Nem volt könnyű az Apple-vezér PR-ízű szövegéből kihámozni a lényeget, de azt hiszem, sikerült. Az Apple Szoftver és szolgáltatások divíziójának vezetője a CNN-nek adott interjút, amiben a News-ról beszélt. Tudom, itt van az a pont, amikor bezárod a böngészőablakot, pedig ha így teszel, sosem tudod meg a tutit.

(Fogadok, hogy a News appban nem könyöröghet senki a cikk közepén, hogy ne lépjenek ki, úgyhogy nesze neked, alkotói szabadság)

Csak olyan alkalmazásokat készítettünk, amikről azt gondoljuk, mindenki minden nap használ. Tényleg szerettünk volna egyetlen olyan appot létrehozni, amit minden felhasználó használhat, amivel mindenki eléri a saját érdeklődésének megfelelő híreket.

Oké, fordítok. Minden felhasználó: az Apple 2015-re összesen egymilliárd iOS-eszközt adott el. Ez nem jelent persze egymilliárd júzert, én is többet vettem már életemben egynél, de mégis azt mutatja, hogy több százmillióra tehető azok száma, akiknek a táskájában jelenleg is van egy példány. Ehhez képest hányan használják a Newst? 40 millióan, ezt a számot dobta be Tim Cook nemrég. Az USA és az Egyesült Királyság adatai, a világ nagy részén ugyanis nem elérhető a szolgáltatás.

Mit jelent ez? Ha MINDEN felhasználó aktívan használja az appot, az 40 millió egyedi látogató, 400-500 millió kattintás naponta.

Ehhez képest mit tapasztaltnak a lapok? Kiábrándító látogatottságot. Annak ellenére, hogy a News-ba nem lehet csak úgy beletolni a tartalmat, hanem külön ki kell alakítani az oda megfelelő, natív megjelenést, a kiadók egymillió kattintás alatt mérnek per hó. Egymillió: az egy piacvezető magyar online lap számára jónak számít, az Apple nem büszkélkedhet vele.

A kis kiadókkal kapcsolatban, arról, hogy az Apple támogatja-e őket, ezt mondta a vezér:

Abszolút hiszek ebben. Ez volt az egyik fő ok, amiért létrehoztuk az Apple News-t. Olyanokra gondoltunk, tudja, mint az egyházi hírlevél vagy bélyeggyűjtők klubja. Egy csomó olyan szervezetre, ami ma print vagy email formában terjeszt, ami még drágább.

A News Publisher Tool elérhető mindenki számára, aki regisztrál az Apple-nél. Valóban.

Eközben azonban látható, hogy csak a nagy lapoknak éri meg az Apple News próbálgatása a beleölt erőforrások miatt, és nekik sem túlzottan, egyelőre. Mindenesetre az Apple a News-zal egy időben mutatta be a Safaris hirdetésblokkolót iOS-re, úgyhogy a ki nem mondott üzenet: csak a News-zal - vagy egy appal - hirdethetnek úgy a lapok, hogy biztosan nem blokkolják a hirdetéseiket. Azokból a hirdetőkből, akiket a kiadók hoznak, nem kér részesedést Cupertino, azokból, akiket az Apple hoz, részesedést ad. Hetven százalékot. Ha van hirdető.

Cue elmondta, hogy egyáltalán nem akarnak újságírókat alkalmazni. 

Arra koncentrálunk, amit jól csinálunk. Technológiát építünk, ebben vagyunk jók.

A kiadók közben nem csak azért csalódottak, mert a News nem hozza a számokat, hanem azért is, mert az Apple hetente ad riportot az olvasottságról. Hetente.

Az online lapok pedig, érthető módon, nem tudnak így dolgozni. Kell a real time visszajelzés, manapság olyan gyorsan kell reagálni a közönségre, amilyen gyorsan csak lehet. Nagy lapoknál órák, kis lapoknál, blogoknál percek alatt. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy a tartalomra érzékeny olvasók minden rezdülését, tulajdonságát láthassák, hogy tudjanak fejlődni.

Egyelőre az Apple News pont olyan gyengus próbálkozásnak tűnik, mint az Apple Music. Csak itt nem a Spotify, hanem a a Flipboard volt a cél, pedig akármennyire is innovatív az Apple, nem tud annyira érzékenyen nyúlni a témához, mint azok, akik csak ezzel foglalkoznak. Kicsit olyan, mintha nem éreznék, mitől indul be egy ilyen biznisz, ami nem baj, mert már így is hatvanfelé szakadnak Cupertinóban, csak akkor nem kell erőltetni.