A 90-es évekre visszanyúló biztonsági rést találtak kriptográfiával foglalkozó szakemberek. a FREAK nevű expoitot használva az OS X és iOS Safari böngészőjét, valamint az Android beépített browserét használva a támadók weboldalakat törhetnek fel és kényes személyes adatokat szerezhetnek meg.

A biztonsági hiba egy 90-es években eltörölt szabályozás következménye, amivel az USA gyengébb, ezáltal könnyebben feltörhető titkosítást exportált csak a határain kívülre. Csakhogy hiába szüntették meg a szabályozást, a baromság beépült a rendszerbe, és mostanáig senki nem foglalkozott vele nagyon.

Olyan oldalak érintettek, mint az American Express, Airtel, Bloomberg, Business Insider saját site-ja, de az összeesküvés-elméleteket gyártók bánatára az FBI, a Fehér Ház és az NSA honlapja is ki van téve a támadásoknak. Itt a teljes lista, a magyar oldalakra egy egyszerű “.hu” kereséssel lehet rátalálni.

Az Apple már bejelentette, hogy dolgoznak a patch-en, jövő héten kint lesz egy frissítés formájában. A Google is javítást ígér, de az Android esetében nem lesz ilyen egyszerű az eljárás: a gyártók döntik el, mikor mehet az update.