Az Apple Watch nem rendelkezik olyan idomokkal, hogy azonnal és feltétel nélkül mindenki beleszeressen. Akik már régóta fontolgatják, hogy vesznek egy szép órát, és az Apple megoldására vártak, lehet, hogy meggondolják majd magukat. Sokan idegenkednek attól, hogy egy kijelzőt csatoljanak a kezükre, inkább látnának szívesen egy kerek, számlapos okosórát.

Van. Van!

Igaz, a Withings Activité, amit pár hétig a csuklómon próbálgattam, nem annyira appokat futtató okosóra, mint inkább aktivitásmérő, egy svájci órába rejtve. De annak hibátlan.

p1270608.JPG

Kezdjük rögtön ott, hogy hagyományos óraelemmel nyolc hónapig bírja. Töltögetés nuku.

Az óra két szíjjal érkezik, egy elegáns bőrszíj és egy gumis példány is jár hozzá. A számlap mellett egyetlen gomb sincs, a kijelzőn pedig csupán három mutató forog körbe: kettő az időt mutatja, egy pedig a lépésszámláló. Utóbbi minden nap éjfél után lenullázza magát, és számolja újra a lépéseinket. Okostelefon nélkül egyetlen módon léphetünk kapcsolatba az órával: dupla tapival az óra és percmutatók elkezdenek körbefordulni, hogy megmutassák az ébresztés idejét.

p1270615.JPG

p1270697.JPG

Minden mást - beleértve az ébresztés beállítását is - a Withings Health Mate programmal érjük el az órán. A programot az App Store-ból tölthetjük le, és Bluetooth-on keresztül kommunikál az eszközzel. Miután a párosítás megvan, nekünk igazából már semmi dolgunk nincs, legfeljebb az ébresztő beállítása (hogy reggelenként a csuklónk rezgetésére ébredjünk), a többit az óra automatikusan megcsinálja, és az adatokat továbbítja az órának.

Szóval aktivitást mér. Ez két fő funkciót jelent: méri a lépéseinket, és figyeli az alvásunkat.

withings1.jpg

A lépésmérőről már volt szó, alapból 10 ezer lépésre van beállítva a számlapon 0-tól 100-ig tekeredő mutató. Ennyit ajánlott egy nap megtenni, mert a kutatások szerint állítólag ekkor már jelentősen lecsökken a durva betegségek kockázata. Egyébként is az ülőmunka most az új mumus, mert kiderült, hogy nagyjából az felelős a vesebetegségekért, a cukorbetegségért, a szív- és érrendszeri bajokért, meg mindenért. Akár így van, akár nem, mozogni tényleg nem árt, sőt.

És ez az óra nagymester abban, hogy erre rávegyen.

Egyszerűen azért, mert a lépéseid száma ott van, a számlapon. Mindig rá fogsz pillantani, mert kíváncsi vagy, és folyamatosan ekézed magad, ha alig mozogtál aznap, amikor meg sikerült a 10 ezer, jóleső érzés fog el.

withings2.jpg

10 ezer lépés egy másfél órás sétának felel meg. Vagy, ha nagy házad van, és kitakarítasz, meg összepakolsz, meg reggelit készítesz, a fele-harmada simán összejön már egy délelőtt.

A másik, ami árgus szemekkel figyel az óra: az alvásod. A kezeden tartva figyeli a mocorgásod, és elképesztő ügyességgel találja ki, hogy éppen ébren voltál, vagy álmodban megfordultál, esetleg mélyálomban vagy, és alig vagy egyáltalán nem mocorogsz. Reggelre, ha elindítod az alkalmazást, láthatod, mi történt veled a lefekvés óta. Hány órát voltál ébren, hányat könnyű álomban, hányat pedig mélyalvásban. És nem kell szólni neki, hogy mikor alszol, kitalálja: amikor délután dobtam magam hanyatt egy kis szunyókálásra, akkor is pontosan látta, mikor aludtam el, és mikor ébredtem, és hozzáadta a napi kvótához.

Ha nyolc órát sikerült aludni, az app megdicsér. Különféle badge-eket is aktivál, például az első 42 kilométer legyaloglása után (már úgy összesen, nem egy nap) unlock-olja a Maraton kitűzőt. Statisztikákat készít, kimutat, elemezheted a szokásaidat, viselkedésedet.

withings3.jpg

Az alkalmazás pulzus- és vérnyomásadatokat is tárol. Sajnos az óra egyik mérésére sem alkalmas, azonban az app az iPhone-onk kamerájával nagy pontossággal képes mérni a szívdobbanásainkat. Bekapcsolja a vakut, és a mutatóujjunkat odatartva látja, ahogy a véráramlás elszínezi a húst. Ha vérnyomást is mérnénk, akkor ahhoz kell venni egy Withings vérnyomásmérőt, és úgy már teljes lehet a kép.

Teszteltem a lépésszámlálót, mennyire pontos. Kipróbáltam száz lépést sokféleképpen, zsebre tett kézzel, lengetős kézzel, összevissza kapálózva és normálisan. A különféle viselkedésemre eltérően reagált az óra, úgyhogy először azt hittem, hogy pontatlan, mígnem ránéztem, hogy a teljes teszt során hányat léptem szerintem, és szerinte.

A két szám lépésre megegyezett.

Vagyis rövid távokon lehet, hogy az óra a feldolgozás - vagy nem tudom, mi - késlekedése miatt nem mér pontosan, de hosszú távon, tízezer lépésnél egész jól érzi, mennyit tettél meg aznap.

És imádom, hogy cseszeget. Hogy délután küld nekem egy üzenetet, hogy már napok óta szarul alszom, és nem kéne talán kávézni, vagy teázni. Vagy hogy többet kéne mozogni. Tudom én is ezeket, érzem az álmosságot, de amiatt, hogy a saját órád is látja, megpróbálsz jobb lenni magadhoz. Hülyeségnek tűnhet, de nekem egy hét után már tiszta megkönnyebbülés volt, ha végre sétálhattam, vagy korán lefeküdtem. "Most majd megdicsérsz" - gondoltam magamban. És más is így lehet vele, különben az órának nem lenne értelme.

Megszerettem a Withings órát. Nem csak a fentiek miatt, hanem mert szép, elegáns karóra, és simán megy zakóhoz meg pólóhoz is. Olyan, amilyet vennék, ha csak egy karórára vágynék, de annál jóval többet tud: kikényszeríti az egészségesebb életet. Nem kell töltögetni, iPhone-nal és androidos telefonnal egyaránt használható, és a cég élénken frissítgeti a firmware-t. Amíg nálam volt, bevezették a víz alatti aktivitás mérését is, és az iOS-app megtanult a háttérben is szinkronizálni az órával, nem kellett nyitva hagyni az appot, hogy megtörténjen a sokszor egy percig is tartó adatcsere.

A kulcsszavak tehát:

  • aktivitásmérés, és -cseszegetés
  • nem Apple Watch vetélytárs, egész más kategória
  • elegáns, szép
  • hagyományos elemmel működik, nyolc hónapig
  • vízálló
  • iOS / Android
  • 120.990 forint

Kapható az iCentre-ben:

screen_shot_2015-04-27_at_13_28_38.png

disclaimer: az iCentre az Appleblog feat Almalé és Kungfu partnere