almalé és kungfu Rólunk

Hogyan működik a Family Sharing az Apple Musicban?

Az Apple Music-kal kapcsolatban két nagy terület köré összpontosul a legtöbb kérdés: az egyik az Apple Match és az új szolgáltatás relációja, amit ebben a posztban veséztem ki. A másik a Family Sharing. Hogyan működik? Hogyan lehet feliratkozni a családtagoknak? Mindenki ugyanazt a válogatást látja az eszközén, vagy mindenki a saját ízlésének megfelelő zenékkel találkozik? Sok a kérdés, az Apple részéről pedig hiányos a tájékoztatás.

A legtöbben rögtön az első nap hevében feliratkoztunk az Apple Music ingyenes három hónapjára, nem gondoltuk át, éppen mire nyomunk. Így járt András is, aki végül valami furcsa pénzügyi bug áldozatává is vált. Azonban van egy rossz hírem: ha a családtagok már elindították az ingyenes három hónapjukat egyénileg, nem tudod őket felvenni a Family plan-be, meg kell várni, amíg lejár a három hónap. Csak győződj meg róla, hogy kikapcsoltad a szolgáltatás automatikus meghosszabbítását a készülékeiken (a Zene appban a bal felső sarokban látható emberi portéa kattintva, Apple ID megtekintése menüponton belül, az Előfizetések -- Kezelés résznél találjuk a Megújítási opciókat).

am.jpg

Tegyük fel, hogy tiszta lapokkal kezdünk: a családban még senkinek sincs Apple Music előfizetése, vagy már lejárt a három hónap. 

Első lépés: ha még nincs, készíts egy Family Sharing accountot a telefonon a Beállítások -- iCloud menüpont alatt. Hívd meg a családtagjaidat, és az ő készülékükön is csatlakoztasd őket a csapathoz.

Iratkozz fel az Apple Music szolgáltatásra családi opcióval, vagy ha egyéni előfizetést választottál, állítsd át az előfizetést (Zene app, Apple ID megtekintése -- Előfizetések -- Kezelés résznél találjuk a Megújítási opciókat).

A családtagok készülékén ellenőrizd, hogy az iCloud és az iTunes és engedélyezve van (Beállítások -- iTunes és App Store, valamint Beállítások -- iCloud)

Nyissátok meg a családtagok készülékén a Zene appot, és az Apple Music feliratkozási oldalán az "Already a member?" gombra kattintsunk. NE a családi csomagot válasszuk tehát itt is.

Ha minden jól ment, a saját készülékünkön láthatjuk, ahogy a családtagok csatlakoztak. Persze ez a szolgáltatás is tele van buggal, és nem mindig megy simán a fenti eljárás. Fontos, hogy mindenki a saját accountjával legyen bejelentkezve a készülékén. Ha így sem megy valami, lépjünk ki az Apple Musicból, de akár az iCloudból vagy az iTunesból is, aztán újra jelentkezzünk be. Vagy vegyük ki a családtagokat a csomagból, aztán adjuk újra hozzá őket. Ilyen házi bugfixeket olvashatunk.

Ha készen vagyunk, minden családtag a saját accountjával fér hozzá az Apple Musichoz, és a saját ízlésének megfelelő ajánlásokat kap. A playlistjeit is csak saját maga látja, a családtagok csak akkor férnek hozzá ezekhez, ha kifejezetten megosztjuk velük. Tehát nem arról van szó, hogy a családi előfizetésben mindenki ugyanazt látja: mindenki a saját dolgait rendezgetheti. 

forrás: iMore



Az Apple elintézte, hogy biztosan akarj Apple Care-t venni a MacBookodhoz

Ugyan magyarul még nem jelent meg a support oldalon, de angolul már látható a változás, ami igaz Magyarországra is. Kicsinek tűnik, csupán egy lábjegyzetben találhatjuk az infót, mégis nagyon fontos:

az AppleCare kiváltása esetén három évig ingyen cserélik a Maced akksiját, amennyiben az 80 százalékos kapacitás alá esik.

