Aki az Ashton Kutcher filmje óta arra vár, hogy újra Steve Jobs legyen a mozikban, az most örülhet, főleg, ha az Egyesült Államokban él, a hétvégén ugyanis két bemutató is volt/lesz.

Az első egy dokumentumfilm, a Steve Jobs: The Man is the Machine, amitől máris rosszul lett egy rakás Apple-fejes, Eddy Cue például gonosznak nevezte az alkotást, egy olyan mozinak, ami hazug képet fest a barátjáról, Steve Jobsról. A bemutatóból kiderül, hogy tényleg nem egy szíves bocsnak mutatják be a vezért, de mondjuk az a hivatalos életrajzi könyv sem egy csillámpónit vázolt fel, pedig az Jobs jóváhagyásával készült. Engem a trailer alapján érdekel, mert eredeti felvételekből és a Jobsot valóban ismerő régi kollégák nyilatkozataiból rakták össze, még ha a csúsztatásra ez a szerkesztési elv is bőven ad lehetőséget (imdb: 5,3 - rotten: 73%):

 

A másik mozi természetesen az Aaron Sorkin-Danny Boyle-Fassbender projekt, amit először a Telluride filmfesztiválon mutatnak be hétvégén egy szűk körnek. A következő premier október harmadikán lesz a New York Film Festivalon október harmadikán, majd október kilencedikén jön az országos bemutató. Mindenesetre a mostani vetítés után a Rottenen már biztos lesz róla fent néhány értékelés, ez alapján tudni fogjuk, hogy szeméttel, vagy értékes mozival van dolgunk, amire érdemes várni.

update: Rottenen megjelent az első három értékelés, mindegyik szerint nagyon jó a film, a CraveOnline kritikusa szerint egyenesen iNcredible, az indiWIRE szerzője meg egyenesen azt írta, hogy elkészült a techszektor Birdmanje, ami elég komoly dicséret, sok jobb film ugyanis nem került a mozikba az elmúlt évben a Birdmannél.