almalé és kungfu Rólunk

GK megfejti: tudtad, hogy az OS X dúskál a szerverekben?

Sorozatunkban Gruber Kristóf iOS-fejlesztő mondja el az Apple-szolgáltatásokról a tutit. Rántja le róluk a leplet. Bétateszteli őket. Havi rendszerességgel kiválaszt egy témát, amivel kapcsolatban mindenki csak zavartan vakarja a fejét és elmagyarázza, hogyan működik, mire jó, mire nem jó. Negyedik témája az OS X szerverei, ami vajon mi, és mire számíthatunk vele kapcsolatban?

 

overview_hero.jpg

Az OS X méltán híres grafikus felületéről, azonban kevesen tudják, hogy emellett a legtöbb népszerű szerverprogramot is alapból tartalmazza. És miért kéne, hogy ez az átlag felhasználót érdekelje? Mert segítségükkel szinte bármilyen eszközzel könnyedén oszthatunk meg fájlokat vagy a képernyőnket. Nincs szükség semmi külső program telepítésére.

Fájlmegosztás

Tovább olvasom


A legjobb magyar település: Yavorov!

Sok szép város van Magyarországon, imádjuk Budapestet, Győrt, Pécset, Szegedet, a Balaton településeit, vég nélkül lehetne sorolni, a kedvencünk azonban mégis:

Yavorov!

Yavorov Békés megye orosházi járásának székhelye, a megye harmadik legnagyobb települése Békéscsaba és Gyula után, 29 ezren lakják.

Az Apple Mapsen is látható:

screen_shot_2015-02-28_at_06_36_51.png

screen_shot_2015-02-28_at_06_37_02.png

A Google Maps persze szokás szerint fogalom nélkül van és Orosháza néven ismeri a várost:

screen_shot_2015-02-28_at_06_44_49.png

A béna térképszolgáltatás azt hiszi, hogy Yavorov Ukrajnában van, a lengyel határ közelében (és egyébként is Yavoriv):

screen_shot_2015-02-28_at_06_37_51.png

A legszebb települést Peyo Yavorov bolgár szimbolista költőről nevezték el, akinek A kék köd órájában című kötete magyarul is megjelent. Az örmény és a makedón függetlenedési mozgalmak lelkes liberális támogatója romantikus versek egész során írta két szerelméhez, és még egy 640 méter magas csúcsot is elneveztek róla az Antarktiszon. 

Meg persze Orosházát.

Végezetül lapozzunk bele a költő egyik versébe!

Pejo Javorov: Énekem éneke

Végül is visszatérsz mint boldogtalan céda,
homlokod leszeged,
magányban jössz, megint a rossz hajlékba,
de bú fekete szózatát ne mondd, s szemed
már vissza ne tekintsen,
mindent tudok.
Ott meghalt már – te is tudod –
az ördög meg az isten.

Köszönjük Tamásnak a találatot!



Az Apple nagyon csúnyán legyőzte az Androidot

Lehet morális érvek mentén megközelíteni a kérdést, de végső soron mi bármelyik részvénytársaságnak a célja?

A profit.

Minden egyéb csak a profithoz vezető út része. A vállalatok nem azért dolgoznak, hogy darabszámot vagy piaci részesedést szerezzenek, ezek csak állomások: az út végén a profit lebeg a szakemberek szeme előtt. Ha te vagy a legnagyobb gyártó a világon, de az üzleted veszteséges, rossz munkát végeztél. Ha te vagy a legkisebb gyártó a világon, de óriási a hasznod, jó munkát végeztél.

Az Apple útja sosem a legnagyobb darabszám elérése volt: mindig is azt vallották, hogy inkább mellőzik az alsó szegmenst, ha az túl nagy kompromisszumot kíván, és a drágább, de minőségi termékekre koncentrálnak és bíznak abban, hogy ez a szemléletmód előbb-utóbb meghozza a sikert.

A fentiek fényében érdemes azt a jelenséget vizsgálni, hogy miközben az iOS piaci részesedése nagyot nőtt 2014. utolsó negyedévében, az iparág profitja szinte teljes egészében az Apple-nél landolt.

Mutatom a számokat:

Tovább olvasom


Másfél millió forint lesz az arany Apple Watch?

Legalábbis ezt gondolják az iparági szakértők. Megkérdeztek néhány ékszerészt, hogy mondjanak egy árat a 18 karátos aranyból készült Watch-ra, amit eleinte ezer dollár környékére vártak, és ők azt mondták, hogy pontosabb lenne a tízezer dolláros tipp.

the-gold-apple-watch-may-be-sold-for-1200-928-76-458790-2.jpg

“Ha ötezer dollárnál olcsóbb lenne, az sokkolna” - mondta a szakértő, aki szerint valahol 6-10 ezer dollár körül valószínű egy ilyen óra ára. A fickó elmondta, hogy bár ránézésre elég nehéz megmondani, mennyi arany lehet az Apple Watch-ban, ha tippelnie kéne, kábé egy unciát mondana, aminek a piaci ára 1200 dollár.

