almalé és kungfu Rólunk

A világhírű magyar Apple Watch dizájner bízik az Apple órájában

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt hoztuk le Balogh Gábor koncepcióképeit az Apple Watch-ról. A hobbiból készített renderek óriási világsikert értek el, New Yorktól Tokióig mindenki ezek alapján próbálta meg elképzelni, milyen lesz az Apple okosórája. Másmilyen lett, viszont az kiderült, hogy Gábor nagyon ráérzett valamire az óraipar és az informatika metszetében. Azóta ráadásul hivatalosan is az Apple Watch-ra fejleszt, szóval megkérdeztük tőle, mit gondol a készülékről és hogy látja-e benne a siker lehetőségét.

553542_10201126676342085_1455509442_n.jpg

Hogy volt ezzel a világsikerrel?

A tavalyi koncepcióm elég profánul indult. Szabadúszó tervező vagyok és mindössze self-brandingnek szántam a rajzot. A témaválasztás tudatos volt, már akkor sokakat izgatott, hogy milyen lesz az Apple Watch, amikor még iWatch-nak hívták. Mivel szeretem az órákat, és az akkori koncepciók közül egyik sem tetszett, jött az ötlet, hogy hülyeség a tokozáshoz nyúlni, csak a belsejét kellene okosra cserélni: így valószínűleg nagyobb rétegnek lehetne emészthető a kütyü.

Screen Shot 2014-03-08 at 07.16.24.png

Screen Shot 2014-03-08 at 07.16.41.png

Screen Shot 2014-03-08 at 07.26.26.png

A fejemben volt egy kis lista, hogy melyek azok a blogok, ahol örülnék, ha viszont látnám a munkám. Itthon például az Applebolg volt az egyik ilyen, de a TheVerge is rajta volt, persze olyan magasan, hogy sok esélyt nem adtam a megvalósulásnak.

Egyedül a Behance-re tettem fel a képeket, és ahogy ezt Stephen Olmsteadnál kifigyeltem, a linket elhelyeztem egy kommentben a TheVerge-ön. Míg Olmsteadnál nyüzsgés lett, nálam semmi. Aznap este aztán mégis elkezdtek pörögni az értesítések, voltak, akik kommentelték, mások like-olták a linket. Ráadásul óriási mázlim volt, mert olyan tagok is reagáltak rá, akiknek sok követőjük volt, a koncepció vírusként terjedt az oldalon. Innen már kezdett izgalmas lenni.

Három nap alatt a legjobban értékelt munkák közé került a kategóriájában (#iwatch, #smartwatch). Az ötödik napon aztán jött egy levél a TheVerge riporterétől, interjút kért. Két napra rá címoldalon volt az óra. New Yorki idő szerint reggel 7-kor ment ki a cikk, itteni idő szerint délután egykor. Egy órán belül jött az első állásajánlat ez hazai ügynökségtől. Másfél órán belül megvolt az első hazai reblog, bő két órán belül megvolt az első telefonos interjú. A Twitteren beírtam a keresőbe hogy smartwatch és percenként több tucat tweet jött mindenféle reblogról. Aznap már nem is tudtam semmit se csinálni, csak próbáltam követni az eseményeket, de kurvára élveztem. Délután fél hatkor a Behance letiltott, mert annyi üzenetváltásom volt, hogy spammelőnek gondolt. Szerencsére gyorsan visszaállították a hozzáférésemet, utána már Matias Corea, a Behance társalapítója is kommentelt egy nagyon kedveset. Szóval ez volt az a péntek, mikor megjelent a cikk a TheVergen.

A hétvége során annyi megkeresés, gratuláció, bátorítás jött, hogy eldöntöttem, ennek a végére járok. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy jelentkezett egy úriember, mára barátom, és felajánlotta a segítségét és megadta az alaptudást, ami ahhoz kell, hogy megértsem a befektetői gondolkodást, szóval elkezdtem tudatosan készülni egy projekttel, ami lehetővé teszi majd az óragyártóknak, hogy ügyesen, a problémákat felismerve lépjenek be az okosóra bizniszbe, de az egyébi jellemvonásokat megtartva. Erről azonban egyelőre nem mondhatok többet. 

Mi inspirálta a koncepciód?

Minek dobjuk ki a jól bevált megjelenést, kezelőszerveket (nyomógomb, korona, lünetta) egy új technológia kedvéért? Miért kell minden okos kütyünek ugyanúgy kinéznie? Miért kell mindenről értesítést kapni? Miért kéne a szép órádat összetapogatni, kitakarni az ujjaddal a tartalmat?

Ezekre kerestem a választ, és ennek a kutatásnak az eredményeképpen született meg a koncepció. A kiindulási alap egy kis stockholmi cég, a Triwa órája volt. Tőlük kértem engedélyt a fotók használatára, és azóta is nagyon jó a kapcsolat velük, persze nekik is jót tett a koncepcióm körüli hírverés.

Mi a fontos egy ilyen terméknél?