Korábban az itthon el sem érhető Apple Care+ megvásárlása után csak akkor cserélték az akksit, ha annak kapacitása 50 százalék alá esett. Vagyis leginkább a hibás akksikat cserélték csak.

 

l_01127949.jpgA 80 százalékkal viszont már minden, átlagosnál többet akksiról dolgozó, a laptopját sokat használó vásárló esélyes arra, hogy az Apple Care lejárta előtt még frissítsék a gépét. Ami egy eladás előtt is jó lehet, de a - nálam például a negyedik év környékén jelentkező - akksi-meghibásodást is megelőzhetjük így. Már korábban is írtunk arról, kinek lehet jó az AppleCare, de ezzel a húzással szinte kötelezővé tették biztonságba éreznünk magunkat az első három évre hordozható Mac-kel. Az AppleCare ára egy MacBook Airhez 77.990 forint, nem sokkal több, mint maga az akksicsere.

Az akksi kapacitást az olyan diagnosztikai szoftverekkel ellenőrizhetjük, mint az iStat vagy a CoconutBattery. Ha ezek mutatója 80 százalékos kapacitás alá esik, és van Apple Care-ünkt, el kell vinni a gépet egy hivatalos Apple-szervizbe, például az iCentre-hez. Itt lefuttatnak egy hivatalos diagnosztikai programot, ami eldönti, tényleg 80-e az a 80. Ezután ott kell hagyni 2-3 munkanapra a gépünket, amit friss akksival kapunk vissza.

Az Apple Care megvásárolható az iCentre-ben, amennyiben vásároltál Apple számítógépet vagy hordozható eszközt. 

Disclaimer: az iCentre az Appleblog hirdetője



Így vett részt az Apple a San Francisco-i Pride-on

Egy videót tett közzé az Apple, amiben megmutatták, hogyan hirdették és élvezték a másság elfogadását és a szabadságot San Franciscóban:

Az Apple - aminek a vezetője nyíltan vállalja, meleg - korábban is minden alkalmat megragadott, hogy a sokszínűséget, és ennek toleranciáját hirdesse.

Tovább olvasom


Hogyan fér meg egymás mellett az iTunes Match és az Apple Music?

Az a baj a fantázianevekkel, meg az egymással átfedésben lévő szolgáltatásokkal, hogy simán el lehet tévedni bennük.

És most itt van nekünk az iTunes Match, ami valamiképp integrálódott az iCloud Music Library-be, és van az Apple Music, ami ezt az egészet elindította. Meg emlékszünk még valami iTunes in the Cloud-ra, amivel nem tudjuk, mi lett.

Kezdjük ott, hogy mi van az iCloud Music Library-ben. Ezek:

  • a korábban megvásárolt zenék (korábban iTunes in the Cloud-nak hívták ezt a részét)
  • a streamelt dalok, amiket hozzáadtál a saját dalokhoz
  • olyan dalok, amiket az iTunes Match töltött fel a felhőbe a gépedről, vagy beazonosított az iTunes Store-ból
  • olyan dalok, amiket az Apple Music töltött fel a felhőbe a gépedről, vagy beazonosított az iTunes Store-ból

Pontosan: az iTunes Match és az Apple Music között sok a hasonlóság, hiszen mindkettő match-eli a meglévő zenéidet, és elérhetővé teszi azokat felhőből, amennyiben az adott dal megvan az Apple-nek. Valamint lehetőséget ad, hogy feltölts olyan dalokat, amik nincsenek meg nekik, maximum 25.000-et. Ezeket mindkét szolgáltatás felkínálja (részletek itt).

