Március 9-re szervezik az Apple következő keynote-ját, ami testvérek között is egy hét. Plusz az a pár óra, amit este hétig kell még várni majd jövő hétfőn az ebéd utáni sziesztát követően.

Nem is kell talán mondani, hogy az esemény egyik főszereplője az Apple Watch lesz. Ezerrel nyomják az újságokban a hirdetéseket, készülnek a bemutató standok az áruházakban, rendesen rákapcsoltak az Apple Watch népszerűsítésére.

screen_shot_2015-01-04_at_23_41_29.png

Mivel az Apple Watch egy már bemutatott, demózott termék, ezért nem azt kell felsorolni, mit tudunk róla (Korona! Glancok!), hanem inkább koncentráljunk arra, amit NEM tudunk. Amikre választ várunk. És azért elég hosszú ez a lista, és elég fontos tételek vannak rajta.

1. Mennyibe kerül?

Az alapmodell ára ismert, a kisebbik Sport modell alumínium tokban, színes karkötővel, zafírkristály nélkül 349 dollár lesz. Az az Apple-féle nettó dollár – bruttó forint konverzióval számolva 110 és 120 ezer forint közé esik.

Az, hogy a nagyobb számlap, vagy a zafírkristály, neadjisten az arany kivitel mekkora felárat jelent, nem tudni egyelőre. Sejtések vannak csak.

2. Mire lesz jó?

Ez jó kérdés. Nemrég írtam egy két részre tört posztot arról, hogy már az Apple sem nagyon tudja a választ. Az

egészség

lett volna a hívószó, az óra figyelte volna a testünket, és részletes elemzést adott volna az állapotáról, de az érzékelők nagy részét nem sikerült beépíteni a kütyübe. Így marad a pulzusmérés, a lépésszámlálás, barométer, meg a külső gyártók érzékelőinek csatlakoztatása. Szoftveres támogatással: napi fitneszcél-beállítás, óránként cseszegetés, hogy keljünk fel a székből, ilyesmi.

apple-watch-6_1.jpg

Persze nem biztos, hogy probléma ez. Ahogy az iPhone-t, úgy ezt a terméket is a saját App Store-ja adhatja majd el, vagyis a készülékre írt programokkal lehet sokszínűvé tenni a használatát. Ehhez már csak az kell, hogy a fejlesztők lehetőségeit tágítsák kicsit.

Egy okosóra funkciója egyébként sem könnyen megfogható. Hogyan fogalmazod meg azt, hogy nem kell elővenni a telefont? Hogy gyorsabban szerzed meg a gyorsan fogyasztható információkat?

Mondhatjuk, hogy kifinomultabbá teszi a kapcsolatunkat az információval, csak ez annyira technonyál, hogy na.

3. Meddig bírja egy feltöltéssel?

Ez is fontos kérdés, hiszen az optimális pont az lenne, ha nem kellene ezzel szarakodni egy óra esetében. A telefonnal sem komfortos hurcolni egy töltőt, de egy óránál ez megbocsáthatatlan. Márpedig az a hír járja, hogy gondok vannak az akkuidővel, és a telefon jó esetben bírja csak egy teljes napig. Most ugyan azt beszélik, hogy lesz egy Power Reserve mód, amikor alacsony töltöttségnél csak az időt meg néhány alapvető információt mutat az óra, de ennél sokkal jobban örülnénk mondjuk egy kinetikus töltésnek.

Főleg, hogy ha beindul az Apple Car projekt, nyilván az okosóra lehetne az ideális slusszkulcs. Olyan slusszkulcsot meg nem lehet eladni, ami időnként lemerül.

4. Hogy néz ki pontosan?

Mi még nem láttuk. A képek alapján: a közelieken szép, a távolabbi termékfotókon nem annyira. De ami a legfontosabb, az ez a különbség:

apple-watch-on-vogue-china1-940x503_1.jpg

Így ábrázolják az órát a divatlapokban. Aranyos, nem? Pedig valójában nem így néz majd, ki, hanem így:

apple-watch-on-vogue-china1-940x503.jpg

Ez pedig elég nagy különbség. Az ikonokat csak te látod majd, nem világítanak egyfolytában.

5. Mennyire lesz hülye iPhone nélkül?

Azt tudjuk, hogy nagyon, de azt nem, hogy ez pontosan mit jelent. Például lehet zenét hallgatni rajta telefon nélkül is, de azt nem tudjuk, mekkora a tárhely. Fotókat is tárol?

A pletykák szerint egyébként 4 gigabájtos háttértár lesz az órában, és fél giga RAM.

6. Mik a pontos méretek és a súly?

Csak két számot tudunk: 38 és 42 milliméter. Ekkora a magassága a kicsi és a nagy számlapnak. Pedig vastagsága is lesz az órának, a képek alapján nagyjából 12 és 13 milliméter között emelkedik ki a bőrünk fölé a számlap (12,6 millimétert saccolnak).

Jövő hétfőn este héttől élőben közvetítjük az eseményt itt az Appleblogon.

Addig is, ha MacBook Prót vennétek, ne feledjétek, hogy az iCentre-ben 3 éves Apple Care jár a 13-as modell mellé.