Nyilván vannak liblingpletykák és olyanok, amitől kiráz a hideg és mindenkinél máshol van a határ. Én például mindig izgatottan írtam az okosóráról, vagy a ventilátor nélküli, retinás Apple-laptopról, és ugyanígy vagyok az okosabb, több mindenre használható Apple TV-vel: ezeket a készülékeket vártam, várom

A 12,9 colos iPadet viszont továbbra sem tudom értelmezni, azért, mert a róla szóló pletykák egyetlen fontos körülmény hallgatnak el: azt, hogy mire és hogyan lehet majd használni. Mert jönnek róla koncepcióvideók, specifikációk, de a lényeg szerintem sokkal inkább az, hogy milyen területre szánják és ezeken hogyan áll majd helyt: a fenti infók nélkül egy borzasztó értelmetlen, túlméretezett, felesleges tabletnek tűnik csak a koncepció.

Nézzétek meg ezt a videót, kiderül belőle, hogy micsoda egy óriásról van szó:

 

Az Appleinsideren megjelent egy összefoglaló, ezek alapján az iPad Próba tehát 12,9 colos kijelző kerül, ami fejlettebb nyomásérzékelést és bluetooth-styus-kompatibilitást kap, meg Force Touch-támogatást, tehát képes lesz különbséget tenni a nyomáserősségek között és az inputnak megfelelően más és más funckiókat felkínálni. Állítólag lesz NFC, sőt, USB-C is a készülékben. 

És ami kimaradt: akkor látom létjogosultságát az óriási iPadnek, ha olyan, profi felhasználóknak szánt újdonságok lesznek benne, amik elérhetetlenek a kisebb modelleken. Az Apple-IBM-házasságban óriási potenciál rejlik és el tudom képzelni, hogy a közös munka egyik gyümölcse lesz az óriástablet, éppen ezért engem inkább az érdekelne, hogy felhasználói oldalon, szoftverekben, szolgáltatásokban mivel készülnek: a hardver ebből a szempontból majdnem teljesen érdektelen. Erős lesz, belekerül minden, nyilván. Értelme csak akkor lesz, ha mellé tudják tenni a megfelelő környezetet, anélkül vagy felesleges a termékkategória, vagy inkább csak a fantázia terméke: az Apple nem fog kiadni egy, a többitől csak a méretében különböző tabletet, bár az iPhone godzillásodása óta erre azért nem vennék mérget.