive-nál ugyanis a dizájn nem csak külsőség, hanem funkcionalitás. És ha egy pillanatra elfelejtjük a lapos iMaceket, megint úgy gondolhatjuk, hogy képben van a csávó.

A másik állítás az, hogy az Apple dönthet úgy, brickeli az épp aktuális okosszíjadat. Igen, már okosszíj is létezik, az Apple Watch-on nem sokkal a megjelenése után felfedezett titkos portot egy gyártó már ki is használta, és egy órát is töltő szíjat, a Reserve Strapet dobta piacra.

screen_shot_2016-04-20_at_10_23_54.png

Csakhogy az új operációs rendszerrel az Apple bezárta a port használatának lehetőségét, így a szíjat egy tollvonással butává változtatta. Aki megvette, és befrissített, most anyázhat épp nagyon.

Persze az Apple később majd nyit egy MFi programot, amihez csatlakozva bárki gyárthat okosszíjakat, de az még nem most van - tudta meg a cupertinóiaktól a Reserve Strap csapata, akik most ettől nyilván nagyon boldogok. De ők játszottak veszélyes vizeken.

Viszont az Apple hasonlóan brickeli például a nem hivatalos töltőkábeleket és külső akksikat, kisebb riadalmat keltve, és afelé terelve a vásárlókat, hogy inkább vásároljanak Apple logós kiegészítőt, ha lehet.