A héten írtam egy posztot, vagy inkább egy segélykiáltást, amiben arra kértelek titeket, hogy beszéljetek le a Watch megvásárlásáról, ami most valamiért bekattant nálam. Nem tettétek. Remek kommentek születtek a témában, amik bemutatták, hogy milyen valós környezetben az óra, mik az előnyei és mik a hátrányai. Jött viszont egy hosszabb összefoglaló is, ez már levélben K. Zsolttól, aki tök jól feltárta a watchulás részleteit.

Lássuk:

Szia Csaba.

A rövid véleményem Apple Watch kérdésében: vegyél. Igazából nem is értem, hogy neked mint Apple bloggernek hogyhogy még nincs?

og_guided_tours.jpg

Feleségemnek születésnapjára vettem egy 38-as nemesacél verziót, fehér sportszíjjal. Ez valahogy úgy alakult nálunk, mint az első iPhone esetében. Én még javában nyomkodtam a Nokia N95-öt, mint a világ egyik legjobb smartmobilját (sic!), miközben a feleségem kapott tőlem "tesztelésre" egy iPhone 3G-t. Mert én aztán olyannyira fontos ember vagyok, hogy nehogymár én szívjak az 1.0-s termékkel. :) Szóval szívjon ő, míg én tisztes távolból figyelem az eseményeket. Kis idő múlva azt vettem észre, hogy egyre többször kértem el és a végén már órákat nyomogattam az iPhone-t, míg a saját Nokiára gyűlölettel néztem. (Symbian - RIP).

A történelem ismétli önmagát. 

Feleségem egy szép tavaszi napon megkapta az órát. 

Először kibontva ugyanaz az élmény volt, mint az első iPad esetében. A képeken és a sajtóból egy nagy eszközre gondol az ember, ami se nem szép, se nem jó. Ahogy az iPad egy nagyra nőtt iPhone, addig a Watch egy krumpli.

Dehogy! 

Kibontod és azt mondod: Úristen, de gyönyörű! Kicsi, ízléses, szépen megmunkált. Nem egy svájci óra, rögtön látod rajta hogy ez egy technikai eszköz, de azok közül a legszebb.

chronometer-faces-01.jpg

Kellemesen nehéz, azt hittem könnyebb lesz, de a súlytól csak elegánsabb hatást kelt. Nem egy túl könnyű, olcsó műanyag. A korona döbbenetes élmény, ahogy a menü alján és tetején már nem forgatható tovább. El sem hiszed, hogy mindez digitális.

Miután az első sokkon túl van az ember, azt kell mondjam, női kézen, kifejezetten kis csuklón is szép, és a hatás sokáig tart. Napokig minden mozdulatnál rátéved az ember tekintete, talán egy hónap kellett hozzá hogy ne bámuljam.

Az akkuidő épp jó, reggel 6-kor csuklóra fel és este 23:00-kor teszi le a Kedves. Minden nap használja, egy Roamer órát váltott le a Watch. Estére kb. 15% marad még az akkuban. A telefon egy iPhone 5s, ami viszont tényleg tovább bírja, mint előtte, mivel kevesebbet van használva. És az órára visszatérve: a 42 mm-es óra esetében az akku még legalább 25%-kal hosszabban húzza.

És hogy mire használja a feleségem? Ezek a főbb dolgok:

1. Üzenetek, értesítések. Ez önmagában eladná az órát. Hibátlanul megy. Persze előtte szépen be kell állítani, hogy ne rezegjen minden szarra. Az üzenetekre gyorsan válaszolva, vagy azokat csak megnézve az esetek felében a mobilra nincs is szükség.

