A legutolsó negyedéves jelentés szerint az Apple azonnal felhasználható pénzállománya 202,8 milliárd dollárra nőtt. A világ már egy ideje szörnyülködve figyeli az Apple nyereségfelhalmozódását - én legalábbis biztosan -, ez a pénzmennyiség szinte üvölti, hogy 

jézusom, ember, költs már el, ennek nem lesz jó vége!!!

1431033801-md-apple_cash_2.jpg

Szerencsére a Forbes egyik újságírója sikeresen eltüntette az összeg több mint felét az egyik cikkében, azt állítva, hogy az Apple egyáltalán nincs annyira kitömve, mint amennyire gondoljuk. Így pedig már sokkal könnyebb elviselni a feszültséget.

Lássuk, miről is van szó.

Noha az Apple-nek van 202,8 milliárd dollárja, van egyúttal 54,4 milliárd dollár adóssága is. Hála istennek már mindjárt ugrott az összeg negyede.

Jó kérdés, hogy miért van adóssága, ha egyszer tele van lóvéval? A helyzet az, hogy a felhalmozott pénz nagy része az USA-n kívül található, az Egyesült Államokban csupán 21,7 milliárd dollárja van a cégnek. Annyi pedig biztosan kell is a hétköznapi, csipcsup ügyekre, kisebb-nagyobb akvizíciókra, fejlesztésre, működésre és a biztonsági tartalékra.

Az USA-ban tehát az Apple egyenlege mínusz 32,7 milliárd dollár. Az Apple tehát csúnya adósságban van a saját otthonában.

Miért nem fizeti ki akkor a tengerentúli pénzeivel az adósságát? Ugyanis akkor adóznia kell a behozott pénzek után, mégpedig sokat: 9 milliárd dollárba kerülne kinullázni a hitelüket. Valószínűleg ennél jobbak a kamatok odahaza.

Na tehát, van ugye a 202,8 milliárd, amiből, ha kifizetnék, lejönne az 54,4 milliárdos tartozás, mínusz 9 milliárd. Az USA-ban 21,7 milliárd láthatóan kell az Apple-nek (csak hogy legyen), így a féktelen bulizásra, almahabos partikra és egyebekre maradt összeg már mindjárt csak 117 milliárd dollár. De ez még mindig tengerentúli bankokban van, ha ezt is hazahoznák, hogy otthon elköltsék, 20 milliárd dollár adó újra ugrik, így máris 100 milliárd dollár alatt vagyunk.

Na tessék, így lehet egy perc alatt 202-ből 97 milliárd dollárt csinálni.