almalé és kungfu Rólunk

Hogyan lehet olcsón Plex médiaszerverünk otthonra?

A Plex talán a legnépszerűbb megoldás, ha az embernek saját filmgyűjteménye van, és szeretné azt a legkulturáltabb formában maga elé tolni, legyen a kezében tévétávirányító, laptop vagy épp okostelefon. Szép, az emberek szeretik, az alkalmazások működnek, minden platformon. A filmekről leszed mindenféle metaadatot, borítót, címet, leírást, listázza az elkezdett és félbehagyott filmeket, kiszolgál minket, a saját fájljainkkal.

Miközben a világ - Magyarország meg főleg - ki van éhezve egy hasonlóan szépen működő, online tartalmakkal és streaminggel megáldott üzletre, ami olcsóbb mint az iTunes Store, és vannak rajta bőven tartalmak mindenféle nyelven, felirattal.

A Plexet a tévénken legegyszerűbben az új Apple TV-vel használhatjuk. Ekkor csak le kell tölteni a készülékre az appot, és készen vagyunk. Persze itt nem lehet médiaszerverről beszélni abban az értelemben, hogy az Apple TV nem tárol és nem streamel videós tartalmakat bárhonnan bárhová, az iOS eszközünkről viszont kényelmesen tudunk rátolni tartalmat AirPlay-jel. Persze ha szeretnénk felhőbő stream-elni, azt is lehet, fel kell töltenünk a médiát a Dropboxba vagy a Google Drive-ra, és máris nézhetőek onnan is a cuccok, de nincs saját szerverünk ebben az esetben.

A második legbonyolultabb fázis már sokkal több mindenre jó, erről tavaly írtunk egy posztot. Ekkor egy olcsó Mac minit állítunk be szervernek, és teljesen fájdalommentesen, persze egy kis mókolással felállíthatunk egy remek kis médiaközpontot. És itt már nemcsak a Plexről van szó persze, a fenti anyagban egy csomó más okosságot is javaslunk feltelepítésre.

A harmadik út az, amire nemrég GK, az Appleblog vendégszerzője tévedt. Ő is Plexet akart, szerverrel, de a Mac minis verziónál olcsóbban, így egy PC és Linux mellett döntött, amit 115 ezer forintból valósított meg.

A teljes leírást a telepítésről, a nehézségekről itt lehet elolvasni. Néhány gondolatot azonban én is kiragadnék.

screen-sharing-picture-2015_-november-28_-22_37_58-cet.png

Először is: a PC-s telepítés nem volt könnyű. Klasszikus problémák léptek fel: nem megfelelő méretű hardverelemek, pöckök miatt nem elférő második HDD, a pendrive gyorsasága miatt problémázó operációs rendszer. Végül persze, ahogy lenni szokott, n+1 munkaórával később már remekül működött minden. Felrémlettek azok az idők, amikor az ember maga kötögeti össze a gépét, maga csavarozza a helyére a komponenseket, és ebben mindaddig van egy kellemes felhang, amíg nem szembesül azzal: még a jól előkészített barkácsban is akad gebasz. Úgyhogy kösz, inkább illesszék össze azok, akik értenek hozzá. Ragasztót is használhatnak, nem bánom.

A kliens oldallal kapcsolatban nagy fegyvertény, hogy ahogy GK írja:

a Plex volt az egyetlen, ami képes volt eddig gyakorlatilag mindent lejátszani Apple TV-n akadás és fagyás nélkül AirPlay-jel, vezeték nélkül.

screen_shot_2015-11-28_at_23_43_02.png

screen-shot-2015-11-29-at-0_23_26.png

Egyébként 802.11g-s routerrel és egy második generációs Apple TV-vel utóbbit inkább Ethernettel kössük a rendszerre - szól a tanács. 

Hogy az egész működjön, kell egy fontos dolog: a szerver beállítások közt a haladó beállításokat bekapcsolva megjelenik egy Remote Access menüpont, ahol manuálisan be tudod állítani a portot. Mindegy mire állítod, de kapcsold manuálisra. Majd a routeren ugyanezt a portot irányítsd a szerver IP-jére (általában Virtual Server néven fut a menüpont).

A feliratokhoz mindössze annyit kell beállítani szintén a Plex web felületen, hogy a Szerver > Ügynökök > Filmek/Sorozatok menüpontjaiban a Freebase/TheTVDB tabon az OpenSubtitles.org-ot bekapcsolod, valamint a Szerver > Nyelvek tabon rendesen beállítasz mindent.

A konfiguráció nekem egyszerre 4-5 klienst is képes volt kiszolgálni gond nélkül, persze ilyenkor valószínűleg nem mindegyik volt transcode-olva.

A transcode-olás nagyon gyors, teljesen élvezhető sebességgel lehet tekerni is a videóban.

Az alacsonyabb bitrate-ű transcoding-ok akár vonatról is nézhetőek mobilnetről.