2. Buy me a pie - oké ez is csajos dolog, sima bevásárlólista, iCloud szinkronnal. Ketten egyszerre is tudunk bevásárolni. Mivel gyűlöljük a tömeget (ki nem), végigrohanunk az áruházi sorokon és csak azt vesszük meg, ami a listán van. És ott helyben ki is húzkodjuk, ami a bevásárlókocsiba került. Persze iPhone-nal is megy, de akkor egyik kézben telefon, másikban a bevásárlókocsi... Nem túl handy.

pict2_eng.png

3. Sport. Ez volt az egyik legmeglepőbb élmény. De nagyon szépen teszi a dolgát az óra, az Activity körök szépen gyűlnek. A Watch belső memóriájára tettünk fel zenéket, kb. egy-két órányi mp3-at a futásokhoz. Majd a "Drágám" szülinapi kiegészítésképp kapott egy Jaybird Bluebuds X Bluetooth fülhallgatót is. Ez megvásárolható volt a magyar Store-ból is. Nem olcsó, de sok teszt alapján ez az eddigi legjobb. Hangzásra jobb, mint egy gyári füles, de azért nem egy audiophil cucc. Tehát a futáskor nem kell telefont magunkkal vinni! Oké, nem érnek el minket, ha épp valaki keresne, de ha sportolunk, nem is kell. Ellenben van zene, és az óra viszonylag jól méri a megtett távolságot.

4. És persze ott van az is, hogy ez egy szép óra, melyre ha ránézel, látod a következő naptárbejegyzéseket.

Használat:

A feleségem le nem veszi, csak fürdéskor. Tehát ebben mosogat, főz, elkerülhetetlen, hogy nekikoccan dolgoknak, nem kíméli. Ennek ellenére semmi baja és szinte karcmentes.

5. A szoftver hihetetlenül jó. Nem lassú, nem fagy le, egyszerűen teszi a dolgát.

Mi az ami esetleg hiányzik?

  1. Alvásfigyelés. Mivel éjszaka az óra töltőn van, nem lehet nyomon követni az alvásunkat. Ez sokáig nem is lesz az akku miatt.
  2. Szervizkábel. Sose kellett, de aggódom, hogy egy jövőbeni fw update vagy pl. egy szarul megírt program nehogy hanyatt vágja. Tudom, ez amolyan windowsos berögződés, de azért kell megoldás arra az esetre, ha valami félremegy. Most ehhez Németországba kell menni, mert nincs szervizkábel egy factory reset-hez Magyarországon. Sose kelljen.
  3. Több óraszámlapvariáció. (Watch OS 2-ben lesz)
  4. Védelem, ha elhagynánk az órát. (Watch OS 2-ben lesz)
  5. (Virtuális) SIM kártya lehetőség, telefon nélküli használathoz.

Mindent összevetve az óra még így 1.0-s változatában is meglepően szerethető, és nincs semmi olyan, ami nem működik. Tehát nem olyan, mint az AirDrop a Mac-en. :) Mindenkinek javaslom, akinek van iPhone-ja, és szeretne az állandó üzenetektől és értesítésektől szabadulni. Akinek nincs drága analóg órája, de szívesen sportol, és ezt mérné is, annak is jó.

tesla_applewatch_elekslabs_63.png

A sport változat szerintem anyagában nem szép. Sajnos az acél Watch drága, valahogy a sport változat árában kellene az acél verziónak lennie, hiszen így sokaknak jogosan már túl költséges játékszer lesz. 

Pláne hogy 2 évente újabb verzió vásárlására késztetnek. Ne legyenek illúzióink, a Watch OS 3 már lehet, hogy nem is fog futni rajta, vagy korlátozásokkal. És ez gond, hiszen a két évenkénti csere a telefonnal együtt egy félmilliós kiadást jelent (mínusz a használt termékek eladása).

Ennek ellenére nem bántam meg a vásárlást, hiszen ez egy olyan ajándék, amit Feleségem mindig a kezén hord és nem csak az illendőség miatt. Most ott tartok, hogy én is szeretnék egyet, de várnom kell kicsit, hisz két óra ára durván a négytagú családunk 1 hetes külföldi nyaralásának az ára.