almalé és kungfu Rólunk

Szeptemberre várhatjuk az új Apple TV-t

Már egy ideje mennek az Apple TV pletykák, most a tűzhöz közeli források elárulták a BuzzFeed-nek: szeptemberre van betervezve az új Apple TV megjelenése.

screen_shot_2015-07-31_at_09_13_43.png

Az eszköz vékonyabb házat kap majd, megnövelt tárhelyet, valamit az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékekben debütált A8-as SoC-et. És egy új távirányítót, amin egy touchpad is helyet kap. Ez utóbbival scrollozhatunk a tartalmon belül, két fizikai gomb pedig elintézi a többit (jelenleg is két gomb található a távirányítón, egy Menü és egy léptetőgomb).

Az operációs rendszeren van azonban a legnagyobb hangsúly: egyrészt a pletykák szerint megjelenik a Siri a készüléken, valamint elérhető lesz az App Store, és egy SDK a fejlesztőknek, amivel alkalmazásokat fejleszthetnek, külön az Apple TV-re. 

Az előfizetéses TV szolgáltatás, amin az Apple állítólag szintén évek óta dolgozik, egyelőre nem jelenik meg. Valószínű, hogy ezt csak jövőre várhatjuk, vagyis várhatják ott, ahol egyáltalán elindulna. Szóval ez minket annyira nem érdekel, az ára viszont igen:

ha alacsonyan tudják tartani, a mostani 25 ezer forint közelében, nem tudok olyan indokot mondani, amiért ne venném meg a dögöt.



Csaknem az összes Volkswagen megkapja a CarPlay-támogatást az USA-ban

A Volkswagen nagyot gurított. Miközben számolgatjuk, mely modellek esetében elérhető a CarPlay, és milyen szintű autót kell ahhoz venni, hogy simulékonyan együttműködjön az iPhone-unkkal, addig a német autógyártó az egyesült államokbeli piacon nagyjából az összes most érkező, 2016-os modelljébe beszereli a lehetőséget.

A "nép autói", az Eostól és a Touaregtől eltekintve, mindannyian támogatják majd az időközben a "nép telefonjaivá" vált okostelefonokat.

apple_carplay_5098.jpg

A MIB-II-es rendszerek, amiket az autókba építenek, a CarPlay mellett támogatják az Android Autót, valamint a Vokswagen saját Car-Net alkalmazása is fut majd rajtuk. Ez utóbbinak éves díja is van, 199 dollárért távoli lezárás, duda és fényszóró, parkolási infó, lopott autó helyzetének meghatározása, automatikus törésértesítés, diagnosztika és monitoring rendszer érhető el. 

Négy különböző MIB-II rendszer lesz elérhető, a modellektől és a felszereltségtől függően. Az alapmodellek 400x240-as, 5 colos kijelzőt kapnak, a drágábbakban pedig 800×480-as, 6,3-tól 8 colig terjedő kijelzők kerülnek. A nagyobb kijelzőjű modellek egyszerre két okostelefonnal is képesek szinkronizálni.

A VW pedig nemsokára az Apple Watch-ot is támogatja majd, az órával ellenőrizhetjük, bezártuk-e az ajtókat, megtalálhatjuk térképen a parkoló autónkat, és távolról dudáltathatják és villogtathatják a kocsit. Az első 2016-os modellek júliusban érkeznek az USA-beli kereskedőkhöz. A sajtóközlemény külön kiemeli, hogy a felszereltség az Egyesült Államokban eladott autókra vonatkozik, máshol nem feltétlenül lesz elérhető ugyanez a CarPlay-ellátottság.



Nemzetközi versenyen nyert a budapesti iPhone videó

Az iPhone Film Festival Cinematography kategóriájában nyert az iPhone 6 Budapest című, magyarok által készített videó. Itt megnézhetitek:

iPhone 6 Budapest from Guba Gergo on Vimeo.

