Onnan indultunk, hogy az öt éves pereskedés után végül a Samsung beleegyezett: kifizeti az Apple-nek az 548 millió dollárt, kártérítésként a jogtalanul felhasznált szabadalmakért. Röviden: hogy az iPhone-ra hasonlító okostelefont dobott piacra az iPhone után, és a jó szokását a későbbiekben is megtartotta.

Egyébként tegyük hozzá, a Xiaomi után ez már egyáltalán nem feltűnő. Ráadásul az Apple iparági szabványokat határozott meg 2007-ben, amiért önmagában nagyon kevesen kaptak kártérítést vagy fizetséget.

paent.jpg

A félmilliárd dollár is kábé feleannyi egyébként, mint amennyit eleinte követeltek kártérítésként. Ennek ellenére a Samsung továbbra is fellebbez: vinné az ügyet a legfelsőbb bíróságig. Nehéz átlátni a taktikát, hiszen korábban azt állították a koreaiak, az 548 millió dollárt kifizetnék, bizonyos feltételekkel: rögzítenék, hogy amennyiben egy későbbi bírósági döntés az Apple szabadalmait másképp értelmezi, és nem tartja annyira jogsértőnek a Samsungot, az Apple-nek vissza kell fizetnie a pénz meghatározott részét. Most pedig megpróbálják, hátha tényleg semmis lesz a korábbi, öt évig nyúzott ítélet.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Samsung ügyvédjei bebetonoznák a maximális büntetést, nyitva hagyva a lehetőségét annak, hogy ennél kevesebb is lehet.

A koreaiak ügyvédei szerint két hibát követtek el az ezt megelőző tárgyalásokon. Egyrészt a bíró nem hangsúlyozta eléggé az esküdteknek, mi a különbség a funkcionális és a díszítő tulajdonság között. Merthogy ha a Samsung kénytelen volt az iPhone-hoz hasonló terméket létrehozni ahhoz, hogy egy funkcióiban is okostelefonként működő terméket hozzon létre.

A fenti mondatban dőlttel szedtem a csúsztatást. Oda "iPhone-ként" szót kell írni, és máris nincs értelme az érvelésnek.

A másik, ami miatt tovább mennének, a megítélt büntetés nagysága, ami a jogsértő készülékeken keletkezett profitból lett meghatározva. 

A legfelsőbb bíróságnak joga van eldönteni, folytatja-e ott, ahol abbahagyták, vagy helyben hagyja a korábbi döntést, mert nincs értelme tovább foglalkozni vele. Nekem úgy tűnik a Samsung érveléséből, hogy sok újdonságot nem tudnak kisajtolni ebből a következő öt évben, de meg lehet próbálni, végül is. Nincs más dolguk.