Hogy akkor mi a különbség? Az, hogy az Apple Music az iCloud Music Libraryben tárolt zenékre DRM-mel teszi elérhetővé, vagyis letöltheted offline hallgatásra a számot a saját eszközeidre, de a fájlt magát nem érheted el. Nem másolhatod akárhová, nem küldheted el emailben. Az iTunes Match viszont korlátozások és DRM nélkül kínálja ugyanezt: ha feltöltesz egy dalt a felhőbe, és a gépedről törlöd az eredeti fájlt, később ugyanúgy letöltheted a DRM-mentes verzióját a zenének a gépedre, korlátozás nélkül.

das.jpg

Mi van akkor, ha mindkét szolgáltatásért fizetjük a díjat? Elméletileg az, hogy az iTunes Match is használja az iCloud Music Library-t, mégpedig a saját, match-elt és feltöltött zenékre vonatkozóan DRM-mentesen, a többire vonatkozóan pedig korlátozásokkal. Azért mondom, hogy elméletileg, mert a rendszer még pontatlan: volt, akinek a saját zenéire is rárakta a DRM-et, sőt olyan is előfordult, hogy az iTunes Store-ból vásárolt dalt korlátozta le az Apple ugyanígy.

Tovább olvasom


Apple Music: az első három hónapban upgrade-elni TILOS

Olvasónk, András írta meg kalandját az Apple Music-kal. Úgy kezdődött, ahogyan mindenki másnál: letöltötte az iOS 8.4-et, rányomott a Zene alkalmazásra, kiválasztotta az egyéni előfizetést, és elkezdte használni a szolgáltatást. 

Tetszett neki.

Annyira, hogy egy nap használat után arra gondolt, inkább a családi előfizetésre vált. Akkor majd az első három hónapban is azt használja, aztán ha eljön a szeptember 30, fizeti a 7,99 eurót tovább.

Meg is találta a módját. Ha elindítjuk a Zene appot, a bal felső sarokban láthatunk egy emberi portéra hasonlító gombot. Itt férünk hozzá a az előfizetésünkhöz. Az Apple ID megtekintése menüponton belül, az Előfizetések -- Kezelés résznél találjuk a Megújítási opciókat (itt lehet egyébként kikapcsolni, ha nem szeretnénk, hogy a három hónap után automatikusan vonja a havidíjat). Itt láthatjuk azt is, milyen előfizetést választottunk, és itt lehet átváltani egy másikra.

img_0525.PNG

András átváltott. Ekkor azt látta, hogy az előfizetés megújítása, ami eddig 2015. szeptember 30-tól volt ugye esedékes 4,99 eurós havidíjért, ezentúl 7,99 euró lett. De ezt az összeget az Apple le is vonta a számlájáról.

András azt hitte hiba történt, ő ugyanis nem találkozott a levonásra figyelmeztető üzenettel. Hívta az Apple Support magyar számát, akik nem tudtak segíteni, ezért Írországba továbbították a hívását, de 40 perc múlva sem volt megoldás. Ez ilyen: ha a próbaidőszak alatt upgrade-elnél, azt a rendszer úgy veszi, hogy egy második előfizetést vettél, és arra már nem vonatkozik az ingyenes időszak. Ha visszakéred a pénzed, visszafizetik, de akkor kikapcsolják a szolgáltatást is. Ha ezután mégis bekapcsolod, megint vonják már a pénzt. Ha András egyből a családi opciót választja, gond nélkül használhatta volna ingyen három hónapig, de így bukta ezt a lehetőséget. Így ő az első magyar, aki pénzért streamel az Apple Musicban.

Bár, ha jól sejtem, világszerte egyre többen belesétálnak majd a nem szándékos, de béna csapdába, amihez könnyen lehetne kikerülési lehetőséget adni.

Azt javasolták, hogy András írjon egy panaszt az Apple-nek. Ott ugyan nem segítenek, de ha sok ugyanilyen panasz érkezik be, akkor talán majd foglalkoznak a kérdéssel. 

Ha te is így jártál, tegyél panaszt. Látogass el ide, válaszd ki az iTunes-t, a tárgyba pedig írd be, hogy Apple Music.

update: az olvasói visszajelzésekből kiderült, hogy a fenti esemény nem feltétlenül következik be minden upgrade során, így bugról beszélhetünk, nem szándékos Apple-magatartásról




süti beállítások módosítása