Amióta városhatáron kívülre költöztünk, keresünk Évivel egy jó madaras appot. Mivel a dolgozószobámból épp most is vagy két négyzetkilométernyi erdőre látok rá, és csak a kerítésre vagy 20 féle madár száll le minden nap, szerettünk volna valamilyen gyors és hatékony lehetőséget arra, hogy beazonosítsuk őket.

Kerestünk is appokat, de ezek általában fizetősek voltak, ami nem baj, viszont nem kifejezetten a magyar fajtákra mentek rá. Így maradt a találgatás és a madárhatározókban lapozgatás.

Most viszont megjelent egy olyan ingyenes alkalmazás, aminél jobban kívánni sem lehetne. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölyök Természetjáró Egyesület gondozásában egy kifejezetten szép, gyors és nagyon hasznos appot töltöttünk le.

img_2064.PNG

Az alkalmazás képes arra, hogy három kritérium megválasztása után leszűkítse az általunk feltételezhetően látott madár fajtáját csupán néhány lehetőségre. Ha megadjuk, kábé milyen a madár formája, milyen színt látunk a tollazatában, és hogy éppen milyen környezetben sétálunk, már ki is dobja a lehetőségeket. A madár saját aloldalán pedig láthatjuk a rajzolt képét, a leírását, adatait, és, éés, éééés egy hangfájlt elindítva meghallgathatjuk a hangját is. Ha még több információra van szülkségünk, az app átirányít az MME honlapjára.

madar_2.jpg

Óriási.

Az appban van kvíz is, ki kell találni kép alapján, mi az adott madár neve. 

img_2068.PNG

A Megfigyelés rögzítése menüpontban pedig később majd mi is feltölthetünk általunk észlelt, különleges madarakat, így az egyesületnek is lesz több információja a hazai populációról.

img_2069.PNG

Ez uraim..., taps. Köszönjük.

iOS-re itt tölthető le.