almalé és kungfu Rólunk

Apple Pay - dolog, amit akarok, ami van is, de közben nincs

Az Apple a héten elérhetővé tette a kanadai és ausztrál American Express felhasználóknak is a szolgáltatást, így az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal együtt már négy országban érhető el az Apple Pay - és rövidesen a spanyol, szingapúri és Hong-Kong-i júzerek is megkapják.

A nyitás hatására az Apple készített egy videót, ami lassan és érthetően magyarázza el, mire alkalmas ez a szolgáltatás, és hogyan kell használni.

 

A vicc az, hogy miközben sokan úgy hisszük, hogy az Apple Pay-hez szükséges infrastruktúra Európában, de legalábbis Magyarországon biztosan nincs kiépítve, a helyzet pont fordított: ha engedélyeznék náluk a szolgáltatást, valószínűleg arányaiban több helyen lehetne vele fizetni, mint az Egyesült Államokban.

Az Apple Pay-hez szükséges PayPass ugyanis baromi széles körben elterjedt.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hát azt, hogy ha egy amerikai vagy egy brit érkezik Magyarországra, az simán tudja használni az iPhone-ját fizetéskor. Nem elméletben, hanem a gyakorlatban is.

Sőt, ha szerzel egy amerikai bankkártyát és azt regisztrálod a telefonba, te is fizethetsz bele. A gond az, hogy az Apple még nem egyezett meg az európai bankokkal, és amíg erre nem kerül sor, addig nem is lesz nálunk Apple Pay.



A fejlesztők szerint az iPad Próból nehezen lesz komoly platform

Na és miért? Hát pont ugyanazért, amit már én is támadtam a tesztem során: az iOS miatt.

 

Nekem az operációs rendszer kialakítása miatt nem tűnt életképesnek a Pro profi rendszerként kezelése, egyszerűen az alapvetően 3,5 colos kijelzőre megálmodott, és azóta alapjaiban változatlan, csak itt-ott megpimpelt iOS-ből komoly beavatkozás nélkül sosem lesz olyan platform, ami versenyképes lenne az OS X-szel.

És ekkor arra még nem is gondoltam, amivel kapcsolatban néhány nagy cég fejlesztője a napokban tett panaszt a 9to5Mac szerint.

verge-2015-11-06_16-40-28-0.jpg

Alapvetően az App Store-ral van nagy gond.

A Sketch fejlesztője például elmondta, hogy az igazán komoly pro appok általában drágák, mert rendkívül sok munkát igényelnek és általában kevesen veszik őket. Az ő szoftverük például 99 dollárba kerül és nyilván senkitől sem lehet elvárni, hogy komoly próba nélkül kiadjon ennyi pénzt egy programra, ezért szoktak ingyenes trial-időszakokat engedélyezni. Az App Store-ban azonban ilyesmire nincs lehetőség, 99 dollárért meg a kutya nem venné meg próba nélkül a szoftvert, marad az árleszállítás, ami viszont az alacsony példányszám miatt eleve veszteségessé teszi a projektet.

Bum!

A másik gond, amint a FiftyThree társalapítója boncolgatott: az örökös, ingyenes upgrade. Egy pro appnál azért éri meg tovább dolgozni a szoftveren, számos újítással ellátni, mert ezért hajlandók fizetni a felhasználók, szóval visszajönnek a munkába fektetett költségek. Az App Store-ban nincs ilyen, a frissítéseket ingyenesen kell elérhetővé tenni, éppen ezért nem is éri meg vele dolgozni.

Bum2!

Az eredmény: számos nagy szoftvergyártó egyelőre távol marad a platformtól, amíg azt fel nem készítik a profi felhasználók igényeinek a kielégítésére.



Szamurájkarddal támadt egy Apple Store-ra egy fickó

screen-shot-2015-11-20-at-6-29-16-pm.png

Nem is akármelyikre, hanem a leghíresebbre, az ötödik sugárúton található kockára. A sztori egyébkén elég furcsa: egy férfi megjelent a bejáratnál, elővette a kardját, és elkezdett hadonászni vele. 

Elindult lefelé a lépcsőn, be, egyenesen a boltba, azonban a Store alkalmazottjai megakadályozták, hogy lejusson a vásárlók közé, így tovább parádézott a lépcsőn. Suhintott még néhányat, aztán úgy tűnt, maga ellen fordítja a kardját, amikor a helyszínre kiérkező két rendőr ártalmatlanná tette és bekísérte egy helyi kórházba. 

Szemtanúk szerint a férfi egyértelműen zavart volt. Jó hír, hogy nem sérült meg senki. Itt a videó az elszántan szamurájkardozó fickóról:

Tovább olvasom


101 millió iPhone Amerikában

Nem is nagyon értem ezt a grafikont, a CIRP szerint 101 millió iPhone van jelenleg használatban az Egyesült Államokban.

15022-11002-101mcirp-l.jpg

Így van.

Használatban.

Tehát nem a valaha eladott összes iPhone-t mutatja a fenti kép, hanem csak azokat a mobilokat, amiket jelenleg is aktívan használnak. Figyelembe véve hogy az ország lakossága 318 milliós, minden harmadik amerikai kezében iPhone van.

Nem is akármilyen, az 5-ös, vagy annál korábbi hardver erősen kikopóban, összesen 18 milliós darabszámmal ezt a kategóriát szinte már csak az 5c képviseli kábé 14 millió darabbal, 5s-ből még van kábé 22 millió, a legnépszerűbb azonban a 6-os sorozat 58 millió darabbal. A 6s-család még alig látszik a képen, hiszen ez az állapot a szeptember végi szitut rögzítette.




süti beállítások módosítása