A filmeket automatikusan észreveszi, ha bekerülnek az általad hozzáadott könyvtárak valamelyikébe. A könyvtár neve csak a sorozatoknál számít, és akkor is csak az évadot várja belőle. A file nevét is okosan felismeri, sorozatoknál az epizód jelölés kell bele, filmnél mindegy. A CD1 / CD2 állományokat egy filmként játssza le. A Sample sosem látszik a webfelületen.

Feliratot a bekerüléskor automatikusan tölt az általad beállított nyelven. Ha nem volt még akkor felirat, akkor sajnos később neked kell hozzáadni, vagy a szokásos módon a film mellé rakod az srt-t, vagy pedig a weben a film adatlapján nyomsz egy frissítést és akkor újra megnézi.

Havi egyszer van néha hogy meghülyül, ilyenkor újra kell indítani a szervert. SSH-n sudo service plexmediaserver restart.

A Plex kliensek közt könnyedén, egy gombnyomással átadható a lejátszás. Így például elkezdhetem nézni a filmet weben, a gép előtt ülve, majd elálmosodva egy gombnyomással folytathatom iPad-en az ágyban fekve.

A webes felületnek tök egyszerűen lehet “OS X appot” csinálni: fogod és az URL előtti ikont kihúzod Safariból a desktopra, ezután pedig tetszés szerint adsz neki egy ikont.



Hogy viheti el a show-t az Apple Fekete Pénteken úgy, hogy nem csökkent árat?

Túl vagyunk a szokásos éves őrületen, aminek lineáris, jól definiálható fizikai tulajdonsága, hogy ott tombol jobban, ahol nagyobb árengedményeket adnak. Ilyenkor letarolják az online és offline boltokat, úgyhogy méltóság ide vagy oda, szinte minden kereskedő beáll a sorba, hogy felpörgesse a keresletet.

De az Apple Store-ok nem. Az online üzletük sem. És ami a vicc, hogy a végén így járnak a legjobban.

Hogy az Apple gyakran áll ki a sorból, és alkalmaz sikeresen másfajta üzleti felfogást, nem kell senkinek bemutatni. A tabletpiacról nemrég írt posztomban is azt mutattam be, hogy míg a többi cég hagyományos felfogással, nehéz döntéseket hozva küzd azért, hogy tényező maradhasson, addig az Apple válogat a jó és a még jobb lehetőségek között.

A Fekete Péntek is egy ilyen eset. Míg az Apple az előző években csak ímmel-ámmal adott kedvezményeket ilyenkor, idén teljesen kihagyta a kommunikációjából az őrült vásárlás ünnepét. Van ennek egy PR értéke, hogy miután leszámolnak a sorban állással az üzleteik előtt, az egymáson átgázoló embertömegek fölé is emelkednek ezzel a "szarok a Black Friday-ra" felfogással. De még inkább a termékeiket értékelik fel vele: 

Ezek a cuccok tényleg ilyen értékesek, nem adunk belőle kedvezményt azért, mert november huszonhetedike van. Ha diák vagy, kapsz kedvezményt, mert ezzel kifejezünk valamit. De hogy csak úgy, na azt nem.

Ezt sugallja ez a viselkedés.

Miközben valójában sok helyen lehet olcsóbban vásárolni Apple-termékeket. Az Apple megbízott viszonteladói - így a hazai APR-ek is -, a Best Buy, a Media Markt, az Amazon lehetőséget kap, hogy akciózzon. Megtehetik, mert ez nekik forgalomnövekedés, de az Apple ezt sem nagyon támogatja meg. A ZDNet írta meg, hogy 2011-ben az Apple mindössze 3 százalékot engedett a nagykerárakból az ünnepre, vagyis ahol már egy mérhető, 10-15%-os kedvezményt dobtak volna be, ott már a nyereségét nyirbálták, nem is kicsit. És még hol vagyunk az ilyenkor szokásos 25-50 százalékoktól.

Tovább olvasom


Nemsokára a PS4 játékokat nyomkodunk a Macünkön!

A Sony egyik főembere, Shuhei Yoshida tweetelt a héten egy fontosat. Azt írta, hogy nemsokára a PS4-ről a Remote Play segítségével nemcsak Sony okostelefonokra, hanem PC-re és Macre is streamelhető lesz a konzolon futó játék.

Ez azt jelenti, hogy nem a Macen futnak majd a játékok, csak a képinformációt kell átvinni a konzolról a gépekre. A család meg nézheti a vasárnapi mesedélutánt, miközben apu elvonulva nyomja az iMacen a divizsönt. 

tom-clancy-graphics.jpg

VAGYIS EZENTÚL NEMCSAK AZ APPLE TV, DE AZ ÖSSZES MAC = A KONZOLOK JÖVŐJE!!!

Hogy mikor, meg hogy, egyelőre nem tudni. Ha újabb részlet kiderül, jelezzük.



Nem lesz jack kimenet az iPhone 7-ben?

Oké, nem újdonság a pletyka, egyike az állandó mantráknak, kábé az iPhone 5 és a Lightning port óta. Annak a réme, hogy nem lesz kompatibilis az eddigi fülesünk az új telefonokkal, hogy átalakítókkal kell szarakodni, minden évben egy mini szívrohammal söpör végig a világon, aztán mindenki megnyugszik, hogy na, ott van a kis rohadék, akármilyen vékony a ház, csak belepréselték. 

