almalé és kungfu Rólunk

A 2015-ös CES öt tanulsága

1. Annak ellenére, hogy az Apple, szokásához híven, nem vett részt az eseményen, mégis uralta a standokat.

Elég volt Cupertinóban meglengetni a HomeKit és a HealthKit zászlókat, a gyártók megőrülnek, hogy ráragaszthassák ezeket a márkaneveket a termékeikre. A Scnadu cég például bemutatta a “Scanaflo” nevű vizeletvizsgáló készülékét, ami az iPhone kamerájával ellenőrzi a lakmuszpapírok színelváltozását, így glükóz, protein, leukocita, nitritek, bilirubin, urobilinogén, mikroalbumin, kreatinin, keton, fajsúly és pH mérésére alkalmas. Gondolom, ráírják a termékre: Figyelem! Ne az iPhone kamerájára vizeljen, erre a célra vásárolja meg a termékünket.

1_15.jpg

2. Attól, hogy okos, még nem biztos, hogy jó.

Tovább olvasom


Az Apple 14 napos visszafizetési programja tényleg gáz?

Még 2014 végén az Apple, az EU-s törvények betartása miatt, megváltoztatta az iTunes Store és App Store végfelhasználói szerződéseket nálunk is. Gyakorlatilag lehetővé tette, hogy 14 napig bármilyen digitális termék vásárlásától elálljunk indoklás nélkül.

Ugye ez fizikai termékek esetén úgy van, hogy visszaadod a cuccot, visszaadják a pénzt. Az Apple-nél viszont így működik:

Jelzed, hogy nem kell a cucc, visszaadják a pénzed, megtarthatod a cuccot.

Ez van. Hiába utalják vissza a pénzt a számládra, a program ott marad a telefonodon, tableteden, sőt az .ipa fájl az iTunes-odban is ott csücsül a gépeden, vagyis újratelepítheted bármikor. Annyi történik, hogy többé nem töltheted le a store-ból ingyen a tartalmat, egyébként azt csinálsz vele, amit akarsz.

Ez pedig gáz a fejlesztőknek, zenészeknek, íróknak, meg mindenkinek, aki érintett az eladásban. Hiszen ezentúl bárki megvásárolhat bármit, és visszakérheti az árát anélkül, hogy le kellene törölnie azt a készülékéről.

Csakhogy ez nem akkora dráma, mint gondolnánk. Hogy megértsük, vessünk egy pillantást a visszaigénylés menetére. iTunes pogram az asztali gépen, Account Info, Purchase History, Report a problem. A megadott termék mellett újra a Report a Problemre kattintva átirányítanak az Apple weboldalára, ahol ki kell választani, miért kérjük vissza a pénzt:

Tovább olvasom


Megváltoztak az árak a magyar App Store-ban, lássuk, mennyivel emelt az Apple

Tegnap már felhívtuk a figyelmet, hogy megtörténik, ma pedig meg is történt. Az Apple egy levélben figyelmeztette a fejlesztőket, hogy megváltoztatja az árazási politikáját, és többek között az EU-ban is áremelkedés jön. Az volt a mondás, hogy figyelembe veszik az adott ország ÁFA-ját és a valutája teljesítését is. Nagyon féltünk, mit jelent ez Magyarország számára, hiszen mindkét feltételben nagyon gyengék vagyunk, az ÁFA nálunk példátlanul magas, és a forint sem egy kimondott Herkules.

Aztán most elkezdtek megváltozni az árak a magyar üzletben. Tegnap ez volt:

img_9457.PNG

Ma meg ez:

img_9460.PNG

Látható, hogy az emelés nem mindenhol ugyanolyan mértékű (a Monument Valley-nál 11%, az XCOMnál 8%, de gyakori a 15%-os ugrás is), és van, ahol az ár nem változott (pl. Hitman GO). Az ingyenes appok és az in-app-purchase-ekért fizetendő összegek is változatlanok.

A változó mértékű emelés könnyen megmagyarázható. Eddig sem volt egységes a dollárban és euróban kifejezett árak aránya egy-egy program esetében. A 4,99 dolláros appot  4,49 euróért adták, a 2,99 dollárost meg 2,59 euróért. Elosztva egymással az összegeket, mást kapunk egyik és másik esetben.

Úgyhogy nem, az áremelés egyáltalán nem bonyolult. Megmondom az új képletet, ami tökéletesen világos, látva az összegeket.

Tovább olvasom


A jogvédő szervezet elolvasta az Apple fejlesztői szerződését, és nem tetszett neki

Az EFF, vagyis Electronic Frontier Foundation a digitális jogokkal foglalkozó, nonprofit szervezet. Olyat tudtunk meg róluk, amit általában senkiről nem tudunk meg:

Elolvastak egy szerződést, és nem írták alá.

A szerződés az Apple fejlesztői megállapodása, amit mindenkinek el kell fogadni, aki az App Store-ban jelentetne meg alkalmazást. Ők is meg akartak jelentetni egyet, de aztán kiakadtak a híres cupertinói regulákon. Egy blogposztban kifejtették, pontosan miért tartják elfogadhatatlannak az Apple szabályozását, és miért döntöttek úgy, hogy akkor csak Androidon jelennek meg. Ezek a pontok voltak fájóak számukra:

Nyilvános közlemények tilalma: noha a szerződés pontjai nem tartoznak a bizalmas információk körébe, mégsem lehet nyíltan beszélni róluk.

A reverse engineering tilalma: még akkor is tilos a visszafejtés, amikor a szerzői jog törvény egyébként lehetőséget ad rá, mint fair use tevékenységre.

Csak az App Store: az Apple SDK-jával készült appok kizárólag az App Store-on keresztül terjeszthetőek, az Apple viszont visszautasíthat egy alkalmazást, akár indoklás nélkül is.

Nem lehet hozzányúlni semmilyen Apple termékhez: a jailbreakről szóló rész megtiltja, hogy bármilyen Apple-terméket megbütyköljön (akármilyen indokból) a fejlesztő a későbbiekben, vagyis nem csak az iPhone-ra, iOS-re vonatkozik ez a rész.

Biztonság: minden biztonsági frissítést előbb az Apple hagy jóvá, ami kritikus patch-eknél probléma lehet, hiszen nem tud azonnal beavatkozni a fejlesztő.

Kill switch: ahogy Steve Jobs is megerősítette évekkel ezelőtt, az Apple a felhasználók által feltett programokat bármikor kinyírhatja, megvonva a tanúsítványt az adott apphoz.

A kifogásolt rendelkezések egy része 2010-es, úgyhogy az EFF valószínűleg most olvasta el először a szerződést. Szerintem kábé így lehettek a dologgal:

Tovább olvasom


Még szebb 3D-s rajzok a közelgő 12-es MacBook Airről

A héten a 9to5Mac számolt be belső informátorokra hivatkozva arról, milyen lesz az állítólag idén megjelenő új MacBook Air. Részletes információkat szereztek meg, amiket látható mockupba is öntöttek, hogy jobban el tudjuk képzelni agyilag.

A cikk alapján egy Martin Hajek nevű dizájner is beszállt a buliba, és még jobb minőségű mockupokat készített, amik ráadásul megkapták az iOS eszközök színeit is. Miért is ne? Szerintem állatul néz ki a pezsgő/arany szín meg a space gray a MacBookon is.

screen_shot_2015-01-09_at_08_54_35.png

screen_shot_2015-01-09_at_08_54_46.png

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása