Ráugrottak a következő áldozatra, akit megpróbálnak kicsinálni, ellehetetleníteni, menőtleníteni, elpusztítani. Ő az:

keys.jpg

A “ráugrottak” kifejezés persze nem pontos, az Apple legalább 2010 óta folyamatosan ebben az állapotban tartózkodik, öt éve nekiállt a digitális zárrendszerek fejlesztésének, támogatásának. A HomeKit, sőt az okoslakás ötletével egyidős a projekt, de most jutottunk el odáig, hogy lassan a mainstream áramlatba is bekerülhetnek az okoszárak. Főleg, hogy a Google is nagyon elkötelezettnek tűnik, Larry Page elmondása szerint a cég olyan fejlesztéseket erőltet majd, amikhez

kétszer nyúl az ember egy nap.

Termosztát, ajtózár, redőnymotor, hasonlók. Fogkefe?

Valójában ha az idén az Apple összes iOS-es kütyüjében ott figyel majd a Touch ID, nagyon kényelmes lehet a dolgunk: ha rendszeres időközönként azonosítjuk magunkat az iPhone-unkon az ujjlenyomatunkkal, az okoszárak automatikusan kinyílhatnak előttünk, és kulcsmásolás helyett Passbookban adhatunk ideiglenes vagy állandó jogosultságot a családtagoknak vagy a vendégeknek.

g3allery4.jpg

Azt is megszabhatjuk, ki hová juthat be a lakásban/irodában, ki indíthatja az autót és így tovább. Persze a kulcs leváltása tágabban is értelmezhető: tömegközlekedés igénybevétele, vagy épp jogosultságkezelést is jelenthet. Aki leül egy számítógép elé, automatikusan hozzáférhet azokhoz a mappákhoz és alkalmazásokhoz, amit elérhet. Ha helyet cserél valakivel, automatikusan átjelentkezhetne a rendszer.

Vegyük ehhez, hogy az Apple az IBM-mel közösen az iOS platformot szeretné alapértelmezett mobilplatformmá tenni az enterprise szektorban. Az ilyen irányú fejlesztésekkel egyre komplexebb, mégis egyre könnyebben kezelhető, a funkciók bővülésével már-már költséghatékony megoldásokat kínálhat a cég.

Az Apple Store-okban már most is lehet kapni August okoszárakat, amiknek egy nagyon fontos tulajdonsága, hogy Androiddal is együttműködnek. És itt nem lehet válogatós az Apple, kénytelen lesz támogatni a lehető legtöbb platformot.

A Müllerben láttam valamelyik hétvégén, hogy használhatatlan, zár nélküli, patinás felülettel bevont kulcsokat árulnak. Dísznek. Ez már lehet az első jel, nem kizárt, hogy néhány évtized múlva már a poszt első képén látható tárgy is ilyen vintage izé lesz, aminek a jelentését csak az öregek meg a városoktól nagyon távol élők ismerik. Beszállhat a klubba:

casio_sf9500_1.jpg

cassette-tape.jpg

216.jpg