Erre jön rá a megmunkálás díja, ami szintén magas: “ezeket a házakat nem lehet kizárólag gépekkel elkészíteni, az arany kényesebb jószág ennél. A végén mindig szerepe lesz a kézimunkának is” - hangsúlyozta az ékszerész, hogy miért nem elég az arany puszta árával számolni. Ha a fentieket figyelembe vesszük és hozzáadjuk az egyenlethez az Apple 40 százalékos marginját, máris ötezer dollár fölött járunk, bár szerintem nem feltétlenül rak ugyanakkora hasznot a tiszta aranyra a cég, mint egy nyomtatott áramkörre, előbbinél ugyanis jóval alacsonyabb a fejlesztési költség, amit vissza kell hozni.

Ugyanakkor tény, hogy a luxuspiacon sokkal magasabb áron értékesítik a termékeket, mint amit az anyaghasználat indokolna, és a Louis Vuitton táskák sem azért kerülnek háromszázezer forintba, mert szivárványpónik bőréből hasítják őket az Óperencián túl (az egyébként megvan, hogy a kifejezés valószínűleg az ob der Enns-re, vagyis egy felső-ausztriai tartományra vezethető vissza?), hanem mert paradox módon a magas ár adja el a terméket. Attól tűnik luxusnak.

apple-watch-gold.jpg

Ahogy ebben a cikkben is fogalmaznak: senki sem venne meg egy Hublot órát háromezer dollárért. 20-30 ezret akarnak fizetni érte. Nagyon sok vásárlónak csak azért kell, mert tízezer dollárnál többe kerül.

És ez a mechanizmus a magasabb ár felé löki a 18 karátos aranyból készült Apple Watch árát, de ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet, elég skizofrén helyzet áll elő: a magas ár ugyanis a különlegességet, egyediséget szimbolizálja a szupergazdagok világában, Apple Watch-ból viszont lesz 350 dolláros verzió is.

Ugyanazzal a hardverrel, ugyanazzal a kijelzővel. Különbség csak a csomagolásban van.

Egy Hublot simán megért tízezer dollárt a vevőinek, mert nincs összehasonlítási alap, az óra ára önmagában áll, nem szedhető szét, nem viszonyítható, csak van.

Az arany Apple Watch-nál viszont folyton szembesülnöd kéne azzal, hogy tényleg csak a luxus érzéséért fizettél egy rakás pénzt, nem az óra különleges volta miatt. Azért fizettél, hogy fizethess.

apple-watch-gold-wireless-charging-1280x716.jpg

Hiába ugyanaz a hatásmechanizmus az összes luxusterméknél, egyiknél sem érhető annyira tetten a jelenség, mint az Apple okosórájánál. Bizonyos értelemben a felső szegmens páriái lesznek a vásárlók, akikre ujjal mutogathatnak a többiek, hogy nézd már, micsoda parnevü, pedig a mutogatók sem különböznek tőlük, csak kevésbé látszik a kontúrjuk, az aurájuk, mert nem leplezi le őket egy 350 dolláros testvérmodell. Hublot ugyanis nincs olcsó verzió.

Ha a fentiekhez hozzáadjuk, hogy az Apple órájának műszaki tartalma sokkal gyorsabban avul el, mint a hagyományos luxusóráké, azok ugyanis már eleve atavisztikusak, éppen ezért nem kell további értékcsökkenéssel számolni, kiderül, hogy pokolian nehéz fába vágja az Apple a fejszéjét, amikor tömeggyártóként megpróbál a luxuspiacra lépni.

Végül jöjjön két videó a témában. Az elsőben elmondok mindent, amit az Apple Watch-ról tudni érdemes, a másodikban meg svájci óragyártókat kerestünk fel, hogy megismerjük a titkukat, ami mostanában nyilván nagyon izgatja az Apple-t is:

 

 



Március 9-én Apple esemény!

Ennyit lehet tudni róla:

joannastern_2015-feb-26.jpg

Állítólag virágkereskedést nyit az Apple. Iparági szakértők szerint az Apple által kitenyésztett növény

"Remarkable. Amazing"

A kizárólag szürke virágokat áruló kereskedés mellett valószínűleg szó lesz még az Apple Watch-ról is, erre utalhat az esemény neve (óraátállítás). Mások szerint új készülékeket is bemutatnak, én arra tippelnék, hogy elsősorban az órára koncentrálnak, kell az áprilisi premier előtt egy fokuszált, átgondolt show, ahol át tudnak nyomni minden  fontosüzenetet.

Megindult a végső visszaszámlálás!

 




süti beállítások módosítása