Erik Ross kábé 48 órája tette közzé projektjét, aminek célja, hogy a multiplatorm fejlesztést lehetővé tevő Unity alá használható karaktervezérlést készítsen. A Unity azért nagyon jó, mert megírod egyszer a programot, és néhány gombnyomással az összes platformon elérhetővé teszed: iOS-en, Androidon, WP-on, Windowson, Macen, Lunixon, az összes konzolon, és így tovább.

Erik Ross főleg az irányításra koncentrál, kísérleti projektjeiben a karaktervezérléssel kapcsolatos problémákat próbálja kiküszöbölni, ennek során készítette el a Super Mario 64 első pályáját, ami ingyenesen letölthető innen és letöltés után a Safariból minden további nélkül játszható. 

És tök jól néz ki:

screen_shot_2015-03-29_at_07_43_50.png

screen_shot_2015-03-29_at_07_44_56.png

Nem vagyok programozó, így fogalmam sincs, hogy azért szaggat-e a MacBook Prómon natív (1280x800) felbontásban, teljes részletesség mellett a játék, mert:

  1. Erik nem fordított elég időt a gyors megjelenítésre, hiszen az irányításra koncentrált
  2. a multiplatform hátulütője, hogy egyik platformon sem fut optimálisan

de tény, hogy szükség lesz a kompromisszumokra, ha játszani akartok vele. Viszont elég három percet eltölteni a játékban, hogy eszetekbe jusson, miért a Mario az egyik legszerethetőbb, legötletesebb, legösszetettebb játéksorozat, amit valaha készítettek (persze a bossfightok miatti gyűlölködés általában később jön).

Érdekesség, hogy a programot a Unity-nek köszönhetően gyorsan portolták iOS-re, így most már azt is tudhatjuk, milyen lenne Marióval játszani iPhone-on:

 

Bár nem hangzik el, de akkor mondom én: szerintem rossz. Egy ügyességi játékban, ahol az irányítás pontossága a legfontosabb, a virtuális gombok egyszerűen nem tűnnek megfelelőnek, a kaland folyamatos elhullással és idegeskedéssel járna. Nyilván ezért nem is a meglévő címek portolásában gondolkozik a Nintendo, amikor a DeNa-program keretében mobilokra fejleszt, hanem teljesen új univerzum kialakításában (meg azért sem, mert az iPhone-os Marióval lefejezné a hardvergyártó részleget).

Egyébként beválhat a Nintendo terjeszkedős stratégiája, mert most hirtelen eszembe jutott, hogy vennem kéne valami játékgépet, Super Mariót játszani.