Megvan az Egyesült Államok Érpatakja!

Polk County sheriffje, Grady Judd ugyanis épp olyan vehemensen szólt hozzá az FBI kontra Apple vitához, amennyire csekély a kompetenciája az ügyben.

Azt állította, hogy amennyiben az Apple nem fejleszti ki a saját védelmét feltörő szoftvert, letartóztatja Tim Cookot a francba. Ő úgy érezte, ezzel tud hozzájárulni a kérdéshez. 

Amíg van egy talpalattnyi föld a lábam alatt ebben az államban, és el tudok menni az ügyészségre vádat emelni, és van egy bíró, aki támogat minket, bezárom azt a csirkefogót.

- nyilatkozta a sheriff.

judd-640x377.jpg

Két dolog jutott eszembe.

Az egyik, hogy ennek az embernek a gondolkozása mennyire kiszámítható. Biztos vagyok benne, hogy ha elkezdené neki valaki magyarázni a titkosítás, feltörés, és az FBI kérésének mibenlétét, az ügy által felvetett nem könnyen megválaszolható kérdéseket, akkor csak legyintene, hogy nem érdekel, a rendőrségnek szót köll fogadni.

A másik, ami eszembe jutott, hogy mennyire káros, amikor az ostoba emberek is hozzászólnak a vitákhoz. Ők azt hiszik, hogy a nagynak hitt erejükkel és kitartásukkal, megfélemlítéssel előreviszik az ügyet, pedig sokat rontanak rajta. A demokrácia arról szól, hogy a többséget kell meggyőzni az igazadról, és a többség ereje automatikusan terelgeti a döntéshozókat - erről szól most a nyilvánosság előtti adok-kapok ebben az ügyben. Korábban leírtam, hogy miért nehéz állást foglalni az FBI kontra Apple kérdésben, és hogy milyen kérdésre kell választ adnia annak, aki oldalt választana.

De ki választana egy olyan oldalt, ahol fontos kérdések helyett a tekintélyelvűségre hegyezik ki ezt a problémát?

Gézának köszi a linket.