almalé és kungfu Rólunk

"El Capitan-hö": Hová tűnt a Repair Disk Permissions?

Azok a macesek, akik az életben nem találkoztak a Repair Disk Permissions kifejezéssel, a legboldogabbak a világon. Ezek szerint ugyanis sosem kellett hibát javítaniuk, problémát megtalálniuk a gépen, ugyanis minden ilyen troubleshooting recept így kezdődött:

első lépésként futtasd le a Repair Disk Permissions-t a Disk utilityben, hátha ez javítja a problémát.

Fogalmam sincs, hogy hány esetben javította a problémát, de jó volt tudni, hogy ott van, a háttérben, egy gomb, ami talán segít. Nem sok ez, de valami, a beavatkozás illúziója az egyszerű júzereknek.

Na, a Repair Disk Permissions az El Capitannal eltűnt.

Sőt a Disk Utility is egészen megváltozott. Nagyon sokáig nézett ki így, a régi Os X-ek logikáját, elrendezését idézve:

disk-util-yosemite.jpg

Most pedig így néz ki, az iOS-korszakot előretolva, leegyszerűsített, átlátható és színes kezelőfelülettel, a bennfentesség látszatát totálisan kiirtva:

screen_shot_2015-10-03_at_09_56_06.png

Láthatjuk, milyen típusú fájlok zabálják főleg a helyet - ezt egyébként az Alma menü -- About this Mac -- Storage is szépen tudja -, és látszólag megvannak a legfontosabb lehetőségeink. Particionálhatunk, simára darálhatunk egy partíciót, és ott a First Aid is, ami alatt korábban a Repair Disk Permissions volt.

A helyzet az, hogy nem volt értelme többé a gombnak. Az El Capitanban ugyanis van egy olyan okosság, hogy System Integrity Protection (SIP), ami megakadályoz egy csomó módosítást a normál használat során. Jól jön ez, ha valami malware írna át fontos rendszerfájlokat, rosszul jön, ha egy power-júzer módosítana valamit, mindenesetre zártabb, lelakatoltabb, biztonságosabb tőle a rendszer. Azért ne kereseregjünk, ha manuálisan nem is, automatikusan megtörténik a jogosultság-javítás, például a szoftverfrissítések során van erre lehetősége az Apple-nek. 

Ráadásul szerencsére meghagyták nekünk a First Aid gombot, ami nyilván a lehetőségeihez mérten megpróbálja kijavítani a meghajtókkal kapcsolatos problémákat, szóval még mindig van mihez nyúlnunk. De vegyük tudomásuk, hogy felnő nemsokára egy nemzedék, akinek ha azt mondod, 

Repair Disk Permissions

azt mondja,

egészségedre!



"El Capitan-hö": Hogyan állítsuk vissza az elveszett Dashboardot?

A feltelepítés után egyből két kellemetlen észrevételem volt El Capitanban. Az egyik az angol-magyar szótár találatainak eltűnése a Spotlight-ból, a másik az, hogy nem találtam a Dashboardot. 

Pedig van, vannálatokhanyas, láttam a keynote-on!

Semmi pánik, menjünk be a System Preferences -- Mission Control beállítások közé, ahogy meglátjuk a Dashboard melletti listát, ami nálam Off-ra volt állítva.

untitled-1.jpg

Kérhetjük Space-ként, tehát egy külön asztalra a főasztalunktól balra, vagy Overlay-ként, hogy az aktuális asztalunkra rétegként csapódjanak a widgetek.

Ne feledjétek, a Hot Corners, hiába régi találmány, még mindig nagyon kényelmes megoldás. Én így állítom be:

screen_shot_2015-10-03_at_09_57_05.png

Ha például megfogok egy elemet drag&droppal egy appban - böngészőben egy képet például -, és felhúzom a kurzort a jobb felső sarokba, már dobhatom is az asztalra, vagy egy asztali folderbe. És hiába vannak a gesztusok, a mai napig a jobb alsó sarkoból csapom szét az ablakokat: gyors, és meg is szoktam. 



Ilyen lesz az Apple legújabb épülete (NEM az űrhajó, ez még annál is újabb)

Irigylésre méltónak tartom azok sztoicizmusát, akik még nyakig ülnek egy építkezés közepén - amiből ráadásul a generálkivitelezőt is kirúgták -, és máris azon gondolkoznak, hogy egy második épületet és elfoglalnak néhány év múlva, és belevágnak egy új projektbe.

Na, az Apple ilyen.

Most egy 71 500 négyzetméteres központra alkudtak meg állítólag Sunnyvale-ben, Kaliforniában, néhány kilométerre a most épülő űrhajótól. Ezzel még erőteljesebbé teszik a jelenlétüket a környéken, mondhatni elfoglalják a várost.

screen-shot-2015-10-01-at-7-56-28-pm.png

centralcourtyard.jpg

podiumrooftop.jpg

smallcourtyard.jpg

Az épületet állítólag egyébként nem megvásárolják, csak bérlik majd, a Landbank Investments LLC-től. 

