Nem egy nagy sztori. Tegnap reggel nézegettem a híreket és gondoltam írok nektek az új iTunes widgetről, amit előtte persze ki akartam próbálni. Ehhez egy füst alatt frissíteni szerettem volna az operációs rendszert is 10.10.2-re, de a telepítés után nem indult újra soha többet a rendszer, helyette ez a jópofa kis kép jelent meg bootolás közben:

 19494496-1.gif

Ha esetleg arra gondolnátok, hogy ez rossz jel, akkor nem tévedtek nagyot. Lényegében arról van szó, hogy nincs bootolható meghajtó a gépben. Pedig legalább egynek kellett volna lennie: az operációs rendszer a 256 gigabájtos ssd-n volt, az adatok meg a 750-es hdd-n.

Elindítottam recovery-módban a Macet, aki esetleg nem ismerné, ez egy spéci billentyűkombinációs bootolás, ami nem az operációs rendszerbe visz, hanem egy karbantartó szobába. Itt megpróbáltam rendbe tenni az ssd-t a rendelkezésre álló eszközökkel, verify disk, repair disk, van egy rakás lehetőség, de egyik sem vezetett eredményre. Sőt, a repair egy idő után megszakadt, az ssd infopultja hirtelen megváltozott és az addig jelzett 50 gigabájt szabad helyből 0,01 lett, majd a karbantartó közölte, hogy mentsek le annyi adatot, amennyit csak lehet, mert itt már csak a formázás segített.

Szerencsére volt egy reggeli Time Machine mentésem, szóval formáztam az ssd-t, aztán mintegy 5 órányi szüttyögés után visszajött a backupból a rendszerem, pont abban a formában, ahogy reggel eltárolta a gép.

Viszont:

- ettől még elég durva, ami történt
- ha nem lett volna backupom, most nyilakkal vadásznék az Apple szoftverfejlesztőire
- egy könyvtárról nem volt biztonsági mentés, azt most a Data Rescue-val próbálom visszahozni, a program még nem járt sikerrel, de hihetetlen, hogy miket talál meg több évnyi használat, egy format és egy teljes újratelepítés után: olyan videókat, amiket 2012-ben töröltem. Nincs olyan, hogy törlés. 
- a rendszer frissítése előtt MINDIG nyomjatok backupot

Állítólag a széles körben elterjedt wifi-problémát sem oldotta meg a 10.10.2.