Utálom az uniformizálódást. Az óraiparban is a hatalmas választékot szeretem. Legyen egyedi a megjelenés. Óráról beszélünk, muszáj, hogy önmagában szép legyen.

Azt gondolom, hogy ezt a jelenlegi technológiai adottságok mellett még lehetetlen megvalósítani. Az ideális okosórától nagyon messze vagyunk, mert annak lényegében gondolatolvasónak kell lennie. Mindenféle érintés nélkül csupán annyiból, hogy felemeled a karod, és ránézel, tudnia kell, hogy mit akarsz kérdezni és már mutatja is a választ. Ez lehetővé tenné a felesleges gombok és kezelőfelületek elhagyását.

Eltévedtél Berlinben? Rápillantasz és kiírja, hogy két utca előre, majd balra. Elmentél egy DM előtt? Kiírja hogy amúgy otthon kifogytál a wc papírból és vehetnél egyet. Lényeg, hogy az óra ne zavarjon semmiben, ne pusholjon, hogy használd, ne zizegjen minden üzenet miatt. De tudja, hogy mikor, mit akarsz kérdezni, és adja is meg a választ.

És szerinted az Apple Watch jó úton indult el?

Tovább olvasom


Melyiket inkább: az új MacBook Airt vagy a Prót? Videóteszt!

 

A facebookos oldalunkra itt tudsz feliratkozni, a Youtube-csatornánkra meg itt, az új gépeket itt tudod megvenni, de a régieket is, jóárasítva.

Ha tetszett a vidijó, menjen a like!



A vakoknak is használható lesz az Apple Watch

Amikor Tim Cook a berlini Apple Store-t látogatta meg, egy alkalmazott megkérdezte, akadélymentes lesz-e az Apple Watch. Cook ezt válaszolta:

Röviden: igen. Az általunk készített termékeket mindenki számára elérhetővé akarjuk tenni. Ez nem egy olyan dolog, amivel kapcsolatban a megtérülést számolgatjuk. Leszarom, milyen a megtérülés.

Ennél többet egyelőre nem tudni. Azaz mégis, nemrég írt nekem Torma Zsolt, vak iOS-fejlesztő, hogy megtalálták a szoftverben a jelent az akadálymentesítésre. Egész pontosan ezt írta:

Minden vizuális elemet egy WKInterfaceObject osztályból származtatunk le, ennek pedig vannak accessibility tulajdonságai.

Félig-meddig hivatalosan ezt az Apple oldalán is megtalálni.

Hogy ez mit jelent? Pletykák már bőven vannak arról, hogyan működik az Apple Watch azoknak, akik nem vagy nagyon gyengén látják a kis kijelzőt.

Tovább olvasom


Sokkal jobb lett az ssd az Airben

Az iFixit szétkapta a legújabb MacBook Air és arra jutott, hogy csak minimálisan változott a dizájn az előző generációhoz képest.

flashstorage13inchmacbookair.jpg

A fő különbség specifikációszinten a Broadwell processzorok felbukkanása, ránézésre azonban ez alig változtat a gépen. Pontosabban a felépítés lényegében ugyanolyan maradt: ragasztómentes maradt például az akkumulátor, amivel lassan egyedülálló jelenség lesz az Air az Apple-birodalomban, és ami nagymértékben megkönnyíti a telepek cseréjét. A legtöbb modellben ugyanis hajlik-nyúlik az akkumulátor, miközben megpróbálod kiszerelni.

Az akkumulátor nem változott, ugyanakkor kiderült, hogy az ssd kábé kétszer gyorsabb lett, mint az elődmodellnél: a korábbi 315/668 MB/s-os írási-olvasási sebességet 629/1285 MB/s-os váltotta. Szóval mégkétszergyorsabban fog elindulni minden.



Az Apple Watch tárhelye és a 10 óra 9 perc rejtélye

Megvolt a bemutató, de még másfél nappal később is érkeznek az infók az órával kapcsolatban, most ezek közül csemegézünk.

A legérdekesebb: kiderült, hogy 8 gigabájt lesz a háttértár az órában, ebből azonban csak 2 gigabájtot használhatunk a zenéknek, ami kábé 250-300 dalt jelent, és csak 75 mega marad a fotóknak, ami tényleg nem valami sok, de a képek úgyis át lesznek méretezve a kis kijelzőre és úgy nem foglalnak valami sok helyet. Arról nincs hír, hogy mire kell a maradék 6 gigabájt, valószínűleg az operációs rendszernek és a később érkező alkalmazásoknak.

Kiderült az is, hogy az elem cserélhető lesz az órában, de nem házilag, valamelyik Apple szervizben tudják majd kipattintani a telepet az akár 18 ezer eurós, 5,5 milliós órából.

A németekhez egyébként 24-én érkezik Watch, pont, mint az Egyesült Államokba, szóval kvázi világpremier lesz. Nyilván megpróbálunk lecsapni rá. Ha valakinek van már előfoglalása, ne hallgassa el!

Közben megjelent két elmélet is azzal kapcsolatban, hogy miért mindig 10 óra 9 percet mutat a termékfotókon az Apple.

ora2.gif

 

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása