almalé és kungfu Rólunk

Az Apple személyes adatokat gyűjtő hirdetési hálózat ötletét védette le

Juj. Ez most megint furán jött ki.

Miközben Tim Cook szépen manőverezik, hogy az Apple-t olyan cégnek tüntesse fel, aki nem gyűjt adatokat a felhasználóiról (miközben egyébként de, csak épp nem annyit, mint a többiek, és ez önmagában megnyugtató), addig a szabadalmi hivatal rányomta a pecsétet egy újabb Apple-szabadalomra.

A téma: platformfüggetlen virális hirdetés tracking. A szabadalomban pedig van egy rész, ami a felhasználók nevének, címének és életkorának eltárolásáról szól. Aki megoszt egy tartalmat, azokból adatbázis épülhet, a lájkjaikkal, személyes adataikkal, böngészési előzményeikkel.

168520-1280_copy.jpg

Ez természetesen nem jelenti, hogy az Apple ilyen megoldást épít. Aki ismerős az Apple-szabadalmak világában, tudja, hogy a cég hihetetlenül paranoiás ebben a tekintetben, minden légyfingot levédetnek, ami bármikor, bárhol elhangzik egy brainstormingon. A szabadalmak legnagyobb részéből nem lesz semmi, de akkor is levédetik. 

Sőt továbbmegyek: annak ellenére, hogy a szabadalom itt van, biztosak lehetünk benne, hogy az Apple nem épít ilyen rendszert. Az Apple kiváló minősítést kap olyan, adatvédelemmel foglalkozó cégektől, mint az Electronic Frontier Foundation (EFF). Sokat tettek ezért az elismerésért, amit nem fognak ezzel tönkretenni. Csak épp nagyon rosszkor jött a jóváhagyás, mert épp kampányidőszak közepén térdelt le Lewinsky.



Háromból két vádra reagált az Apple

A héten kiakasztó hármas hírt adtunk közzé itt a blogon: az Apple eléggé felhúzta a lapkiadókat, a zenészeket és a biztonsági szakembereket is, egy nap alatt. Az első kategória az opt-out tartalomelszívási felkérés miatt rágtak be, a zenészek azért, mert Anton Newcombe a Twitteren mesélte el, hogy akinek nem tetszik a három hónapos ingyen Apple Radio, annak a cég leveszi a zenéjét az iTunes Store-ból is. A hackerek pedig azért néztek értetlenül a cégre, mert egy nyilvánvaló biztonsági hibát nyolc hónapig nem javított az Apple.

A három vádból kettőnél megszólalt az Apple.

482ed4b3-fa99-4ede-83e6-d108a0985759-620x372.jpeg

Egyrészt tagadták egy Rolling Store-nal folytatott beszélgetés során, hogy a zenészeket kirúgnák az iTunes Store-ból, amennyiben nem írják alá az Apple Radiós szerződést. Erről nem tudunk többet mondani, vagyis fogalmunk sincs, hogy Anton Newcombe értett félre valamit, az Apple fogalmazott kétértelműen az elijesztés miatt, vagy egyszerűen csak visszakoznak Cupertinóban.

A nyolc hónapja rohadtul ráérő XARA biztonsági rést is hirtelen befoltozták szerver oldalon, és további patch-ek várhatóak a készülékeken is. Nem értem, miért kellett ezt megvárni, miért nem lehet odamenni a hibát bejelentő biztonsági szakemberekhez, megrázni a kezüket, átadni egy borítékot, és velük együtt, a felfedezés napján megoldani a kérdést. 

Miért kell megvárni a rossz sajtót? Az már rossz marad, akármit csinálsz.

Arra egyelőre nem jött válasz, miért gondolják az Apple-nél, hogy szabadon elvehetik mások szellemi tulajdonát (cikkeket), és saját csatornán kitehetik bevételt remélve, egészen addig, amíg kifejezetten meg nem tiltják ezt nekik a szellemi tulajdon birtokosai.



Bizonyos iMac-ekben az Apple ingyen cseréli a háttértárat

Az Apple csereprogramot hirdetett: kiderült, hogy a piacra dobott asztali gépeik nagyon kis százalékánál problémás merevlemezt építettek a házba, ami bizonyos körülmények között tönkremehet.