Az épület egyébként nagyon hasonlít a Maceken található cmd (alma) gomb jelére, nem véletlen, hogy megtetszett a vezetőségnek. És az sem véletlen, hogy nyakukon a mostani építkezéssel inkább bérlést választottak, ráadásul ennyire előre gondolkozva. Azt hiszem, most már tudják, hogy a tervezett x évre történő átadás minden esetben x+y-ra módosul, ahol y egy nemnegatív, természetes egész szám.

Ja, és azt tudjátok, hogy az űrhajó tervezői jelenleg épp robotokkal megépíthető, 3D-nyomtatóval kialakított Mars-kolóniákat terveznek? Lehet, hogy nem véletlen az űrhajó forma: építik a másik oldalon a fogadó állomást, és ha a Föld kinyiffan, a Marsot csupa Apple-alkalmazott népesíti majd be. Szerintetek hány androidos teló lesz kapható majd ott?



Itt vannak a szolgáltatói iPhone 6s árak!

Na kérem, ma éjféltől tudjuk a hivatalos árakat: az iPhone 6s sorozat tényleg pont annyiba kerül kártyafüggetlenül, mint amennyiért nemrég az iPhone 6-os szériát adták.

Lássuk, hogy a szolgáltatók mennyit kérnek értük a tarifacsomagok és a hűségidő mellé.

screen_shot_2015-10-05_at_14_09_10.png
 

Láthatjuk, hogy a készülék a Telekomnál és a Telenornál a legdrágább, viszont előbbinél alacsonyabb a havidíj - különösen, ha az iPhone 6s Plust nézzük. Ráadásul az adatcsomag nagysága a Telekomhoz viszi a pontot.

A Vodafone tavaly az iPhone 6-ost eleinte 1 forintért adta havi törlesztés mellett, így 19.990 forintos havidíjért már lehetett egy 16 gigás új telefonunk, RED Basic X-szel. Később azonban már többet kértek a telefonért átvételkor - ugye az Apple is emelt forintos árat -, pont annyit, mint most az iPhone 6s esetében: 19.990 egyszeri díjat. Plusz: már RED Medium EU-t ajánlanak a telefonhoz, ami nagyobb adatmennyiségével jobban összehasonlítható a többiek kínálatával.

A Telenor megszívatott kicsit minket a 22 hónapos futamidejű törlesztővel, de végül csak kiszámoltuk, mennyi az annyi. 

A Telenormál van lehetőség egy egyösszegű kezdőrészletet kifizetni - ezt tartalmazza a fenti táblázat -, vagy havi leosztásban is fizethetsz, 22 hónapon keresztül. Azonban mindenki egy hitelbírálat-szerű folyamaton meg végig, aminek eredményeképp eldöntik, hogy mekkora összeget kell a fentieken felül az átvételkor megfizetni. Ezt később jóváírják majd. Ez az egyhavi díjtól akár több mint 200 ezer forintig terjedhet - utóbbi extrém eset. Szóval a fenti vonzó számok mégsem feltétlenül annyira jönnek ki a végén. 

Plusz szolgáltatások: a Telenornál egy hónapig extra 5 gigabájt belföldi adatforgalommal és extra 50 giga tematikus Deezer és MyTV belföldi adatforgalommal adják a fentieket. A Vodafone 3 gigabájt extra adatot ad, amit év végéig lehet elhasználni. 



Bréking: Itt vannak az iPhone 6s hazai árai!

Na kérem, egy perccel múlt éjfél, október másodika van, amikortól hivatalosan lehet előrendelni Magyarországon az iPhone 6s-t. Mindenhol. Ez az új rend.

Egyúttal kiderültek a hazai árak is, amik pontosan azt hozták, amit Tim Cook ígért:

az új iPhone-ok ugyanannyiba kerülnek, mint az előző generáció, a nemrég történt árcsökkentés előtt.

FORINTOSÍTSUK!

Az iPhone 6s árai:

screen_shot_2015-10-01_at_22_26_56.png

Az iPhone 6s Plus árai:

screen_shot_2015-10-01_at_22_26_39.png

Tavaly ilyenkor az iPhone 6-os sorozat ugyan tényleg 220.990-ről indult, de április elején az Apple az devizaárfolyam-elszállásokra reagálva emelt egy nagyot néhány termék esetében, így ugrott fel a széria induló ára 247.990-re. Az iCentre-nél utána is lehetett még kapni a telefont a régi árakon, ami ebben az esetben 27 ezer forintot jelentett. Nem volt tehát mindegy.

Most téphetném még a számat, hogy mennyire szépen, simán, kiszámíthatóan megy már minden a magyar piacon is, milyen gyorsan kaptunk mi is a szállítmányokból, de beszéljen helyettem egy fontos link:

Itt rendelhetitek elő a készüléket az iCentre-nél.

A szolgáltatók oldalát is érdemes csekkolni. A díjcsomagokhoz rendelt iPhone 6s-árakról, ezek véleményezéséről, meg ÚGY ÁLTALÁBAN hamarosan egy másik poszt is születik. Ha elalszom, akkor csak reggel.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere




süti beállítások módosítása