almalé és kungfu Rólunk

Az Apple átveszi a hatalmat a lakásunk felett, okosodik a Maps, Tim Cook megint adományozott

Mivel Ádámmal épp Madridban dolgozunk egy videós projekten és rövidesen el kell indulnunk Segoviába, hogy megnézzünk egy malacot, amit annyira hülyére sütnek, hogy TÁNYÉRRAL darabolják fel, részletes kifejtés helyett csak a lényegre koncentrálva közöljük,

távirati jelleggel

az elmúlt 24 óra legfontosabb híreit az internetes webkikötők csodálatos világából.

Szóval: Tim Cook 50 ezer Apple részvényt ajándékozott jótékonysági célra, a csomag értéke 6,5 millió dollár. 6,51. 6,52. Fontos infó: ezt a saját pekidzséből adta. 

Mindeközben szakértők szerint jövő héten bemutatják az első HomeKitre épülő eszközöket.

homekit.png

A platformot tavaly mutatták be az iOS 8-cal együtt, és alapvetően egy Siri-vezérlésű otthoni automatizálási funkciókat felmutató szolgáltatásról beszélünk. Vagy hogy kell ezt magyarul írni. Belekiabálod a lakásba, hogy Hé Siri, moss ki, és ő beindítja a mosást. Bár ha értékes ruhák lennének abban a mosógépben, a program kiválasztását már nem merném a Siri hangfelismerő képességeire bízni.

Hé Siri. Moss ki! Kímélő mosás.

Ok Csaba. 90 fok indul.

Juhú! Jön az Apple Maps 2.0. Állítólag az Apple nagy erőkkel építi ki az adatbázisát, hogy inkább arra támaszkodjon a TomTom információ helyett a térképszolgáltatásnál, és várhatóan 2017 végétől, 2018 elejétől már inkább ezekből táplálkozik majd a navigációs szoftver az import adatok helyett. Ez azt jelenti, hogy alig 5-6 évvel azután, hogy az Apple dobta a mobilokról a tök jól működő Google Mapst és beerőszakolta helyette a sajátját, használható lesz a szolgáltatás. Ja, és lesz spéci 3D Street View is, bármit is jelentsen ez, állítólag ehhez kellettek az utcán kóricáló titokzatos autók.

img_1150.jpg

Ja, és tegnap ellátogattam a készülő Madrid-videónkhoz egy bikaviadalra. Nem akarok senkit ijesztgetni, de a szálláson maradt Ádámnak annyit tudtam írni, hogy "itt bazmeg ölik a bikákat".

img_4386.JPG

Egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki.

Jut eszembe. A Szalacsi Sándorral készült 2010-es riportunkat láttátok már? Csak hogy ne teljen olyan jó hangulatban a hétvége:

 



Sokan jött a Samsung nyakára egy év alatt az Apple

Tök normális, hogy a darabszám alapján végzett kutatásokat a Samsung vezeti az okosmobilos piacon, hiszen elég szépen diverzifikált portfóliója van a cégnek, tele olcsóbb és közepes árú készülékekkel: a csak drága telefonokat áruló Apple-nek elvileg labdába se rúghatna ebben a versenyszámban.

Persze a profit tök más kérdés, de erről majd máskor.

Főleg, mert a fenti okfejtés ellenére is az Apple lett a második legnagyobb okosmobilgyártó a világon a Gartner szerint. Itt vannak a számok:

13050-7427-150528-gartner-l.jpg

Az érdekességek: a Samsung kicsit összeroppant egy év alatt, 30,4-ről 24,2 százalékosra csökkent a cég piaci részesedése, miközben az Apple messze a legnagyobbat nőtte a teljes mezőnyből, 2,6 százalékpontos plusszal. Vegyük észre, hogy most még nem darabszámról, hanem piaci részesedésről beszélünk: az iPhone-ok aránya egy eleve 20 százalékkal megugró darabszámú biznisz keretei közt nőtt.

Ha az eladott példányokat nézzük, azt látjuk, hogy a Samsung a jelzett gyártók közül egyedüliként csökkentést volt kénytelen elkönyvelni, az Apple viszont másfélszeres növekedést. Abban nagyjából egyetértenek az elemzők, hogy elsősorban a kínai piac adott löketet a kaliforniai cégnek.

