Nézzük csak a tegnapi számokat: az iPhone-okon nincs mit magyarázni, beszakították a platfont, összesen 74,5 millió fogyott a mobilból, ha ezeket egymás után tennénk, egy 10,5 ezer kilométeres egyenest kapnánk.

Kész az új selyemút.

Az iPadek 18 százalékos visszaesést mutatnak, ami látványos gyengülés, de Tim Cook elmondta, hogy nem aggódik, mert a pozíciójából adódóan messzebbre lát, mint az elemzők, vagy a vásárlók. A CEO hozzátette, hogy ezzel nem valamilyen új termékre, jelentős változásra utal, szerinte a következő fél évben ilyesmi nem várható, ő ennél sokkal hosszabb távra tervez, éppen ezért nyugodt a termékkategória jövőjét illetően.

10799-3210-141016-ipad_air_2-ad-l.pngA vezér elmondta azt is, hogy az aktuális negyedévben leszállították az egymilliárdodik iOS-eszközüket, ami egy szürke, 64 gigabájtos iPhone 6 Plus volt, ezt megtartották maguknak, promóciós célokra. Cook szerint az iPhone-ok most mért forgalma egyébként körülbelül azt jelentette, hogy az utolsó negyedév minden egyes napjának minden egyes órájában 34 ezer készüléket adtak el. Ezzel együtt a CEO lát még lehetőséget a növekedésre, elmondta például, hogy a vásárlók alig 14 százaléka váltott valamilyen korábbi készülékről, valamint hogy a fiatalokat nem sikerült még igazán mozgósítaniuk.

Mondjuk ez a 14 százalék többszörösen érdekes szám: egyrészt kiderül belőle, hogy RENGETEG új vásárlót sikerült szerezni, akkora vérfrissítés érkezett az Apple birodalomba, amire nem volt korábban példa, a nagyobb kijelző egyszerűen letarolta a piacot. De érdekes azt is látni, hogy a meglévő vásárlók milyen érdektelennek látják a 6-ost, sőt, inkább nem cserélnek, mert valamilyen okból nem tetszik nekik az új irány. Persze lehet szó akár arról is, hogy az iPhone-ok avulása valamelyest lassult, így kevésbé égető a váltás. Azelőtt a két generációval korábbi modellek már érezhetően lassultak, most viszont egy iPhone 5-ös még bőven bírja, majdnem olyan gyors, mint újkorában, a rá szabott szoftverrel, egyszerűen nincs kényszerítő erő a váltásra.

Tovább: kiderült az is, hogy a növekedés jelentős részéért Kína a felelős. Néhány érdekes szám, csak hogy lássuk, hogyan rendeződnek át az erőviszonyok:

bevetel_001.jpg

Tisztán látszik, hogy nagyot nőtt ugyan Európa, de Kína akkorát ugrott egy év alatt, hogy majdnem lehagyta a kontinenst, hetven százalék egy év alatt hihetetlen eredmény. De ha lehet hinni az Apple-nek, a kínaiakban még ennél is nagyobb a potenciál, szóval jövő ilyenkor már biztos, hogy az övék lesz a második legnagyobb piac az amerikai után.

Cook beszélt az Apple Watch-ról is, ahogy azt a tegnapi cikkben is jeleztük, az okosóra áprilisban kerül piacra, de ennél több érdekesség nem hangzott el vele kapcsolatban. Illetve kiderült, hogy rengeteg fejlesztő készít szoftvert az eszközre, de a rengetegnél egzaktabb szám nem hangzott el.

A vállalatnak jelenleg 179 milliárd dollárja van készpénzben, ami 24 milliárdos növekedést jelent az előző negyedév 155 milliárdjához képest.

Az elég sok pénz.