Régóta sajtótéma, hogy az Apple-nek egy olcsóbb iPhone-t kellene piacra dobnia, hogy a fejlődő országokban is jelentős piaci részesedést szerezhessen. Mi itt Magyarországon úgy olvassuk ezeket a híreket, hogy bólogatunk, igen-igen, szegény indiaiak, de valójában a gatyából kilógó seggünknek köszönhetően mégiscsak magunk vásárolnánk meg azt az olcsó iPhone-t is.

Az Apple annyit tett ez ügyben, hogy ringben hagyta a mai napig az iPhone 5s modelljét, egy tavalyelőtti készüléket, de ennek a 450 dolláros alapára nincs versenyben a 200 dolláros androidosokkal. Viszont ennél lejjebb az Apple nem fog menni, hiszen az már ártana a márka megítélésének, és nincs is értelme minőségi terméket árulni a kopogós műanyag házak árán. Ráadásul míg korábban az iOS fejlődése miatt egyre kevésbé volt használható egy két-három éves iPhone, addig mára már alig tűnik lassabbnak egy két éves eszköz, mint egy új.

tech_apple2213_01_630x420.jpg

Van azonban egy olyan folyamat, ami valóban elősegíti a 400 dollár alatti iPhone-ok terjedését, anélkül, hogy az Apple érdekei sérülnének. Ez a használt iPhone-ok piaca, a trade-in programok eredménye.

A hazai Telekom is meghirdette nemrég, amit egyre több szolgáltató a fejlett országokban: lehetőséget ad évente készüléket cserélni azoknak az ügyfeleknek, akik egyébként is mindig a legújabb iPhone-t választják. A konstrukció arról szól, hogy az előfizető egyetlen készüléket sem birtokol, viszont mindig a legújabbat használhatja. A tavalyi modelleket aztán begyűjtik, és eladják, mint használt telefonok. Az olyan cégek, mint a Gazelle, Glyde, HYLA Mobile vagy a Brightstar már évek óta vásárolják fel az ilyen készleteket, és adják el használtan, Délkelet-Ázsiában például.

De ha gyanúsan olcsó iPhone-t vásárolsz, és a dobozban épp nem valami kínai utánzat vagy ólomkatonák vannak, akkor valószínűleg te is használt telefont vettél, és jól átvertek.

A tradein programok miatt egyre nő azok száma, akik leadják a megunt készüléküket ahelyett, hogy elraknák "valami jó helyre", vagy épp kidobnák, amikor már nem működik. Az Apple pedig üdvözli ezt a folyamatot, maga Tim Cook beszélt erről korábban, hiszen egyrészt segít olyan embereknek is iPhone-t venni, akiknek az eredeti, árrésmonszter price point magas, ráadásul forgalmat generál az App Store-ban és az iTunes-ban, azokon a helyeken, ahol az Apple bevételének 10 százaléka képződik. És noha ezek az eladások felzabálnak valamennyi új iPhone-eladást is - gondoljunk csak a fent említett gyanúsan olcsó új iPhone típusú bazári kereskedőkre -, valójában sokkal több embert lop el az androidos táborból.