Guba Gergő, Lénárt Gábor és csapata egyetlen iPhone segítségével forgatta le a kisfilmet. Ahogy a weboldalukon is olvasható, a felvételek során állványt, steadycamet és slidert használtak. A jelenetek a beépített camera appal és Instagram Hyperlapse appal készültek.

Egyébként tényleg jó lett, végre igazi utcai jelenetek is vannak benne, nem csak a Dunán úszó hajók meg a szép épületek.

A werkfilmet itt találjátok.



Kamerás, rezgő stylust tervez az Apple

Az egyesült államokbeli szabadalmi hivatalban ma védték le az Apple egyik új dokumentumát, ami tök jól összecseng az iPad Próról szóló pletykákkal. Az címe:

If you see a stylus, they blew it.

Ja nem, bocs, ezt Steve Jobs mondta. Szóval a címe:

Touch implement with haptic feedback for simulating surface texture.

Vagyis olyan érintésérzékeny eszközt (stylus) terveznek, ami szimulálja, hogy az alatta lévő érintőképernyőn milyen textúrájú tárgy látható éppen.

13737-8767-150730-stylus-l.jpg

A stylus szenzorokat tartalmazna, többek között nyomásérzékelőt, ami tudja, mikor ér az eszköz a felülethez, és milyen erősen nyomják, valamint kamerát, aminek a jelét egy képfeldolgozó egység elemzi, és ez alapján határozza meg, éppen homok vagy fém fotóján húzza a felhasználó az eszközt. Ennek megfelelően visszajelzést ad a tenyérnek, olyan rezgéseket, amilyet az adott felület is adna egy "butaceruzának". Az eszköz akár hangot is képes lehet kiadni, és az adott felület meghatározásában esetleg Bluetooth vagy wifis kapcsolaton keresztül a forráseszközzel - egy iPaddel - is kommunikálhatna.

Egyelőre nem nagyon tudom elképzelni, hogy a vakokon kívül kiknek és mire lenne jó ez a készülék, de számukra mindenképpen nagyon előnyös: a ceruzával egy fotóról közvetlen visszajelzést kaphatnak az ujjukra, akár a különböző színeket is leolvashatják velük, mindegyiknek egy más rezgést beállítva.

Ugyanakkor az Apple egy másik szabadalmát is levédték, szintén egy hasonló stylusról, ami épp fordítva működik: valós tárgyakat tapogat le, és küldi tovább azok vizuális információit egy másik eszközre. Háromdimenziós leképzéseket lehet így megvalósítani, eltárolva a tárgyak méreteit, színét és textúráját, kétdimenziós formában. 

13737-8768-150730-stylus-2-l.jpg

A jobb oldali képen egy domború felületet szkennel épp a toll

 

Persze ne feledjük, hogy az Apple-nél minden ötletmorzsát azonnal levédetnek, és a nagy részükből semmi nem lesz az évek során. Mindenesetre ha az iPad Pro is ilyen izgalmas lesz, mint ez a stylus, alig várom, hogy megjelenjen. 

Ha megjelenik egyáltalán.



Mindössze 1200 kilométerre járőröznek tőlünk az Apple autói szombattól

Szombattól, augusztus elsejétől már Rómát járják az Apple furcsa kinézetű Street View-autói. Ezzel hosszú idő óta a legközelebb érnek Budapesthez a fotókat készítő kamerák: az utóbbi két hétben ugyan már Európában voltak, eddig csak Anglia és Írország kisebb szeleteit mérték fel. Most következik Franciaország (Île-de-France, Párizs), Olaszország (Lazio, Róma) és Svédország (Stockholm és Malmö) körbekocsikázása. 

Egy weboldalon egyébként faszán nyomon követhető, mikor merre mennek, ha valaki valami nagy mutatvánnyal készülne élete első Apple Maps fotójára a nyaralása alatt, hajrá. A Párizs és Róma felé indulóknak ajánlunk két videót, amit mi készítettünk az Egy nap a városban blogra, hogy tudjátok, hová érdemes menni:




süti beállítások módosítása