apple-swift-logo-s-1024x769.jpg

Megtörtént. Bevégeztetett. 

Ahogy az Apple megígérte, nyílt forráskódúvá tették a Swift programozási nyelvet. A fordító forráskódját, a standard library függvényeket és objektumokat posztolták a swift.org-ra, a kódot a GitHub hosztolja. 

A Swift eredetileg iOS alkalmazások egyszerűbb, okosabb készítésére lett kitalálva, az Apple azonban már a bemutatásakor bejelentette, hogy nyílt forráskódú lesz a rendszer, vagyis egy idő után elengedik a kezét - hogy mi mindenféle különös dologra használják majd, a fejlesztő közösségen múlik.

Hogy mekkora igény volt erre, jól mutatja: még azelőtt, hogy a programkód elérhető lett volna, egy csapat a Swiftet OS X-et futtató szerverekkel is használta, hogy az ottani utasításokat is ezzel hozzák létre. Most már könnyebb ez a feladat, sőt ezután bármilyen rendszerre lehet majd fejleszteni vele, a kód emberi találékonyságból származó burjánzásának csak az épelméjűség szab majd határt.

Egy kommentelő kérdezte korábban, mire jó, hogy open source lett a cucc. Noha nehéz lenne az összes lehetséges előnyt felsorolni, itt van néhány:

  1. A Swift akkor is létezni fog, ha az Apple többé rá sem néz, vagy ha az egész cég kilövi magát egy nap a következő Naprendszerbe, és senki nem marad a support osztályon sem. Akkor is lesz egy közösség, ami fejleszti, alakítja a kódot, és mindenféle okosságokat készít hozzá. Vagy nem. Igazából attól függ, mennyire lesz népszerű a Swift, bár a jelek jók. Már most is elég népszerű.
  2. Ebből következik, hogy a Swift egyre jobb lesz. És nem úgy, ahogyan mondjuk az iOS, itt a fejlesztői közösség kap lehetőséget, hogy kigondoljon új funkciókat, és a régieket kijavítsa. A kérdés csak az, hogy az Apple mennyire fogadja majd a pull requesteket, vagyis mennyire olvasztja be a változásokat a rendszerbe. A leírás szerint kisebb járulékos fejlesztéseket elfogadnak.
  3. Az Apple tanul egy kis alázatot a saját kódjával szemben. Nekem nagyon úgy tűnt legalábbis, hogy ez az egyik alapvető problémájuk, ami miatt nem képesek átlendülni egyes hibákon, és amik sokáig, nagyon sokáig kísérnek minket.