almalé és kungfu Rólunk

Jó kis játék vasárnapra

Egyáltalán nem új, már egy éve piacon van, de csak a héten mutatta nekem Editke a Monument Valley-t, amit talán sokan nyúztok már a tavaly tavaszi premier óta, de aki nem, az nagyon fog örülni ennek a bemutatónak.

Mert nézzétek csak, micsoda szépség:

A sztori szerint van ez a kis királylány, akit össze-vissza kell terelgetni az őt körülvevő varázslatos világban, hogy gombokra lépjen, ezzel kapcsolókat aktiváljon és további világokat fedezzen fel. Ami különlegessé teszi a játékot, az főként a hatalmas tereptárgyak mozgathatósága, illetve ennek a mozgásnak a valóságra gyakorolt hatása: a síkok ugyanis pont úgy találkoznak, ahogy Escher képein, ő volt az a holland művész, aki ehhez hasonló fantasztikus és zavarba ejtő műveket hozott létre:

389-relativity-1953-lithographm.jpg

escheromhoogomlaag.jpg

De akiket kevéssé érdekel a művészet ilyen mélységben, azok is találkozhattak már a jelenséggel, ugyanis a Harry Potter filmek mozgó lépcsői is hasonló közönnyel vettek tudomást a fizika sajátosságairól:

moving_stairs.gif

Szóval van itt egy rakás illúzió, az emeleti korlát horizontálisan elforgatva simán beleillik a földszinti kerengőbe, és így tovább, nehéz ezt elmondani, de a lényeg, hogy folyamatos a vizuális orgia egyrészt a rácsodálkozás miatt, másrészt meg azért, mert a figurák, tereptárgyak kidolgozása nagyon aranyos. Tele van apró finom részletekkel a program, és a feladatok megoldása is tök izgalmas, látszólag ugyanaz a séma, valójában azonban minden pályán más és más a feladat.

4 euróba kerül, nem nagyon olcsó, de azért ennyit simán megér.



Hadonászva irányíthatod az új Apple TV-t

Tudom, hogy a szeptember kilencedikei rendezvénnyel kapcsolatban mindenkit csak az új iPhone érdekel, de szerintem a várhatóan sima update-nél sokkal izgalmasabb lesz az, ami az Apple TV-vel történik majd. Ha a cupertinóiak ügyesek, ez a készülék akár még fontosabb is lehet, mint az Apple Watch, mert az otthonunk átalakításában óriási a potenciál (oké, egy szenzorokkal gazdagabban megszórt óra meg az életünket szabhatja át, abban is van lehetőség bőven).

Ahogy közeledik a bemutató, úgy szaporodnak a hírek.

2014-apple-tv-update.jpg

Ami közös a pletykákban:

  • - Nagyságrendekkel erősebb, A8-as processzor
  • - Nagyobb háttértár
  • - App Store, letölthető appokkal
  • - Ez lesz az Apple okosotthonának központja
  • - Sirinek hála hangvezérléssel is megy
  • - De alapvetően egy fizikai gombokkal és touchpad-felülettel is ellátott távirányítód adnak majd hozzá

Ez utóbbit egészítette most ki a TechCrunch azzal, hogy a kontroller a Nintendo Wii távirányítójához hasonlóan a gesztusokat is megérti, szóval elég lesz hadonásznunk, ha csatornát akarunk váltani és nem kell gombokkal vacakolni.

Ezt az állítást erősíti, hogy az Apple néhány éve felvásárolta az első Kinect fejlesztéséért felelős PrimeSense-t, bár simán lehet, hogy az ő tudásukat már felszívta a cég az M-mozgásértékelős processzorok fejlesztésekor. Akárhogy is, a tudás rendelkezésre áll, szóval akár igaz is lehet a hír.

Jól látjátok, borzasztóan várom az eszközt.

3_3.jpeg



Végső pletykák az iPhone 6s-ről: tényező maradhat az iPhone 5s

Azért végsők, mert olyan közel vagyunk az eseményhez, hogy szinte már a kezünkben van a mobil, de a pletykagyártók egy részének mindenképp a kezében járt, szóval lehet némi információnk arról, hogy milyen is lesz az új telefon.

iphone-6-and-6-plus-100534228-large.jpg

A következő hírek láttak tegnap napvilágot:

  • - oké, hogy 12 megapixeles lesz a kamera, de akár 4K-s videót is fel lehet majd venni vele. Ennek főleg abban látom értelmét, hogy bőven bele lehet majd úgy zoomolni a videóképbe, hogy közben 1080p-s maradjon a felvételünk.
  • - az előlapi kamera nemcsak jobb minőségű lesz, de vakut is kap, hogy este is mehessen a szelfizés.
  • - jöhetnek a mozgó hátterek: akár az Apple Watch pillangós képénél, itt is beállíthatunk majd olyan hátteret, ami mozog. Úr Isten, de hiányzott már ez.
  • - megerősített ház: a kritikus pontokon vastagabb is, de a nagy truvájság az lesz, hogy erősebb alumíniumot használnak majd hozzá, így kb. 2,5-szer nagyobb erőhatásnak kell kitenni, hogy elhajoljon
  • A9-es processzor kb. 25 százalékkal nagyobb teljesítménnyel. Ez azt jelenti, hogy az 5s továbbra is játékban marad, mert a csúcstelefon csak 1,5-ször lesz gyorsabb nála (korábban generációnként 2x-es volt az ugrás, most két generáció alatt 1,5-szörös)
  • - jön a Force Touch, hogy a kijelzőt erősebben megnyomva pluszfunkciók kerüljenek elő

További, kevéssé megerősített pletykák: jöhet a rózsaarany ház, az usb-c-csatlakozó és a 4 colos kijelzővel szerelt iPhone 6c.

3_3.jpeg



Siri nem köp a saját eseményével kapcsolatban

Tegnap este már megírtam, hogy hivatalos: szeptember 9-én jön a következő event, új iPhone-okkal és a többivel. Az esemény neve “Hey Siri, give me a hint” lett, szóval kábé az, hogy “Hé Siri, adj egy tippet”.

A jópofa a sztoriban az, hogy a kis dög már most is képes értelmes és releváns választ adni a kérdésre, viszont nem hajlandó köpni. Ha ugyanis rákérdezel, ezt a választ kapod:

siri_hint_550_550.jpg

Lefordítva nagyjából arról van szó, hogy szeptember kilencedikéig várnod kell a tippekre, és hogy biztos te is olyan gyerek voltál, aki megpróbálta előre kibontani az ajándékokat, igaz?



Hivatalos: szeptember 9-én jön a "Hé Siri, adj egy tippent"-event

Az Apple szétküldte a meghívókat (nem nekünk) a következő eseményére, melyet szeptember kilencedikén rendez a San Francisco-i Bill Graham auditóriumban. 

Az event neve “Hey Siri, give us a hint”, ami parasztfordításban kábé annyi, hogy Hé Siri, adj egy tippet”.

apple_invite_sept_2015_large.jpg

Ezek alapján még bármiről szólhat a bemutató, de szinte mindenki arra számít, hogy befut a frissített Apple TV, ami már érteni fog siriül, meg appokat is le lehet majd rá tölteni, jön az iPhone 6s, és néhány hasonló finomság.

Nálunk meg lesz élő közvetítés, videós összefoglaló, minden, ami a csövön kifér.

Tegnaphoz két hét múlvára, szerdán.




süti beállítások módosítása