Ez pedig az operációs rendszerek piaci részesedésének táblázata:

13050-7428-150528-gartner-2-l.jpg

Nagyjából ugyanazt látjuk, mint fent, csak pepitában: az Android kicsit gyengül, persze nem darabszámban, az Apple minden mutatóban emelkedett, szegény Windows és Blackberry meg magányos lovagként kavirnyázik a lista végén.



Megtörtént a lehetetlen: Mac az IBM-nél

Oké, rengeteg víz lefolyt már az IBM vezetőinek az arcán azóta, hogy a Mac és az IBM PC a legnagyobb konkurensek voltak az informatikai iparban: az IBM előbb a pc-gyártással, majd úgy általában a számítógépgyártással is felhagyott, mégis, olyan fura olvasni, hogy a cég lehetővé tette alkalmazottjainak, hogy céges laptopnak valamilyen MacBookot válasszanak.

13045-7420-macbookair2014-l.jpg

Eddig ugyanis kizárólag pc jöhetett szóba, mostantól azonban a dolgozók kérhetnek Air, Prót, persze pc-t is, ha éppen arra támad gusztusuk, mindenesetre a cégvezetés arra számít, hogy körülbelül ötvenezren váltanak majd Macre, amivel az IBM-nél lesz a világ legnagyobb Apple-gépparkja.

Az IBM-nél lesz a világ legnagyobb Apple-gépparkja.

Bumm!

A hír persze nem előzmény nélküli, a két vállalat tavaly júliusban zuhant egymás karjaiba, amikor kiderült, hogy az IBM mindenféle spéci szoftvereket kezd el fejleszteni iPadre, amivel hihetetlenül profi eszközöket varázsolnak a kis tabletekből. És ami súlyt ad az iPad Próval kapcsolatos pletykáknak is.

Ezúttal még szorosabbra fűzik a szálakat.



Végre megdöglik a szemét discoveryd

Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de nekem a legutóbbi OS X frissítés óta időnként váratlanul felzúg a ventilátor, valami elkezdi zabálni a procit és egészen addig eszi a teljesítményt, amíg le nem lövöm: ez a discoveryd.

A jelenség tömeges méreteket öltött, másiknál is felbukkant a kis energiavámpír és tartós megoldást senki sem talált, mindenhol csak a force quit segített, az viszont legalább mindenhol, egészen addig, amíg újra nem indul a dög.

Na most: ez a program a procipörgetésen kívül más gondot is okozott, például nagyon instabillá tette a Mac hálózatkezelését, állítólag ő tehető a felelőssé a folyton megszakadó wifikapcsolatért és más bajokért.

Éppen ezért jó hír, hogy a hírek szerint az OS X 10.10.4-ből száműzték ezt a kódot, és a helyét átadták az mDNSRespondernek, ami az operációs rendszer korábbi verzióiban egyébként kiválóan ellátta a discoveryd feladatát.

screen-shot-2015-05-26-at-3-56-16-pm.jpeg

Szóval: közel a megváltás!



Sokkal jobb lesz az Apple Maps - de nem nekünk!

Ádám múlt héten írt cikket arról, hogy Kínából nézve egészen élvezhető az Apple Maps, és ehhez képest most jó hír, hogy az iOS 9-ben a világ többi részén is ugrik egy nagyot a szolgáltatás színvonala.

Rossz hír, hogy a világ többi részébe mi nem tartozunk bele.

Nemsokára használható tömegközlekedéses funkció bukkan fel a programban, ez azonban első körben csak tucatnyi városban lesz elérhető, ami elég soványka: a Google Maps több száz, talán ezer város tömegközlekedési adatait ismeri és jelzi ki.

maps-transit.jpg

A 9to5Mac szerint a szerencsés városok listáján olyan helyek vannak, mint New York és San Francisco, Toronto, Berlin, Párizs és London.

Sovány!

Ugyanakkor a semminél ez is több, legalább elindultunk a jó irányba.




süti beállítások módosítása