Olyan 2012 szeptember és 2013 december között eladott iMacekről van szó, amiket a vásárló bővített, 3 terás Fusion Drive-val kért. Ha neked ilyen van, nincs más dolgod, mint beírni az iMaced serial numberét ezen a weboldalon, hogy lásd, jogosult vagy-e a cserére (a serialt a gép talpán találod). 

screen_shot_2015-06-20_at_10_19_01.png

Akik jogosultak, bármely Apple Store-ban a Genius Barnál, vagy Apple szervizben javíttathatják a gépet (az iCentre szervizét itt találjátok). Nem kell, hogy a gép még garanciális legyen, a csere a szavatossági időn túl is jár. Előtte persze nyomjatok egy backupot, mert az új háttértárat üresen kapjátok.



Nem árul már első generációs iPad minit az Apple. Mi még találtunk!

Az Apple csendben lehúzta a weboldaláról az iPad mini első generációját. Eddig ez volt a terméksor:

screen_shot_2015-06-19_at_16_29_17.png

Most már ez:

screen_shot_2015-06-19_at_16_29_24.png

Kár, mert a kis mini a maga 82.990 forintos árával sokaknak lehetett low budget vétel. Az iCentre-nél még van pár darab raktáron, szóval lehet rendelni gyorsan, amíg még van.

Ha meg ez is elfogyna, ott az iPad mini 2, a 16 gigás modell mindössze 16 ezer forinttal drágábban, arra is lehet bukni. Tudjátok, strandon olvasás, strandon Angry Birds, strandon Sárkány visszatér! Sorolhatnám, de megyek a strandra.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog hirdetője



Itt a magyarok Beats 1-e, a Müpa Rádió

Az Apple azt ígérte, egy 24 órás rádióadót üzemeltet június 30-cal kezdve, és csak jó zenék mennek majd rajta. Súlyos állítás. 

Van viszont már most egy - sőt, kettő - olyan rádiója Magyarországnak, amit elérhetünk az App Store-ból. A Müpa Rádió alkalmazás pehelykönnyű, és egyetlen dologra jó: elindítja nekünk a Müpa Easy és Müpa Symphony rádiókat. Előbbi a jazz, pop, rock, világ- és népzene, utóbbi a komolyzene terepére visz.

img_0347_1.PNG

Ők nem olyat vállalnak, hogy csak jó zenéket adnak majd. Ennek ellenére, tapasztalatom szerint, általában sikerül nekik. A Müpa inkább azt vállalja, hogy szerkesztési alapelvünk a minőség és a változatosság, stílusok és hangulatok tekintetében is. Leginkább Müpa-fellépőktől válogatnak, de a csatornánként egy-egy zenei szerkesztő olyanokat is beemel, akik ugyan nem léptek még fel az intézményben, mégis ott a helye a fülünkben.

A reggeli órákban frissebb, lendületesebb zenék szólnak, napközben az ismertebb előadóké, a könnyedebb dallamoké a főszerep, míg este a nyugodtabb, lassabb tempók kerülnek előtérbe. És este tényleg nem tudom, hogy az Easy-s jófajta jazzt (most épp a Hauschka néven futó Volker Bertelmann, az elborult német Mike Oldfield tolja a fülembe, állati) vagy a Symphony-n hallgassam a vonósokat.

img_0349.PNG

Minden este nyolc órától egy-egy korábbi, nagy sikerű koncertfelvétel hallható az intézmény tíz éves történetéből. A műsorfüzet itt található. A programban sajnos nem nézhető meg.

Vannak hangos reklámblokkok, de csak a Müpa műsorát, kiemelt eseményeit tolják, ritkásan. Inkább zavaró, hogy a reklámok, és néha a számok végét is levágja a következő blokk eleje. Ez adódhat abból, hogy béta még a szolgáltatás, legyünk elnézőek.

Az alkalmazás letölthető a képre kattintva (iPhone-ra vagy iPadre):

mupa.jpgDisclaimer: a Müpa az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője

 

 




süti beállítások módosítása