Mindenki azt próbálja kitalálni, hogy siker vagy bukás lesz az Apple Music. Azért mondom jövő időben, mert még mindenki a három hónapos próbaidejét tapossa - a becslések szerint legalább 10 millióan -, így nehéz megmondani, ezek közül hányan lesznek hajlandóak fizetni is azért, hogy streamelhessék a zenéket, és hogy továbbra is elérjék azokat a dalokat, amiket a negyedév alatt letöltöttek a szolgáltatáson belül.

A Recode azonban megszerzett pár érdekes számot.

apple-music-glitches.gif

Az indie zenékre specializálódott DashGo nevű kiadónál ugyanis azt állítják, hogy az Apple Music streamek a Spotify streameknek mindössze 4 százalékát hozzák. Az még akkor is nagyon kevés, ha a svédek 75 milliós táborát a korábban becsült minimum 10 milliós Apple-haddal hasonlítjuk össze, hiszen így összehasonlítva is több mint 13 százalékát kellene hozni a Spotify-számoknak Cupertinóban.

Oké, lehet, hogy az Apple Music felhasználók nem szeretik az indie zenét. Vagy a kiadó dalai nincsenek jó pozícióban a válogatott listákon. A vezetőjük, Ben Patterson is azt állítja, hogy mély meerítéseket végeznek, és nem túl ismert projekteket támogatnak.

Ezt erősíti meg a Hits Daily Double kiadó állítása is, akiknél a hip-hop dalok ugyanolyan jól mennek Spotify-on, mint Apple Musicon. Ami viszont hihetetlenül jó eredmény, tekintve hogy előbbin - mint már említettem - 75 millió előfizető streamel. 

Noha az Apple Music jövőjével kapcsolatban továbbra sem látunk tisztán, de azért ezek a számok elég érdekes jelenségekre hívják fel a figyelmet. A Recode tovább kutatja a kiadók tapasztalatait, nemsokára megrajzolják egy átlag spotify-os és egy átag Apple-júzer zenei ízlését.