A fenti mondat különösen igaz az iPod touch-ok esetében, a probléma a negyedik generációnál tűnt a legnagyobbnak, pedig ahhoz képest még vékonyodtak is a dögök:

ipodt.JPG

De az Apple híres arról, hogy nem sokat tököl, ha az általa gondolt előnyök miatt áthúzza a megszokásból, a visszafelé kompatibilitás igényéből született ellenvéleményeket. És akármennyire is fázunk tőle, a végén mindig nekik van igazuk, legyen szó 1998-ról, 2008-ról, és talán a 2015-ös USB-C-ről is.

A japán Macotakara blog szellőztette most meg, hogy az Apple az iPhone 7-nél kihagyná a 3.5 milliméteres jack audio kimenetet, így a füleseket, fejhallgatókat kizárólag Lightning porton keresztül lehetne csatlakoztatni, vagy Bluetooth-tal.

A lépésre pedig állítólag azért van szükség, mert az iPhone 6s-hez képest 1 milliméteres csökkenést szeretnének elérni a készülék vastagságában.

Az pedig már határeset. Az iPhone 6s Plusnál nem is annyira, hiszen a jelenleg 7,1 milliméter vékony készülék egy milliméteres csökkentés után éppen a mostani iPod touch vastagságát kapná meg. Azon meg van jack.

Az iPhone 6s viszont a következő generációra még ennél is vékonyabb lenne 0,2 milliméterrel. És ahogy a poszt első fotóján látszik, nincs nagyon mozgástér már ebben a kategóriában: egy 5,9 milliméteres iPhone 7 már feszegeti a határokat, bár tegyük hozza: még azért elbírja a jacket is.

Azt azonban sajnálom - ha igaz -, hogy az Apple még mindig ennyire hajszolja a 2008-ban tök érthető mantrát, a készülékvékonyítás imáját, ahelyett, hogy jobb akksiidőt, a miniatürizálás mérnöki csodái helyett pedig teljesítménynövelés mérnöki csodáira figyelne jobban, lásd az A9X 40 százalékkal nagyobb alapterületét, ami jelen formájában nehezen képzelhető el egy egyre vékonyodó telefonban, az akksi kárára. Persze jövőre az A9X épp 29 százalékkal kisebb lesz, de akkor meg az A10 lesz 40 százalékkal nagyobb.

Mit akarunk elérni? Hogy ha leesik a telefon, a levegő felhajtóereje miatt falevélként hulljon le?

MI AZ ÉLET ÉRTELME????

Tovább olvasom


Találtak pár furcsaságot az iPad Pro brutális chipjében

Az A9X elég nagy elvárásokkal néz szembe. Csaba itt írt arról, hogy elődje, az A9 is micsoda brutális cucc, egyúttal az is világossá vált a hardveres elemzése során, hogy

az ARM alapú Macintosh első felvonása lehet a SoC.

iPad Pro A9X-e, másfél-kétszeres teljesítménnyel, ami már közel jár a mai laptop CPU-khoz. Kábé a 2013-as Core i5 eredményeit mutatja.

ipad-pro-charts_0031.png

ipad-pro-charts_004.png

És hogy a saját testvéreit úgy lenyomja, mint a szél, nem is vitás:

ipad-pro-charts_001.png

A fenti utolsó grafikonon látszik, hogy a memória sebessége elég kiugró értéket mutat, és most a Chipworks elemzése mutatott rá, hogyan lehetséges ez. Az A9X ugyanis így fest:

a9x-annotated_large.png

A zöld négyzetben két processzormag, a kékekben két-két GPU-egység, összesen 12. Ami viszont azért érdekes, mert az Imagination Technologies, az Apple fő GPU beszállítója 2, 4, 6, 8 vagy 16 clusteres megoldásokat kínál, tizenkettest épp nem. De az Apple nem az a cég, akinek a kívánságát ne teljesítenék.

Térjünk rá a memóriára: egy autópályát toltak alájuk. Kétszer olyan széles az interfész, kétszer annyi adatot tud áttolni a CPU és a memória között a rendszer, mint az A9-ben. Ez annyira gyors, hogy már L3 cache sem került a SoC-be (ez is a szűk keresztmetszeteket hivatott elhárítani azzal, hogy a tárolt biteket tolja a soron következő egységeknek). Nem érte meg foglalkozni vele, mert valószínűleg olyan elhanyagolható a szerepe, ami nem éri meg a gyártását. 

A fizikai méret egyébként is különleges figyelmet kapott az iPad Prónál. Mármint hogy nem kellett miatta minél kisebb helyre bepakolni minél többet.

Hatalmas a gép, így az A9X-nél sem volt szempont a fizikai méret, a 147 négyzetmilliméteres bestia 40 százalékkal nagyobb elődjénél. Szárnyalhatott a fantázia a kialakításnál, ami meg is látszik a teljesítményén.




süti beállítások módosítása