Az Apple Music-kal kapcsolatban két nagy terület köré összpontosul a legtöbb kérdés: az egyik az Apple Match és az új szolgáltatás relációja, amit ebben a posztban veséztem ki. A másik a Family Sharing. Hogyan működik? Hogyan lehet feliratkozni a családtagoknak? Mindenki ugyanazt a válogatást látja az eszközén, vagy mindenki a saját ízlésének megfelelő zenékkel találkozik? Sok a kérdés, az Apple részéről pedig hiányos a tájékoztatás.

A legtöbben rögtön az első nap hevében feliratkoztunk az Apple Music ingyenes három hónapjára, nem gondoltuk át, éppen mire nyomunk. Így járt András is, aki végül valami furcsa pénzügyi bug áldozatává is vált. Azonban van egy rossz hírem: ha a családtagok már elindították az ingyenes három hónapjukat egyénileg, nem tudod őket felvenni a Family plan-be, meg kell várni, amíg lejár a három hónap. Csak győződj meg róla, hogy kikapcsoltad a szolgáltatás automatikus meghosszabbítását a készülékeiken (a Zene appban a bal felső sarokban látható emberi portéa kattintva, Apple ID megtekintése menüponton belül, az Előfizetések -- Kezelés résznél találjuk a Megújítási opciókat).

am.jpg

Tegyük fel, hogy tiszta lapokkal kezdünk: a családban még senkinek sincs Apple Music előfizetése, vagy már lejárt a három hónap. 

Első lépés: ha még nincs, készíts egy Family Sharing accountot a telefonon a Beállítások -- iCloud menüpont alatt. Hívd meg a családtagjaidat, és az ő készülékükön is csatlakoztasd őket a csapathoz.

Iratkozz fel az Apple Music szolgáltatásra családi opcióval, vagy ha egyéni előfizetést választottál, állítsd át az előfizetést (Zene app, Apple ID megtekintése -- Előfizetések -- Kezelés résznél találjuk a Megújítási opciókat).

A családtagok készülékén ellenőrizd, hogy az iCloud és az iTunes és engedélyezve van (Beállítások -- iTunes és App Store, valamint Beállítások -- iCloud)

Nyissátok meg a családtagok készülékén a Zene appot, és az Apple Music feliratkozási oldalán az "Already a member?" gombra kattintsunk. NE a családi csomagot válasszuk tehát itt is.

Ha minden jól ment, a saját készülékünkön láthatjuk, ahogy a családtagok csatlakoztak. Persze ez a szolgáltatás is tele van buggal, és nem mindig megy simán a fenti eljárás. Fontos, hogy mindenki a saját accountjával legyen bejelentkezve a készülékén. Ha így sem megy valami, lépjünk ki az Apple Musicból, de akár az iCloudból vagy az iTunesból is, aztán újra jelentkezzünk be. Vagy vegyük ki a családtagokat a csomagból, aztán adjuk újra hozzá őket. Ilyen házi bugfixeket olvashatunk.

Ha készen vagyunk, minden családtag a saját accountjával fér hozzá az Apple Musichoz, és a saját ízlésének megfelelő ajánlásokat kap. A playlistjeit is csak saját maga látja, a családtagok csak akkor férnek hozzá ezekhez, ha kifejezetten megosztjuk velük. Tehát nem arról van szó, hogy a családi előfizetésben mindenki ugyanazt látja: mindenki a saját dolgait rendezgetheti. 

forrás: iMore